Home Educație Guvernul schimbă iar denumirea Politehnicii din București

Guvernul schimbă iar denumirea Politehnicii din București

DISTRIBUIŢI

Universitatea POLITEHNICA din București este cea mai veche și prestigioasă școală de ingineri din România. Tradițiile ei sunt legate de înființarea, în anul 1818, de către Gheorghe Lazăr, a primei Școli tehnice superioare cu predare în limba română, la mănăstirea Sfântul Sava din București. În anul 1832, aceasta este reorganizată în Colegiul de la Sfântul Sava.

La 1 octombrie 1864, a fost înființată “Școala de Poduri și Sosele, Mine și Arhitectură”, care la 30 octombrie 1867 devine “Școala de Poduri, Șosele și Mine”, cu durata studiilor de 5 ani. Sub conducerea lui Gheorghe Duca, la 1 aprilie 1881, instituția capătă o nouă structură, sub denumirea de “Școala Națională de Poduri și Șosele”; la 10 iunie 1920 a fost înființată Școala Politehnica din București, având patru secții: Electromecanică, Construcții, Mine și Metalurgie, Secția Industrială.

Din noiembrie 1920 denumirea se schimbă în POLITEHNICA din București.

La data de 3 august 1948 a fost înființat Institutul Politehnic din București, care cuprindea inițial 4 facultăți și în care, din 1950, au apărut majoritatea facultăților actuale. In baza rezoluției Senatului din noiembrie 1992, Institutul Politehnic din București a devenit Universitatea POLITEHNICA din București.

Denumirea Politehnicii se schimbă din nou

Guvernul va aproba în şedinţa de miercuri un proiect de lege privind înfiinţarea unei noi instituţii de învăţământ superior – Universitatea Naţională de Ştiinţă şi Tehnologie Politehnica Bucureşti -, în urma fuziunii prin comasare a Universităţii Politehnica din Bucureşti cu Universitatea din Piteşti.

În expunerea de motive se arată că pentru realizarea proiectului de fuziune prin comasare, cele două instituţii de învăţământ superior au în vedere, între altele, realizarea următoarelor deziderate: mobilizarea ecosistemelor locale şi regionale, precum şi dezvoltarea de parteneriate solide cu organizaţii de cercetare, actori din domeniul inovării, finanţatori şi agenţi economici şi sociali, autorităţile locale, regionale şi naţionale; dezvoltarea infrastructurii şi adoptarea de noi instrumente pedagogice pentru a oferi experienţe de învăţare flexibile şi de scurtă durată care să pregătească tinerii pentru mediul economico-social, într-o piaţă a muncii aflată în continuă schimbare, care trebuie să răspundă provocărilor globale actuale; sporirea capacităţii de inserţie profesională; utilizarea în comun a resurselor, de tipul structuri, laboratoare, platforme, precum şi a altor componente organizatorice în scopul îmbunătăţirii gestionării şi eficienţei acestora; eficientizarea utilizării activelor universitare şi a resurselor financiare, precum şi pentru reducerea cheltuielilor; sporirea atractivităţii la nivel naţional şi internaţional şi pentru oportunităţi extinse de predare şi cercetare; valorificarea oportunităţilor de a întreprinde activităţi de colaborare internaţionale.

3 ARII

  1. Propunem ca Iliceea Florina Victoria sa fie presedinta jurnalitilor din Romania, Ilicea George Eugen sa fie directorul studentilor din Romania, Ilicea Florin Eugen sa fie decanul barourilor din Romania si Ilicea Florentina Diana (ajutata de tatal ei!) sa fie sefa justitiei europene ca si asa fac ei numai ce vor! In Constanta au inchis toate televiziunile locale la fel ca si pe Neptun tv, mai demult!

  2. Politehnica din Bucuresti are o istorie – mai ales cea mai veche – exceptionala, iar la conducerea acestei unitati de invatamint au fost – pina pe la inceputul comunismului ceausist – foarte multe somitati ale ingineriei si invatamintului romanesc (inclusiv nasul meu de botez, C.C. Teodorescu, profesor de rezistenta materialelor), multi dintre aceste somitati fiind si autori de carti de specialitate foarte notabile. Este bine ca Institutului Politehnic Bucuresti i s-a schimbat numele ion Universitate, pentru a se alinia la cutumele din tarile avansate tehnic, si civilizate dpdv social. Acum, se pare, insa, si Politehnica bucuresteana a intrat pe miinile securisto-sereistilor fara valoare, dar, din acest motiv, cuprinsi de euforia nationalismului exacerbat. Nimic de valoare nu mai poate exista in Romania – dupa dinsii – daca nu are in denumire si titulatura de „national”. De ce o trebui Universitatea Politehnica Bucuresti sa se cheme „nationala”?! Le e frica ca o se le-o ia turcii sau rusii, si sa o duca in tarile lor? Asa cum le e frica ca le ia si cele mai bune licee, care au devenit tot (colegii) „nationale”? Jos securismo-sereismul. Sus pastrarea traditiilor!!!

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.