Acasă Social Penal: Bănicioiu pregătește concedierea medicilor care au inițiat protestul de pe facebook

Penal: Bănicioiu pregătește concedierea medicilor care au inițiat protestul de pe facebook

DISTRIBUIȚI

La mijlocul lunii august, mii de medici români s-au reunit într-un grup de protest pe facebook pentru a atrage atenția guvernanților asupra condițiilor din sistemul sanitar, precum și asupra salariilor mici pe care le primesc. Speriați de amploarea fenomenului, guvernanții au anunțat mărirea cu 25% a salariilor. Acum însă a început răzbunarea. Ieri, Alianța medicilor a anunțat printr-un comunicat că secția de Terapie Intensivă din Spitalul Municipal București, unde lucrează trei dintre inițiatorii protestului va fi desființată.

Bănicioiu se joacă cu focul. Orice persoană din București care va suferi o vătămare sau un prejudiciu, medici sau pacienți în urma acestei decizii îi va putea face plângere penală acestuia pentru abuz în serviciu: „Art. 297. Abuzul în serviciu

(1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.

CITEȘTE ȘI Bănicioiu: de la sex cu prostituate la venituri de zeci de mii de EURO nedeclarate

Comunicatul integral:

„Alianta Medicilor lupta de mai bine de o luna pentru modernizarea sistemului sanitar in vederea unui act medical de calitate. Autoritatile au raspuns prin masuri pripite de cresteri salariale (25%, fiscalizarea spagii, onorarii de la pacienti privati in spitale de stat). Nici un dialog real nu s-a petrecut, mai mult, medicii Spitalului Judetean Buzau anunta ca isi dau demisia in masa, iar unitati sau compartimente de primiri urgente se inchid din lipsa de medici.
In acest timp, o restructurare fara precedent in istoria medicinei romanesti, are loc sub ochii nostri: astazi, 25.09.2015 la Spitalul Universitar de Urgenta București s-a anuntat in Consiliul Medical că se desființează actuala sectie Anestezie Terapie Intensiva (din care, intamplator fac parte trei dintre inițiatorii Alianței Medicilor: conf. dr. Elena Copaciu, dr. Coriu Letiția și dr. Ilie George) și se înființează trei noi sectii.

Alianta Medicilor considera un abuz extrem modul în care Ministerul Sanatatii face această modificare de structură menita a reduce la tăcere protestul medicilor. Ne intrebam cum de conducerea spitalului ia aceste masuri fata de niște medici, de altfel respectați și civilizați, si decid să acționeze, chiar impotriva interesului Spitalului Universitar de Urgenta București si a sigurantei pacientilor?

Conform normativelor legale, SUUB trebuie sa aiba peste 60 de paturi de terapie intensiva (care pot fi, bineinteles repartizate pe mai multe sectii). Reducerea unei secții de 32 de paturi – când necesarul ar fi cel puțin dublu, la o secție de 15 paturi (minimum permis de lege pentru a fi declarata sectie ATI) și două compartimente mai mici, pune în pericol inclusiv clasificarea spitalului din spital de categoria 1 in spital de categorie inferioară, prin reducerea numărului de servicii medicale pe care le poate deservi. O secție mică nu poate acoperi urgențele majore 24 din 24 ore, 7 zile din 7, in condițiile în care numărul de paturi nu este suficient. Compartimentele nu pot asigura urgențele in mod legal, ele sunt forme de organizare provizorie, atunci când nu se pot organiza secții din lipsa de adresabilitate, și nu se justifică angajarea personalului permanent pe o secție.

Infiintarea a două secții, din una insuficientă e doar consum de resurse și angajarea unor cheltuieli fără sens, atât administrative cât și logistice. Mai mult personal, mai mulți șefi de secție, mai multe asistente șefe, mai mult personal care să acopere 24 ore din 24 ore pe ambele secții, linii de gardă. Am vedea o soluție inteligenta alocarea unui numar dublu de paturi conform legii, impreuna cu resursele aferente, pentru a putea deservi mai bine pacienții. Întrebăm retoric, de ce managementul spitalului în colaborare cu Ministerul Sănătății nu a venit cu o astfel de soluție?

Nu există niciun motiv pentru care sefa secției ATI să poată fi sancționată având o activitate ireproșabilă în desfășurarea actului medical și atunci se decide micsorarea secției dansei doar pentru că este o susținătoare a reformei din sănătate? Acestea sunt soluțiile de rezolvare a problemelor din sănătate? Hărțuirea oamenilor care vor modernizarea sistemului?

Alianta Medicilor este de acord sa se discute orice modalitate de optimizare a activitatii din spital, insa aceasta decizie impusa de sus pare mai mult o sechela comunista a unor structuri care refuza aducerea sistemului sanitar romanesc in mileniul III, mai ales ca s-au ignorat solutii propuse de medici de-a lungul timpului, ultima propunere fiind inaintata de Conf. Elena Copaciu in scris in iulie 2015 si la care nu a primit raspuns. „Vom studia temeiul legal in baza caruia a fost emisa decizia Comitetului Director si, daca vom sesiza elemente care sa indice nerespectarea legislatiei in vigoare, pe forma sau pe fond, ne rezervam dreptul de a cere revocarea sa in contencios administrativ. Principala noastra preocupare ramane ca actul medical sa fie de calitate si ca pacientul sa fie in siguranta indiferent de deciziile luate in birouri, de unde se afla mai greu despre realitatea de la patul bolnavului. Ii asiguram pe pacientii critici ai spitalului si pe cei apropiati lor ca aceste decizii nu vor afecta nici un moment ingrijirile acordate” a spus Conferentiar Dr. Elena Copaciu.

Alianta Medicilor solicita atât presei cât și organizațiilor internaționale prezente în România să urmărească cu atenție desfășurarea acestor evenimente, pe care le considerăm atât împotriva interesului spitalului direct, cât și împotriva democrației. Să fii persecutat și hărțuit doar pentru că ai pornit un grup pe facebook, si că încerci să înființezi un ONG care să protejeze interesele medicilor si pacientilor, este incredibil pentru o țară europeana, democrată, membră a NATO și UE.

Alianta Medicilor s-a infiintat in urma unei miscari spontane a medicilor pe Facebook prin care au cerut eliminarea spagilor din spitale, salarii decente si modernizarea sistemului medical astfel incat pacientii sa aiba parte de servicii medicale de calitate.

Daca aveti orice intrebari legate de pozitia oficiala a Aliantei Medicilor le puteti adresa pe email la adresa aliantamedicilor@gmail.com sau direct elenacopaciu2011@gmail.com

Pentru referinta, pagina publica oficiala a Aliantei Medicilor este https://www.facebook.com/AliantaMedicilor.org iar site-ul oficial este www.AliantaMedicilor.org.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.