Home Actualitate Un roman construiste cea mai mare racheta cu combustibil lichid din lume

Un roman construiste cea mai mare racheta cu combustibil lichid din lume

DISTRIBUIŢI

Dumitru Popescu, din Ramnicu Valcea, in varsta de 23 de ani, este absolvent al Facultatii de Teologie din Sibiu. Simultan, a urmat si cursurile Facultatii de Inginerie Aerospatiala, din Bucuresti, unde acum este student in ultimul an. Pana aici, nimic nu ar fi iesit din comun daca, Mitica, asa cum ii spun prietenii si sotia, nu ar fi -sufletul- unei organizatii neguvernamentale, ARCA (Asociatia Romana pentru Cosmonautica si Aeronautica), formata din studenti si care a inceput realizarea celei mai mari rachete construite vreodata in Romania. Denumita -Demonstrator tehnologic- sau -Orizont-, inventia este cea mai mare racheta cu combustibil lichid din lume, realizata de o organizatie neguvernamentala.

ARCA

Intrebandu-l pe Dumitru Popescu despre legatura care exista intre a fi absolvent al unei facultati de teologie si a studia aeronautica, ne-a raspuns simplu: -Eu nu sunt decat un preot intre pamant si cer, nimic altceva!-. Fiu de colonel de Politie, Mitica a absolvit Seminarul Teologic din Ramnicu Valcea si Facultatea de Teologie, din Sibiu.

In al doilea an de studentie la Facultatea de Inginerie Aerospatiala din Bucuresti, in 1999, a constituit oficial Asociatia Romana pentru Cosmonautica si Aeronautica (ARCA), ONG fara scop patrimonial. Organizatia, al carei presedinte este, are 21 de membri si este formata din studenti de la Aeronautica. Prima lor realizare a fost un proiect de motor de racheta, de performanta, la nivel mondial. Motorul avea puterea de 85 tone forta, folosea drept combustibil oxigenul lichid si petrolul si avea un impuls foarte mare. Performantele acestuia erau asemanatoare cu cele ale motorului rachetei Soiuz. Desi din punct de vedere tehnologic ere perfect realizabil, totul a ramas in faza de proiect.

Functioneaza!

Studentii nu au abandonat ideea de a construi -demonstratorul tehnologic-, iar realizarea practica a cazut, in cea mai mare parte, pe umerii lui Mitica Popescu. Ca orice inceput, a fost extrem de greu. -Lucram intr-un atelier din Ramnicu Valcea. Apoi ne-am mutat la socrii mei, Constantin si Niculina Truta, din Dragasani. Tata-socru a fost sculer-matriter, iar mama-soacra a lucrat la Fabrica de incaltaminte. M-au ajutat enorm. Au fost zile cand am lucrat 23 de ore din 24. De la 7.00 dimineata pana a doua zi. Ne-am odihnit o ora si am luat-o de la capat. Ajunsesem sa sudam portile si cotetele vecinilor ca sa putem face rost de bani, sa cumparam materiale si sa putem continua constructia rachetei-, spune Mitica.

In primul trimestru al anului 2001, a avut loc primul test de presiune la rezervorul de carburant care ar fi trebuit sa reziste la 18 atmosfere. In marginea orasului Dragasani, familiile Popescu si Truta au reusit sa obtina 22,5 atmosfere, cu mult peste cat si-au planificat. Asa a inceput realizarea celui mai mare demonstrator tehnologic construit vreodata in Romania, a celei mai mari rachete cu combustibil lichid din lume, realizata de o organizatie neguvernamentala non-profit.

Vehicul spatial romanesc

Rezultatele s-au vazut pe 9 martie, cand, la Salonul de Inventica de la Craiova, -Demonstratorul tehnologic- obtine Marele Premiu, constand intr-un aparat de… fotografiat. Sufletul acestei initiative, studentul valcean Dumitru Popescu, gaseste intelegere la sponsori si continua construirea vehiculului spatial (nepilotat). El are o lungime de 10,3 metri, greutatea de lansare de 840 kilograme si foloseste drept combustibil apa oxigenata si kerosen. -Pe 1 iunie, ne-am propus sa pornim un motor de sarcina, in premiera nationala. Prezentarea se va face la Ramnicu Valcea, iar transportul acestuia de la Dragasani se va face cu un trailer al armatei. Demonstratorul tehnologic foloseste un combustibil conventional – nu spunem ce anume – la un pret mult mai scazut. Mai mult decat atat, prin modul de realizare, greutatea rachetei scade cu 15%, prin simplificarea intregului sistem de realizare. Lansarea rachetei propriu-zise, careia vrem sa-i punem numele <Orizont>, se va face in poligonul de la Capul Midia-, ne-a spus Dumitru Popescu.

Epilog

Initiativa grupului de studenti de la ARCA, de a construi un vehicul spatial, este dovada unei inteligente inca neexploatate, pe care o detin acesti tineri. Vor intelege, oare, mai-marii zilelor noastre ca asemenea minti inteligente trebuiesc puse la treaba in slujba Romaniei? Daca da, inseamna ca mai avem o sansa, ca nu este totul pierdut! Am vrut sa plec dincolo, cand m-am vazut fara nici un sprijin de nicaieri -, spunea cu un soi de indignare tanarul student inventator. Cat despre proiecte de viitor, Mitica Popescu adauga: -Va asigur ca ele sunt mari, iar legatura dintre Teologie si Aeronautica este aceea ca amandoua lucreaza cu cerul.-

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.