Home Actualitate Fiica lui Alexandru Bunea, un controversat expert contabil, partenera camarilei lui Mubarak

Fiica lui Alexandru Bunea, un controversat expert contabil, partenera camarilei lui Mubarak

DISTRIBUIŢI

O anchetă realizată de Rise Project scoate la iveală încrengătura afacerilor din România a unor egipteni arestați recent în Spania, în baza unui mandat Interpol solicitat de autoritățile de la Cairo pentru deturnare de fonduri publice egiptene cu sprijinul fostului dictator Hosni Mubarak. Extrem de interesantă este apariția în această încrengătură a Paulei Bunea, fiica controversatului expert contabil Alexandru Bunea, personaj de bază în anturajul lui Fathi Taher și al golanasssului dâmbovițean  Sorin Ovidiu Vîntu. Husein Salem, fost ofițer de informații și unul din oamenii de bază al familiei Mubarak, este acuzat ca ar fi vândut Israelului, prin intermediul uneia dintre firmele sale, East Mediterranean Gas Co., gaze naturale la un preț mult sub cel pieței, cauzând Egiptului pierderi de aproximativ doua miliarde de dolari. Potrivit Rise Project, autoritățile spaniole au pus deja sechestru pe zeci de milioane de dolari ce aparțin familiei Salem iar alte tari sunt pe cale să facă același lucru.
În același timp însă, avocații lui Salem se străduiesc să șteargă urmele pe care clanul le-a lăsat în companii comerciale de pe tot globul. În România, familia Salem a intrat în 2002  printr-o companie offshore înregistrată în Insulele Virgine Britanice: Jolie Ville Hotels and Real Estate Ltd. De-a lungul timpului, offshore-ul a fost reprezentat regulat în România de însuși Hussein Salem – potrivit procurilor obținute de RISE PROJECT. În  2002, offshore-ul  din Caraibe a fondat doua companii la București. Prima se numește Jolie Ville Invest SRL (JVI) pe care funcționează mall-ul de lux din Pipera,  inaugurat în 2004 în prezența premierului Adrian Năstase și a ministrului de externe Mircea Geoană. Cea de-a doua firmă, HH Hens SRL,  administrează restaurantul Zigolini și cafeneaua Jolie Cafe din același mall.
Potrivit anchetei Rise Project , membrii familiei Salem au administrat direct SRL-urile romanești în care au fost și asociați ca persoane fizice, punându-și semnăturile pe majoritatea documentelor emise de societăți.
Din momentul înființării firmei JVI, Hussein Salem și offshore-ul sau au pompat regulat peste 10 milioane de euro în afacerea din România. Conform anchetei, banii împrumutați direct de magnat, trebuiau rambursați de JVI în 2012. Numai că, în 2010, Salem a convenit cu societatea din Pipera să devanseze termenul scadent pentru același an. Apoi, creanțele au fost compensate cu participații noi emise la majorarea de capital a JVI din 22 noiembrie 2010. Prin urmare, familia  Salem și-a reglat conturile cu mall-ul din Pipera, care a intrat în posesia unei necunoscute familii  Ciopraga ,  în noiembrie 2010 , cu doar zece zile înainte ca ei sa iasă oficial din aceasta afacere.

Prestatoare de servicii la familia Salem

Paula Bunea, fiica controversatului expert contabil Alexandru Bunea, apare în afacerile familiei Salem încă de la început. Potrivit jurnaliștilor de la Rise Project , terenul pe care s-a construit mall-ul din Pipera a fost vândut în 1999 de către Mihai Lucian Becali, nepotul lui Gigi Becali, în două loturi, către Paula Raluca Bunea și Ioana Lupu. După trei ani , Paula Bunea încasează 97 000 de dolari de la offshore-ul lui Salem pentru parcela sa de 1500 de metri, în timp ce ”colega ” sa de parcelă , Ioana Lupu obține pentru o suprafață de trei ori mai mare 277 500 de dolari. Îndrumată și recomandată  probabil de tată ei, care avea strânse legături cu Fathi Taher, Paula Bunea , de profesie consultant fiscal , a început să presteze diferite servicii pentru firma familiei Salem. Astfel, potrivit jurnaliștilor Rise Project, Paula Bunea a devenit reprezentantul firmei JVI, , obținând autorizația de construcție a mall-ului de la Primăria Voluntari.
Conform anchetei, Paula Raluca Bunea a fost parteneră de afaceri și cu tatăl său,  Alexandru Bunea,  în trei firme (Audit Consult SRL, Monynvest SA și Raysat SRL). De altfel, după ce tatăl său a recomandat-o egiptenilor, pentru afaceri, a trimis-o la colegul său din  dosar penal "Flota", primarul orașului Voluntari, Florentin Pandele pentru a obține  autorizația de  construcție a  mall-ului din Pipera. Dosarul ”Flota” nu este singurul în care apare numele lui Alexandru Bunea.
O altă anchetă penală de care se leagă numele lui Alexandru Bunea este dosarul "FNA-Banca Agricola" dosar în care a fost implicat infractorul de drept comun Sorin Ovidiu Vintu.
Ziariștii Rise Project subliniază că  Bunea este contabilul tradițional al lui Fathi Taher și a fost direct asociat într-un proiect imobiliar (European Imobiliar Developers) cu Gigi Becali și Gabriela Crainiceanu, fosta șefă de cabinet a pesedistului  Viorel Hrebenciuc, cel alintat duios de colegi ”Javra” . De asemena Ioana Lupu, femeia care a vândut al doilea lot de teren către JVI, provine și ea din aceeași grupare de afaceri ca Paula Raluca Bunea. Aceasta din urma a fost asociată cu Dana Ecaterina Lupu, mama Ioanei Lupu, în firma Monynvest SA. La rândul său, compania Monynvest controla 100% din societatea Monadvisory SRL. În decembrie 2003, firma lui Bunea și Lupu a cedat  SRL-ul Monadvisory către Fathi Taher și Alexandru Bunea –  ”celebrul” tată al Paulei Bunea.
Care a fost rolul Paulei Bunea, al tatălui său și al tovarășilor acestuia în afacerile camarilei dictatorului egiptean Hosni Mubarak, derulate  în România  , acestea sunt întrebări la care doar instituțiile abilitate  mai pot da răspunsurile corecte.    

Iulia Nueleanu

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.