Home Actualitate Iordanianul Mohamad a ajuns sa controleze importul de legume-fructe din Vama Baneasa

Iordanianul Mohamad a ajuns sa controleze importul de legume-fructe din Vama Baneasa

DISTRIBUIŢI

La Vama Baneasa, afacerile murdare sunt in plina desfasurare. Si nu oricum. Ci avand semnatura sefului DGV, Dinu Gheorghe. Mai concret, domnul Vama a dat, in urma cu doua luni, o decizie prin care importul de legume-fructe se face numai prin firmele -Voluntari Customs- si -Romanian Customs Services-. Prima dintre ele este firma unui prieten bun de-al lui Dinu Vama, cetateanul iordanian Ahmad Ali Mohammad. Asa se face ca -Voluntari Customs- a pus monopol pe importul de legume-fructe. Avand cadrul legal adecvat si protectia oferita de prietenia cu seful vamilor, afacerea lui Mohammad este mai mult decat profitabila. Iar -incasarile- intr-o singura zi sunt pe masura: peste 450 milioane de lei – bani care ar trebui sa ajunga la bugetul statului.

In 26 aprilie 2001, aparea in -Monitorul Oficial- decizia Directiei Generale a Vamilor nr. 828 privind vamuirea unor categorii de marfuri. Articolul 1 al acestei decizii, aparent nevinovate, suna cam asa: -Indeplinirea formalitatilor vamale de import pentru marfurile cuprinse la cap. 7 si 8 din Tariful vamal de import al Romaniei (n.r.: legume si fructe), transportate pe cale rutiera, destinate sa fie vamuite in municipiul Bucuresti sau Ilfov, se va face numai la biroul vamal de vamuire si control la frontiera Baneasa – punctele vamale:

a) Societatea Comerciala -Romanian Customs Services- – SA, cu sediul in Bucuresti, Bd. Iuliu Maniu nr. 566-570;

b) Societatea Comerciala -Voluntari Customs- – SRL, cu sediul in comuna Voluntari, Sos. Afumati nr. 86, judetul Ilfov-.

Articolul 5 al acestei decizii spune: -La punctele vamale prevazute la articolul 1 au acces liber toti comisionarii vamali arondati acestora-.

Monopol cu acte in regula

Desi are acte in regula, povestea deciziei luate de seful DGV, Dinu Gheorghe, privind vamuirea legumelor si fructelor, este de departe un monopol, chiar si pentru neavizati. Prin aceasta decizie, toti importatorii de legume si fructe sunt obligati sa-si vamuiasca marfa numai la Vama Baneasa. Mai concret, la birourile vamale -Voluntari Customs- si -Romanian Customs Services-. Administratorul unic al societatii -Voluntari Customs- este cetateanul iordanian Ahmad Ali Mohammad, prieten bun cu seful Vamii Baneasa, Vasile Neagu (cunoscut in mediile interlope ca Sica-Mercedes) si cu mai-marele vamilor, Dinu -Vama-. Nimic in neregula pana aici. Dar cand te gandesti ca firma a devenit superprofitabila, peste noapte, in urma unei decizii luate in interesul vamilor (?), apar semne de intrebare.

Cetatea lui Mohammad din Voluntari

Zilnic, la firma iordanianului Ahmad Ali Mohammad, -Voluntari Customs-, vin pentru a fi vamuite peste 100 de camioane cu legume sau fructe. De fapt, in zilele bune vin si 200. Surse din interior spun ca abonamentul de vamuire in -cetatea lui Mahommad- este de minimum 100 de dolari pentru un camion. Facand un calcul simplu, -incasarile- ajung, in medie, la 450.000.000 lei pe zi. Iar daca ne apucam sa facem calculele pentru un an, se vede de la o posta ce afaceri profitabile se fac cu legume si fructe. Si retineti, am luat in calcul spaga minima, de 100 de dolari. Ce sa mai spunem despre paguba produsa statului, daca adunam si faptul ca in declaratiile vamale apar cantitati mult mai mici decat cele reale, aparand astfel celebrele facturi subevaluate. Pentru ca, aceleasi surse ne-au spus ca vanzarea catre angrosisti se face anterior vamuirii, prin vama ajungand documentele la o zi-doua dupa vanzare. Cum este posibil asa ceva? Foarte simplu! Totul este bine pus la punct. Iar schema arata cam asa: Dinu -Vama- l-a pus sef la Baneasa pe omul sau de incredere, Vasile Neagu. A dat celebra decizie, in care, culmea, apare, din intamplare, firma prietenului sau iordanian, Ahmad Ali Mohammad. Si ca totul sa fie -acoperit-, mai intra in scena un domn, pe nume Andrei Popescu – var cu Vasile Neagu -, angajat al Biroului de Supracontrol Vamal Bucuresti si desemnat, prin ordin de serviciu, sa controleze Vama Baneasa. Despre aceasta -prietenie- nu putem spune mai mult decat ca este una profitabila pentru toate partile.

Praf in ochi…

Cealalta societate care apare in continutul deciziei, este vorba despre SC Romanian Customs Services SRL, este trecuta mai mult de ochii lumii, deoarece in statistica vamuirilor de la data aparitiei deciziei, aceasta nu a reusit sa vamuiasca decat 5-10 tiruri pe zi, in timp ce -cetatea lui Mahommad- este luata cu asalt: aici, media este de 150 tiruri pe zi. De ce? Pentru ca asa este dirijat fluxul de catre celebrul Sica, patronul Vamii Baneasa.

Mai mult, pentru a-si asigura deplina legalitate, Dinu -Vama- a aruncat putin praf in ochi neavizatilor, prin articolul 5 al celebrei decizii. Se spune ca -la punctele vamale prevazute la articolul 1 au acces liber toti comisionarii arondati acestora-. Cata generozitate si cata corectitudine! Pai, cum credeti ca poti intra in -cetatea lui Mohammad din Voluntari- fara sa te coste inzecit? Asa ca, mai bine stai in banca ta, pentru ca totul e facut cu cap!

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.