Acasă Social În urma raportului Curții de Conturi, sindicatele cer demiterea șefului Societății de...

În urma raportului Curții de Conturi, sindicatele cer demiterea șefului Societății de Radiodifuziune

DISTRIBUIȚI

Subscrisa, Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Presă CulturMedia, atrage atenția asupra jafului din bani publici și conducerii discreționare, constatate de Curtea de Conturi în raportul pe 2018 privind activitatea Societății Române de Radiodifuziune. Aceste aspecte relevă dispreț pentru banii cetățenilor, interferează grav cu drepturile și libertățile salariaților, dar afectează și buna funcționare a unui Serviciu de Interes Public, așa cum este Radioul Public. Așa cum Federația noastră, împreună cu Sindicatul Salariaților din Radio România, au arătat în repetate rânduri, Președintele Director General, Georgică Severin, încă de la instalare, a manifestat un comportament abuziv, lipsă de considerație pentru angajații proprii, lipsă de transparență în activitate, motiv pentru care solicităm Parlamentului demiterea sa.
Curtea de Conturi a constatat:
Stabilirea și încasarea nelegală, din partea Președintelui Director General, a unui salariu mai mare decât prevede legea, provocând un prejudiciu de cel puțin 121 de mii de lei în anul 2018.
Prejudicierea bugetului, în urma deplasărilor internaționale ale lui Georgică Severin, cauzată de transportul nelegal, la business class și diurnă mai mare decât prevede legea.
Exercitarea abuzivă a prerogativelor angajatorului prin emiterea unor decizii nelegale de sancționare, concediere și modificare unilaterală a contractelor individuale de muncă;
Exercitarea abuzivă și discreționară a puterii în privința acordării drepturilor salariale și extra-salariale cu încălcarea principiului egalității de șanse și tratament;
Exercitarea unor presiuni asupra angajaților în scopul îndeplinirii unor sarcini care exced limitele și competențele conform dispozițiilor legale;
Cheltuirea discreționară și fără respectarea legii a sumelor provenite de Bugetul de Stat;
Încălcarea dispozițiilor legale privind administrarea patrimoniului instituțiilor care sunt finanțate de la bugetul de stat;

Aspectele semnalate de Curtea de Conturi impun ca, în cel mai scurt timp, conducerea instituției să își asume răspunderea, să permită aplicarea corectă a dispozițiilor legale, iar Președintele Director General, Georgică Severin să fie demis.”, cere președintele Decebal Vleja.

Și Biroul operativ al Sindicatului Salariatilor din Radio Romania a transmis o scrisoare deschisă:

Către Președintele României, domnul Klaus Werner Iohannis,
Către Președinții celor două Camere Parlamentare: domnii Theodor Meleșcanu și Marcel Ciolacu,
Către Premierul României, domnul Ludovic Orban
Către Parlamentul României,
În atenția opiniei publice:

Scrisoare deschisă,

Opriți jaful din bani publici de la Radio România!

Sindicatul Salariaților din Radio România, formațiune legal constituită la nivel de unitate, denunță abuzurile din această instituție, cheltuirea discreționară a banilor cetătenilor și solicită demiterea vinovaților!
Raportul Curții de Conturi pe anul 2018 arată că, la Radio România, Președintele Director General a primit, nelegal, un salariu mai mare decât limitele legale, a călătorit în străinătate cu business class și a încasat nelegal diurne, prejudiciind bugetul instituției. Totodată, Curtea de Conturi subliniază că angajatorul și-a exercitat abuziv prerogativele, sancționând, concediind nelegal angajați și modificând unilateral contracte de muncă. Banii publici, conform raportului Curții de Conturi, au fost cheltuiți abuziv, pentru acordarea unor drepturi salariale și extrasalariale, fără respectarea principiilor de egalitate de șanse și tratament. Precizăm că aceste practici au fost continuate și amplificate în 2019, Radio România ajungând ca un domeniu privat pe care Georgică Severin îl administrează după bunul plac, angajând și plătind inclusiv case de avocatură renumite pentru a se război cu angajații, deși există Serviciu Juridic.
În privința relațiilor de muncă, în raport se arată că au fost exercitate presiuni asupra angajaților, în scopul îndeplinirii unor sarcini care exced limitele și competențele conform dispozițiilor legale. Este o informație pe care sindicatul o confirmă, având în vedere informările pe care acesta le primește periodic de la unii angajați, aflați în această situație.
Sindicatul Salariaților solicită, de asemenea, control din partea tuturor instituțiilor abilitate, dar și recuperarea prejudiciilor de la persoanele responsabile, precum și depolitizarea instituției. În calitate de Președinte Director General, Georgică Severin a numit în funcții de conducere, fără concurs, persoane favorabile, aservite politic, care au perturbat independența editorială sau care execută ordinele date, cu perspectiva neprelungirii delegației, ca presiune din partea Angajatorului. Aceste aspecte au fost constatate inclusiv de Comisiile de Cultură ale Parlamentului, care l-au audiat pe domnul Severin, însă de fiecare dată, atitudinea acestuia a fost de negare sau de ocolire a răspunsurilor la întrebările adresate. Curtea de Conturi, prin raportul publicat, răspunde clar și fără echivoc la aceste probleme și recomandă măsuri urgente.
Ca atare, solicităm analiza cu celeritate în Comisiile de Cultură ale Parlamentului, control și auditare amănunțite, demiterea lui Georgică Severin, dar și a șefilor Direcției Economice și a Serviciului Juridic care au permis aceste abateri de la lege, prin semnarea documentelor aferente. Facem un apel și la Consiliul de Administrație al instituției să se reunească de urgență, pentru dispunerea unor măsuri imediate, care să permită repoziționarea instituției în cadrul legal, așa cum se prevede și în raportul Curții de Conturi.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.