Acasă Politic Reeducarea prin tortură în România comunistă

Reeducarea prin tortură în România comunistă

DISTRIBUIȚI

Am o viziune personală foarte bine conturată în ceea ce privește evenimentele din acea vreme. Consilierii sovietici erau atotputernici în acea vreme în România. Dar tremurau de frică în fața celui mai sinistru conducător pe care l-a avut Uniunea Sovietică, Iosif Vissarionovici Stalin. Pe monstrul Stalin îl interesau Sovromurile și oamenii din conducerea de partid din România. În niciun caz nu-l interesa, ce se petrecea în închisoarea din Pitești. Iată cum văd eu desfășurarea acestor evenimente în această închisoare.

Eugen Țurcanu a organizat în închisoarea Pitești (cu aprobarea directorului Dumitrescu) o rețea de informatori. Prima informație consta din faptul, că într-o celulă s-au cântat cântece legionare, iar în alta s-a ținut o ședință legionară. Ambele celule au fost pedepsite, dar Țurcanu și-a dat seama, că, cu trecerea timpului, prin această metodă informatorii lui vor fi depistați. Cu ocazia vizitei inspectorului Iosif Nemeș la închisoarea din Pitești, Țurcanu s-a retras cu acesta într-o cameră separată timp de cca trei sferturi de oră și i-a propus metoda torturii deschise. La revenirea după această discuție Nemeș i-a spus directorului Dumitrescu, așa nu merge mai departe, mă duc la București, să obțin aprobarea pentru o nouă metodă.

Aprobarea s-a dat și așa s-a produs, după formularea celebrului scriitor rus Alexandr Soljenițîn, cea mai mare crimă a secolului 20.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.