Acasă Social TVR: Actualul cadru legislativ nu permite salvarea financiară a Televiziunii Române

TVR: Actualul cadru legislativ nu permite salvarea financiară a Televiziunii Române

DISTRIBUIȚI

Reprezentanții Ministerului Finanțelor și ai TVR au avut o întâlnire pentru a discuta situația televiziunii.

Din partea TVR, au participat Irina Radu, George Orbean și Monica Ghiurco, membri ai Consiliului de Administrație, Cristian Zgabercea, Producător General și Ioana Silea, șef Serviciu Financiar.

Discuțiile au vizat în primul rând situația generată de excluderea României din concursul Eurovision și a TVR din rândul membrilor EBU și situația generală a televiziunii publice.

În urmă întâlnirii, s-a ajuns la concluzia că, în acest moment, din cauza cadrului legislativ, Ministerul Finanțelor Publice consideră că nu poate să se implice în sprijinirea financiară a Televiziunii Române.

Din păcate, aceste discuții nu pot rezolva nici participarea României la Eurovision Song Contest, nici nu pot împiedica excluderea TVR din EBU.

În anul 2012, TVR și-a asumat, alături de Guvernul României un Memorandum, prin care Televiziunea Română a luat o serie de măsuri, inclusiv plata către EBU a unor tranșe consistente din datoria istorică: o comparație relevantă ne arată că, dacă în perioada 2005 — 2010 s-au plătit către EBU 12.4 milioane de euro, în perioada 2011 — 2016 suma plătită a fost aproape dublă — 20.5 milioane de euro.

Suma totală facturată de EBU în perioada 2005 — 2016 a fost de aproape 50 de milioane de euro, din care SRTv a achitat 32.8 milioane de euro. La această sumă, TVR a fost obligată de lege să plătească la bugetul de stat TVA în valoare de 11 milioane de euro, TVA pe care Televiziunea Română nu îl poate deduce precum celelalte televiziuni comerciale.

O televiziune care nu ar fi avut bune intenții, nu ar fi făcut un efort extrem pentru a plăti o sumă atât de mare.

În condițiile în care celălalt semnatar al Memorandumului nu și-a respectat obligațiile asumate, situația TVR s-a degradat începând cu decembrie 2013 — primul an în care televiziunea publică a încheiat, după aproape un deceniu, exercițiul financiar cu profit contabil.

Cu toate acestea, TVR a tras în continuare semnale de alarmă și a rămas un partener deschis la dialog, așa cum s-a întâmplat și în 23 februarie a.c., când, la întâlnirea organizată de Parlament, au participat președinții celor două Camere, Premierul României, Ministrul Finanțelor și membri ai comisiilor de specialitate — senatori și deputați—, alături de reprezentanți ai TVR.

În urma întâlnirii, niciuna dintre soluțiile discutate nu a fost asimilată de decidenți.

Evoluția evenimentelor a relevat că, prin forțe proprii, în contextul unui cadru legislativ învechit și a subfinanțării cronice, TVR nu poate continua să îndeplinească misiunea publică, conform prevederilor legii de funcționare și a Constituției României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.