Acasă Actualitate Biserica din Pargaresti, veche de 180 de ani, a fost mistuita de...

Biserica din Pargaresti, veche de 180 de ani, a fost mistuita de flacari

DISTRIBUIȚI

In noaptea de luni spre marti, un incendiu a ars pana la temelii Biserica -Sf. Dumitru- din satul Paraul Boghii, comuna Pargaresti, judetul Bacau. Potrivit pompierilor militari din Onesti, incendiul a fost provocat de o scanteie sarita din godinul aflat in altarul lacasului de cult. Luni dupa-amiaza, preotul paroh Adrian Bugeac, impreuna cu satenii, a inceput demolarea ruinelor bisericii, hotarati sa inceapa, cat mai repede, reconstruirea acesteia.


Sariti! Arde Biserica!


Incendiul a fost observat, luni dimineata, la ora 3.30, de cativa sateni care se indreptau spre statia de autobuz pentru a pleca la munca. Imediat au fost alertati oamenii din sat. Aproape de 4.00 dimineata, o femeie a inceput sa strige la poarta ca arde biserica, povesteste paracliserul Dumitru Neagu. El a sarit din pat, a pus mana pe cheile de la biserica si, in pijamale, a fugit la locul dezastrului. El isi aduce aminte ca a vazut cum ardea in dreptul stranei.


Paracliserul a deschis usa bisericii, moment in care l-au izbit in fata fumul si caldura din cladire. Focul, ce ardea mocnit, in contact cu aerul, a izbucnit cu putere. -In cinci minute, toata biserica era in flacari-, isi aminteste barbatul, care, ore intregi, a stat printre ruine, incercand sa mai salveze cate ceva. Oamenii au sarit sa-si salveze biserica, au fost chemati pompierii, dar era prea tarziu. Veche, construita din lemn si chirpici, biserica a ars toata.


Ridicata in 1820, biserica, ce purta hramul Sf. Dumitru, a fost renovata si pictata in 1970, dupa care, in 1975, i s-a pus acoperis de tabla. Nu era monument istoric, nu adapostea obiecte de cult deosebit de valoroase, dupa cum ne spune parintele Bugeac, dar era ingrijita cu mare dragoste de sateni. Paraul Boghii, sat aflat chiar la granita intre Targu Ocna si comuna Pargaresti, numara 160 de suflete, majoritatea oameni batrani, cu frica de Dumnezeu.

-Dumnezeu doreste sa ridicam o noua biserica-

Luni seara, satenii au fost chemati de preot pentru a hotari ridicarea unei noi biserici. -Dumnezeu asta doreste, ca impreuna sa ridicam o noua biserica-, este credinta preotului Bugeac. El face apel si la fiii satului, aflati acum prin alte localitati, sa ajute la reconstruirea lacasului.


De ce este vointa lui Dumnezeu ridicarea, cat mai grabnic, a unei noi biserici, explica parintele Bugeac. In lada cu vesminte preotesti, parintele paroh tinea si sticluta cu agheasma. -A ars tot, dar sticla cu agheasma a ramas intacta-, spune preotul, la fel cum s-a intamplat si cu Sf. Mir. Acesta era pastrat in Altar, intr-un Chivot de lemn foarte vechi. Totul a ars in jur, dar sticluta cu Sf. Mir a ramas intreaga, spune preotul Bugeac, care crede ca, astfel, -Dumnezeu ne arata ca sunt minuni-.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.