Acasă Actualitate -Dle Dragisa Pesici, vreti ca Valea Timocului sa devina un butoi cu...

-Dle Dragisa Pesici, vreti ca Valea Timocului sa devina un butoi cu pulbere?-

Desi se poate spune ca intre Romania si Iugoslavia exista o relatie speciala, de fraternitate, relatie consolidata de-a lungul a multor veacuri de coexistenta, cu toate acestea, din considerente de unitate nationala si integritate statala, autoritatile sarbe au avut intotdeauna probleme de perceptie asupra minoritatilor romanesti, si nu numai, din teritoriul iugoslav. Intre timp, Europa se schimba, acordand minoritatilor o importanta din ce in ce mai mare. Romania se mandreste cu faptul ca este unul dintre statele europene model, la acest capitol, devansand chiar state din cadrul Uniunii Europene. Ceea ce a uitat Romania, in graba sa de a-si rezolva problema cu minoritatile, a fost implicarea in rezolvarea situatiei grave a comunitatilor de romani din tarile vecine: Ungaria, Ucraina, Bulgaria si, nu in ultimul rand, Iugoslavia. Daca celelalte state enumerate simuleaza o oarecare dorinta de a rezolva aceste probleme, Iugoslavia nu schiteaza nici cel mai mic gest de a rezolva situatia celor aproape 800.000 de persoane care traiesc de secole in Valea Timocului. Profitand de vizita premierului iugoslav, dl Dragisa Pesici, in Romania, reprezentanti ai romanilor din Valea Timocului ne-au contactat pentru a ne prezenta situatia insuportabila, avertizand ca exista persoane care pot apela la gesturi disperate, pentru a li se face dreptate. Nu vor nici un fel de autonomie. Vor doar sa li se recunoasca identitatea nationala, culturala. Atat.

Romanii sunt considerati vlahi cu origine necunoscuta

Autoritatile de la Belgrad folosesc denumirea de -roman- pentru locuitorii de origine romana din Banatul Iugoslav (Voivodina) si cea de -vlah- pentru romanii din Serbia de Rasarit (Valea Timocului). Conform recensamantului din 31 martie 1991, in Iugoslavia traiesc 38.832 de romani (1,93% din populatia Voivodinei) si 17.000 de vlahi – cifre mult inferioare numarului real al comunitatii romanesti din tara vecina, in conditiile in care reprezentanti ai comunitatii estimeaza ca numai pe Valea Timocului exista cel putin 700.000 de romani. Despre situatia acestora vom vorbi in cele ce urmeaza. Nefiind recunoscuti ca minoritate nationala, acestia nu se bucura de nici un drept.

Pornind de la premisa falsa ca poate fi minoritate doar comunitatea etnica avand o tara de origine, vlahii sunt considerati -un grup etnic de origine necunoscuta-. Desi aceasta problema a fost abordata in repetate randuri in cadrul intalnirilor bilaterale, partea sarba se mentine pe aceeasi pozitie, de respingere a oricarei legaturi de rudenie si, cu atat mai mult, de identitate dintre vlahi si romani. Se incearca, chiar, pe unele cai de influenta, acreditarea ideii cu privire la originea slava a vlahilor, apelandu-se uneori la unii membri ai comunitatii.

Atitudinea agresiva a oficialitatilor din Serbia fata de populatia romaneasca din Valea Timocului se defineste prin urmatoarele aspecte: practicarea de masuri discriminatorii de ordin politic, economic, cultural, religios, social fata de vlahii care se declara romani.

-Unii dintre noi ameninta ca pun mana pe pusti!-

Profitand de vizita dlui Dragisa Pesici in Romania, unii -vlahi- ne-au contactat, in speranta ca mesajul lor va ajunge mai usor la premierul Iugoslaviei cand este la Bucuresti, decat atunci cand este la Belgrad. -Spuneti-i ca nu mai putem suporta. Ni s-a furat identitatea, nu avem slujbe in limba romana, nu avem scoli in limba romana, nu avem ziare in limba romana… Nu cerem nici un fel de autonomie, cum se cere prin Romania. Noi respectam legile iugoslave, Constitutia Iugoslaviei si suntem fideli acestei tari. Ne-am da si viata pentru Iugoslavia, pentru ca aici ne-am nascut si aici vrem sa traim. Dar noua Iugoslavia nu ne da nimic, doar ne ia. Ne-a luat totul. Mie mi-e si frica sa vorbesc cu dvs. Am sotie si copil in Iugoslavia si nu vreau ca Securitatea sarba sa le faca probleme. Pana acum, ne bateau si ne omorau, acum doar ne intimideaza sau ne ademenesc cu tot felul de avantaje, doar sa tacem din gura si sa nu ne declaram romani.- Ni s-a explicat ca un alt dezavantaj al calitatii de roman este acela ca nu ti se asigura loc de munca. -Eu am studii superioare si nu-mi gasesc un loc de munca pentru ca sunt roman. Un director mi-a spus ca Securitatea i-a recomandat sa nu ma angajeze, pentru ca am declarat ca sunt roman. In schimb, in functii de conducere sunt angajati sarbo-bulgari, fara studii. Acesti sarbo-bulgari au fost adusi aici, in zona noastra, de catre comunisti, pentru ca sunt de un nationalism feroce. I-au adus sa munceasca in mina si sa ne terorizeze pe noi. Sa ne ameninte, mereu. Unii dintre noi au inceput sa ameninte ca pun mana pe pusti, pentru ca nu mai rezista. Si, vorba aia, arme avem cu totii, pentru ca legea ne permite-, ne-a mai declarat interlocutorul nostru. Situatia acestei importante comunitati este cunoscuta si la nivelul Executivului de la Bucuresti. Unele surse guvernamentale ne-au confirmat cele relatate de -vlahi- din Valea Timocului, insa ne-au marturisit ca intransigenta autoritatilor sarbe nu permite nici macar calea unor negocieri. Problema cea mare este sa nu apara acte necugetate care ar putea tari Romania intr-un nou joc periculos si gratuit. Gratuit, mai ales ca romanii din Valea Timocului nu cer nimic altceva decat recunoasterea existentei lor ca minoritate. Nimic mai mult.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.