Acasă Special Un condamnat la moarte executat conform unei noi proceduri în Oklahoma a...

Un condamnat la moarte executat conform unei noi proceduri în Oklahoma a decedat după o lungă agonie

DISTRIBUIȚI

 

Un condamnat la moarte executat în statul american Oklahoma a decedat după 40 de minute de agonie, marți seara, în urma experimentării unei noi proceduri de injecție letală, situație care a determinat amânarea imediată a unei a doua execuții prevăzute imediat după aceasta, relatează AFP.

 

La câteva minute după ce a început injectarea cocteilului letal – care nu a fost testat niciodată – directorul închisorii acestui stat din sud, Robert Patton, a ordonat oprirea execuției lui Clayton Lockett, care a fost totuși declarat decedat după 40 de minute, în urma unei „crize cardiace bruște”, a declarat pentru AFP Jerry Massie, purtător de cuvânt al închisorilor.

 

S-a constatat un „eșec al (substanței) intravenoase” administrate deținutului și s-a conchis că „medicamentele nu intră în sistemul” venos.

 

Dar Clayton Locket a murit după o „criză cardiacă bruscă” la ora 19.06 (03.23 ora României), respectiv la 43 de minute după ce a început procedura și în timp ce cele trei medicamente prevăzute de procedură au fost injectate, a adăugat purtătorul de cuvânt.

 

La câteva minute după injecție, deținutul a intrat într-o stare de suferință, fiind foarte agitat, corpul tremurându-i, ridicându-și umerii de pe masa de execuție, grohăind și rostind cuvinte neinteligibile, potrivit presei locale, informații confirmate parțial de Massie.

 

Directorul a decretat imediat amânarea cu 14 zile a execuției celui de-al doilea condamnat, Charles Warner, care era prevăzută la ora locală 20.00 (04.00 ora României), a precizat el.

 

„După mai multe săptămâni de refuz din partea Oklahomei de a oferi informații elementare despre medicamentele utilizate pentru procedurile de injecție letală în această seară, Claytin Lockett a fost torturat până la moarte”, a denunțat imediat Madeline Cohen, avocata lui Charles Warner.

 

Oklahoma a programat pentru marți seara prima sa execuție dublă în aproape 80 de ani, în pofida apelurilor repetate ale celor doi condamnați care cereau informații despre noul protocol de injecție letală decis de autoritățile penintenciare.

 

Noua procedură din Oklahoma, care nu a mai fost testată până în prezent, prevede injectarea unui cocteil cu trei produse, un sedativ, un anestezic și clorură de potasiu în doză letală.

 

Anchetă independentă și autopsie

 

În timp ce Oklahoma, ca și alte state americane, s-a confruntat cu o penurie de barbiturice pentru execuții, apărarea celor doi deținuți a depus în zadar numeroase recursuri pentru a obține informații cu privire la noile produse.

 

Curtea Supremă din Oklahoma, care a suspendat la 21 aprilie pe termen nedifinit cele două execuții pe durata rezolvării acestei controverse, a apreciat după două zile că cei doi bărbați „nu au dreptul la informațiile pe care le cer decât dacă vor fi executați pe scaunul electric”.

 

„Trebuie să obținem răspunsuri complete cu privire la ce nu a mers. Trebuie să avem o anchetă independentă condusă de o parte terță și nu de autoritățile penitenciarului”, a cerut Madeline Cohen, într-un comunicat publicat imediat după execuție.

 

„Trebuie să obținem o autopsie realizată de un medic independent și o transparență totală asupra concluziilor”, a adăugat avocata.

 

În plus, „statul trebuie să dezvăluie toate informațiile privind medicamentele, inclusiv gradul lor de puritate, eficiența lor, originea și rezultatele tuturor testelor”, a adăugat Cohen, apreciind că „nicio execuție nu poate fi autorizată în Oklahoma atât timp cât nu se vor afla mai multe informații despre experiența ratată a execuției din această seară”.

 

Clayton Lockett a fost condamnat la moartea în 2000 pentru violarea și uciderea unei tinere, pe care a răpit-o, a bătut-o și a îngropat-o de vie. Charles Warner a fost condamnat în 1997 pentru violarea și uciderea fiicei în vârstă de 11 luni a partenerei sale.

 

Cei doi au obținut în martie amânarea execuțiilor, în lipsa anestezicului pentru injecții intravenoase. Dar statul a sfârșit prin a reuși să se aprovizioneze.

 

De la refuzul fabricanților europeni de a furniza anestezicul obișnuit (pentobarbital) pentru executarea oamenilor, mai multe state americane se luptă pentru a găsi o soluție de repliere.

 

Multe dintre ele fac apel la preparate ale farmaciilor care nu sunt omologate la nivel federal, ceea ce a condus la o creștere a numărului de recursuri judiciare ale avocaților care se tem că clienții lor vor fi supuși unor suferințe neconstituționale.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.