Judetul Bacau detine pozitia a treia in topul judetelor de provenienta a fetelor care au cazut victime traficului de fiinte umane. Potrivit lui Cristian Ionescu, responsabil cu relatiile cu mass-media in cadrul Organizatiei Internationale a Migratiilor (OIM), in statisticile organizatiei, judetul Bacau figureaza cu 36 de cazuri in acest an si ocupa locul al treilea, dupa Iasi si Caras-Severin.
-Organizatia noastra incearca sa aline suferintele indurate de fetele care au cunoscut ce inseamna trafic de fiinte umane si vorbim aici de batai, violuri si sclavie sexuala. Din pacate, de multe ori s-a vorbit despre traficul de fiinte umane ca despre prostitutie. Exista, intr-adevar, si cazuri in care fetele stiau unde si pentru ce se duc, dar acestea sunt foarte putine. 87% dintre femeile aflate in evidenta noastra au plecat sa munceasca cinstit si nu au fost niciodata platite pentru serviciile lor-, a declarat Florin Pasnicu, coordonatorul Biroului de Asistenta a victimelor traficului de fiinte umane al OIM.
Pentru a diminua fenomenul, OIM a initiat un seminar, care s-a desfasurat la sfarsitul saptamanii la Scoala -Mihail Sadoveanu- din Bacau si care a fost, practic, un curs de formare a 50 profesori de liceu, care predau discipline socio-umane, din sapte judete: Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava, Vaslui si Vrancea. De altfel, potrivit spuselor lui Cristian Ionescu, alegerea orasului Bacau drept gazda a seminarului nu a fost intamplatoare, data fiind pozitia judetului Bacau in ierarhia de gen.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane