Acasă Actualitate Cazul -Sanchez- a bagat -specialistii- MI in ceata

Cazul -Sanchez- a bagat -specialistii- MI in ceata

DISTRIBUIȚI

Daca intr-o zi vi se vor fura 2.000 de dolari si aveti argumente ca banditul este unul foarte periculos, sa nu va faceti iluzii ca Politia va incerca sa va rezolve cazul prea repede. Ori faceti investigatii pe cont propriu, ori va luati adio de la bani. Aceasta este probabil concluzia la care a ajuns Christine Sanchez, o tanara americanca din Florida, care se lupta sa afle cine a lasat-o fara bani. Dosarul ei a ajuns pe masa sefului Biroului Zonal de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog Iasi, colonelul Gheorghe Plai, si acolo a ramas.

O bursa virtuala unde romanii ataca in haita

Christine Sanchez, o tanara din Florida – Statele Unite ale Americii, a incercat sa cumpere un laptop printr-un site de licitatii pe Internet. Nici prin gand nu-i trecea insa americancei ca va incheia afacerea cu un roman specializat in fraude pe Internet. Tanara a intrat pe o -bursa virtuala-, un site de Internet numit -ebay.com-, in care cumparatorii isi faceau publica cererea, iar vanzatorii raspundeau, de la caz la caz, cu o oferta pe masura.

Ceea ce cauta ea, un laptop, a gasit la un vanzator care avea un cod cu nume mai ciudat, pe care din respect pentru dumneavoastra nu-l vom reproduce. Daca americanca ar fi stiut limba romana, si-ar fi dat seama ca de la acest vanzator nu poate primi o oferta serioasa. Dar tinerei i s-o fi parut chiar exotica denumirea, asa ca a negociat cu cel care se ascundea in spatele acestui magazin virtual cumpararea unui laptop.

Cum s-a batut palma

-Vanzatorul mi-a cerut sa-i sugerez un pret, iar el se va decide daca efectueaza vanzarea. I-am spus ca ofer suma de 2.000 de dolari pentru laptopul pe care-l doream, la care vanzatorul mi-a raspuns ca este de acord- – povesteste Christine intr-un e-mail trimis cotidianului nostru.

Dupa aceea a urmat un schimb de e-mail-uri in care cei doi s-au inteles asupra modalitatii de plata si de transport. Mai mult, vanzatorul a spus ca pentru o suma suplimentara de 20 de dolari poate sa asigure un serviciu de transport in termen de trei zile. Dupa ce toate detaliile afacerii au fost puse la punct, americanca a facut plata.

Din momentul in care americanca a trimis banii in Romania, ea a pierdut contactul cu vanzatorul, iar laptopul nu l-a mai primit nici pana astazi.

Cine esti tu, Mihai Mutu?

Dar cine este cel care a incasat banii? Verificarile ulterioare facute de americanca la Western Union arata ca banii au fost ridicati de la Posta din Focsani de o persoana pe nume Mihai Mutu, de 24 ani, din Iasi, str. Canta nr. 13, bl. 461, sc. B, et. 4, ap. 17.

Nici numele si nici adresa nu sunt fictive. Mihai Mutu chiar locuieste in Iasi la adresa de mai sus. Sa fie el cel care a lasat-o pe americanca cu ochii in soare? -N-am nici o legatura cu acest caz- – sustine tanarul.

Ipoteza ca nu el ar fi comis frauda pare intarita, la prima vedere, de faptul ca insusi Mutu sustine ca este victima unei escrocherii. El spune ca, in urma cu mai multi ani, si-a pierdut buletinul si ca, in mod ciudat, in ultimele luni i-au venit acasa facturi telefonice uriase (in total de circa 120.000.000 de lei) de la Cosmorom. Or, sustine Mutu, el nu a fost niciodata abonat al acestei companii de telefonie mobila. Mutu spune ca n-a achitat aceste facturi si ca a anuntat Politia, banuind ca o alta persoana se foloseste de identitatea sa.

Politia, corigenta la IT

Dupa cum se poate observa, cazul pe care il avea de rezolvat Politia se ingrosa pe zi ce trece: pe de o parte, americanca fusese pacalita de 2.000 de dolari, iar compania Cosmorom, cu 120.000.000 de lei (aproape 4.000 de dolari). In plus, dupa cum avea sa precizeze tanara Christine Sanchez in plangerea trimisa prin fax Politiei iesene, existau indicii ca persoana care a lasat-o si fara bani, si fara laptop mai pacalise inca alti trei-patru utilizatori ai Internetului din Franta si Italia.

Dar ce face Politia ieseana ca s-o ajute pe Christine Sanchez? Politistii par sa fie foarte slab pregatiti pentru acest gen de infractiuni. Chiar ei recunosc acest lucru, specialistii in fraude pe Internet fiind, practic, inexistenti in personalul Politiei iesene. Situatia este cu atat mai grava, cu cat infractorii sunt cu mult inaintea politistilor in acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.