Acasă Special Lipsa de comunicare cu populatia si deficitul de mentalitate, bariere in calea...

Lipsa de comunicare cu populatia si deficitul de mentalitate, bariere in calea reusitei economice

DISTRIBUIȚI

Tranzitia interminabila din Romania si esecurile masurilor reformiste de pana acum au fost puse de catre reprezentantii PD, prezenti ieri, Traian Basescu si Radu Berceanu, pe seama deficitelor de comunicare si de mentalitate.

Primarul general al Capitalei a spus ca principala cauza pentru care Romania a fost devansata net de Polonia, Cehia si Ungaria, in procesul de tranzitie, este insuficienta explicare a masurilor dure de reforma de catre clasa politica romaneasca, -desprinsa de realitatile propriei natiuni-. -Am facut reforme neexplicate unei populatii needucate si nepregatite sa suporte un proces rapid de reforma. Clasa politica nu a inteles ca nu poate face singura reforma-, a declarat Traian Basescu. El sustine ca tocmai din acest motiv populatia nu a putut deveni un aliat al politicienilor pentru realizarea reformelor structurale. Mai mult, din aceasta cauza -s-au produs fracturi in societate-.

Presedintele democrat a spus ca pe el nu-l poate convinge insa nimeni ca nu s-au facut totusi pasi importanti in privinta reformei. Traian Basescu sustine ca -Romania a suferit transformari extraordinare in raport cu situatia de dinainte de 1989, dar mult mai putine decat in Polonia, Cehia si Ungaria-. In concluzie, -nu vom avea succesul celor trei tari pana cand nu vom reusi sa facem din populatie un sustinator al reformei-.

Dominique Strauss-Kahn l-a aprobat intru totul pe primarul general al Capitalei, exemplificand in acest sens printr-o situatie concreta din Franta, in momentul privatizarii unei parti a France Telecom.

DSK spune ca sindicatele nu au acceptat initial privatizarea societatii de telefonie fixa, au facut mitinguri si demonstratii de protest, dar au inteles in cele din urma ca statul nu mai poate sustine financiar intreg France Telecomul, in urma unei campanii nationale de constientizare, derulata prin mass-media a masurii propuse.

Celalalt reprezentant al PD prezent la seminar, Radu Berceanu, a remarcat faptul ca incetinirea procesului de tranzitie se datoreaza mentalitatii romanilor sau fricii de schimbare brusca. Spre deosebire de celelalte tari foste comuniste aflate in tranzitie, -in Romania, nici coaforul sau cizmaria nu erau privatizate-. Potrivit lui Berceanu, mentalitatea romaneasca ar putea fi explicata si prin faptul ca -noi suntem ortodocsi si latini-, pe cand polonezii, cehii si ungurii sunt de alta semintie si religie, mult mai deschisi schimbarilor. -Numai atunci cand sunt intelese toate laturile unei schimbari care se produce, acea schimbare este acceptata si are sanse sa se permanentizeze-, a precizat Berceanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.