O camera ascunsa, un ziarist capabil sa joace rolul unui intreprinzator dispus sa incalce legea si un administrator suficient de corupt pentru a pica in capcana. Valva mare, licheaua este dovedita, se promit masuri drastice, insa, surpriza: la scurt timp dupa -succesul- jurnalistic, individul revine in functie. Nu este un scenariu science-fiction, ci crudul adevar. Poate va intrebati cum a fost posibil? Simplu! Omul are pile la partid si beneficiaza de protectia unor persoane sus-puse. Gurile rele spun ca ar lucra pentru un incompatibil care se pregateste sa renunte la afaceri de ochii lumii, pentru a nu-si pierde scaunul de parlamentar. Cati or fi ca el? Destui, numai ca sunt prea avari pentru a renunta la ciolan. Asa se face ca luni seara, pana la ora 0.00, cand erau obligati sa-si declare afacerile personale, la birourile permanente ale camerelor, parlamentarii nu s-au prea imbulzit sa-si depuna declaratiile, desi in aceasta prima faza era vorba numai de informare. Abia peste 60 de zile, politicienii afaceristi sunt obligati sa opteze intre functiile pe care le detin si cele care sunt incompatibile cu acestea. A existat insa si o exceptie, aceea care confirma regula: deputatul PD Adriean Videanu n-a mai asteptat sa curga acest termen, considerand, pe buna dreptate, ca afacerile cu marmura sunt mai curate decat politica. Jos palaria! Este posibil ca in urmatoarele zile sau la expirarea noului termen de gratie si alti parlamentari sa urmeze exemplul lui Videanu, insa cei mai multi se vor eschiva, abuzand de faptul ca legea permite derogari, in cazuri speciale, cu aprobarea Birourilor Permanente ale Camerelor Parlamentului sau vor apela la rude pentru a fi – cum se spune in popor – nici in caruta, nici in teleguta, nici pe drum, nici pe langa drum.
De altfel, depunerea declaratiilor privind incompatibilitatea a suscitat in ambele Camere atata atentie cat merita, adica nu foarte multa, discutiile imbracand pe alocuri si forme ilare. Declarat incompatibil de catre juristii propriei formatiuni politice, liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, s-a aratat dispus sa treaca revista -Romania Mare- pe numele fetitei sale mai mici, de numai opt ani. O idee nu tocmai rea. Publicatia mentionata chiar are nevoie de un suflu nou…
In aceeasi nota tragicomica s-a desfasurat si videoconferinta cu prefectii, tinuta de ministrul justitiei, Rodica Stanoiu, si ministrul pentru relatia cu parlamentul, Acsinte Gaspar. Multi dintre reprezentantii guvernului in teritoriu s-au aratat mai degraba curiosi sa afle daca profesiile pe care le practica sau functiile pe care le detin in Consiliile de Administratie ale unor regii intra in contradictie cu statutul de ales local. Unii au rasuflat usurati, insa cei mai multi au inghitit in sec in momentul in care sefa Justitiei le-a precizat ca actul normativ prevede derogari doar pentru cei care exercita activitati in domeniul didactic, al cercetarii stiintifice si al creatiei literar-artistice si ca -guvernul nu va face exceptii decat in cazurile prevazute de lege.- Cine este insa atat de naiv sa creada acest lucru? Doar ne aflam in Romania, unde legea nu-i una pentru toti! Noroc cu liderul senatorilor social-democrati, Ioan Solcanu, care ne-a trezit la realitate. Domnia sa le-a spus luni ziaristilor ca, in anumite situatii, de -interes national-, guvernul ii poate cere parlamentului anumite derogari. Cu atatea portite, incompatibilii partidului de guvernamant nici nu au de ce sa-si faca griji. Ca doar n-o sa loveasca Legea pentru combaterea coruptiei in oameni ca Florin Georgescu, care detine o functie in Consiliul de Administratie al BCR, sau in Constantin Teculescu, presedintele CEC. Si lista ramane deschisa.
La fel ca si -crudiada de catifea- declansata impotriva baronilor locali, vanatoarea de incompatibili este doar o actiune gospodareasca, menita sa mai ude un pic florile uscate ale buchetului electoral al PSD.