Home Social Pe scurt

Pe scurt

DISTRIBUIŢI

Cozi

Cozile din fata farmaciilor din unele orase ale Transilvaniei erau, ieri, interminabile, in timp ce in altele, datorita bunei organizari, medicamentele gratuite si compensate se eliberau normal. Spre exemplu, in municipiul Cluj-Napoca, farmaciile au fost asaltate inca de miercuri seara de pensionari. -Nu stiu ce solutie va gasi CJAS pentru a prelungi perioada de eliberare a compensatelor. Poate ar trebui sa suplimenteze cateva luni fondurile pentru ca pacientii sa se obisnuiasca sa isi cumpere medicamente si in a zecea zi a lunii-, sustine presedintele Colegiului Farmacistilor Cluj, Speranta Iacob.

Investitie

Un laborator ultraperformant de imagistica a fost inaugurat ieri in cadrul Policlinicii -Sfanta Maria- din Baia Mare. Acesta e dotat cu aparatura de ultima generatie, valoarea investitiei fiind de peste 5 miliarde de lei vechi. Potrivit doctorilor din policlinica, dotarea cu aparatura de inalta performanta va permite maramuresenilor sa isi efectueze investigatiile medicale fara a mai fi nevoiti sa se deplaseze in centrele universitare medicale.

Alegere

La lucrarile celei de-a 59-a sesiuni a Adunarii Mondiale a Sanatatii, tinuta recent la Geneva, seful delegatiei Romaniei, Eugen Nicolaescu, ministrul sanatatii, a fost ales in functia de vicepresedinte al sesiunii, din partea regiunii de est. In cadrul sesiunii au fost abordate teme precum gripa aviara, lupta impotriva HIV/SIDA, a poliomielitei si variolei, cercetarea in domeniul sanatatii, proiectul de strategie globala privind prevenirea si controlul infectiilor cu transmitere pe cale sexuala si migratia personalului din sanatate.

Solutie

Medicii polonezi au gasit o solutie inedita pentru a-si completa castigurile in weekend. Cateva sute de medici primari polonezi merg pentru garzi de weekend in Marea Britanie. Ei castiga de cateva ori mai mult decat intr-o luna intreaga in Polonia. Un medic polonez poate primi pentru o garda neintrerupta de vineri seara pana duminica chiar si 3.300 lire sterline in Anglia, in timp ce salariul mediu lunar in Polonia e de aproximativ 1.500 zloti (390 euro), iar impreuna cu garzile de la spital poate ajunge la 3.000 zloti (780 euro).

Noua boala

Lenea extrema poate avea o baza medicala, sustine un grup de cercetatori australieni, care au descris o noua afectiune denumita -motivational deficiency disorder- (deficienta motivationala). Boala se caracterizeaza printr-o stare de apatie extrema. Uneori, afectiunea poate fi fatala, deoarece respectiva stare diminueaza motivatia de a respira. Diagnosticul poate fi stabilit prin combinarea unei tomografii cu emisie de pozitroni cu un scor mic pe scala motivatiei. In prezent, boala respectiva e subdiagnosticata si subtratata.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.