Acasă Actualitate Rezidenții i-au scris ministrului: Angheloiu a eliminat programul cu publicul și dă...

Rezidenții i-au scris ministrului: Angheloiu a eliminat programul cu publicul și dă derogări de comisii și de centre de examene. „Pentru că pot și pentru că-mi permit”

DISTRIBUIȚI

SCRISOARE DESCHISA
ADRESATA DOMNULUI MINISTRU AL SANATATII
VICTOR SEBASTIAN COSTACHE
DOMNULE MINISTRU,
Suntem un grup de medici rezidenti care venim in fata dumneavoastra cu rugamintea de a ne ajuta sa scapam de umilintele la care trebuie sa facem fata de fiecare data cand ne adresam institutiei din subordinea dumnevoastra numita CRUSP.
Din motive lesne de inteles nu vom putea sa semnam aceasta scrisoare deschisa si nu vom putea nici sa va indicam numele noastre, dar va rugam totusi, sa ne luati in considerare solicitarea cu seriozitate, chiar si in aceste conditii, pentru ca daca nu am fi nevoiti cu adevarat, nu am apela la dumneavoastra pe aceasta cale.

Citește și Pintea e complice cu Angheloiu la dosirea a 328 de locuri la rezidențiat. Unde au dispărut se va afla prin instanță

Ce putem sa va spunem despre noi, este faptul ca suntem un grup destul de mare de medici rezidenti, ca suntem in ani diferiti de pregatire in rezidentiat, intre anul I si anul V si venim cu cererea noastra adunand problemele rezidentilor din trei centre universitare: Bucuresti, Iasi si Timisoara.
Domnule Ministru, va rugam sa gasiti o cale de a rezolva umilintele la care suntem supusi cand ne adresam structurii din subordinea Ministerului numita Centrul de Resurse Umane in Sanatate Publica (CRUSP). (n.r. în fotografie șefa CRUSP, Gabriela Angheloiu, foto arhiva personală etalată pe Facebook)
Noi nu facem decat sa punem niste intrebari simple:
1. Ce fel de directie de resurse umane nu are deloc program cu publicul, deci cu resursele umane?
2. Ce fel de directie de resurse umane nu poate oferi resurselor umane pe care le gestioneaza, o consiliere cat de simpla, cand DSP urile ne trimit la Bucuresti pentru o consiliere de specialitate, tocmai pentru ca cei din DSP sunt depasiti de anumite situatii?
3. Ce fel de directie de resurse umane nu are deloc un telefon la care sa suni din capatul tarii ca sa nu faci un drum pana la Bucuresti?
4. Ce fel de directie de resurse umane trimite la plimbare oamenii care vin din toata tara, pe drumuri de noapte ca sa ajunga dimineata, iar cand ajungi la CRUSP constati ca ai venit degeaba?
La toate aceste intrebari ni s-a raspuns cu dispret: „Pentru ca pot si pentru ca-mi permit!” citat exact.
Stimata duamna director Gabriela Angheloiu (n.r. fostă secretară în Primăria Sectorului 4 și absolventă de Drept la particulară), sefa acestei structuri se adreseaza noua tuturor, la multe dintre intrebarile noastre justificate, fix cu aceasta fraza.
Nu este o intamplare izolata, va rugam verificati.
Veti avea surpriza sa constatati in cate zeci sau poate sute de situatii duamna Angheloiu, inscaunata la conducerea CRUSP de fosta conducere PSD, a raspuns cu aceasta afirmatie care umileste si face una cu pamantul pe cel din fata ei, dar care in acelasi timp, spune foarte multe si despre ea insasi ca persoana.
Cu acest „Pentru ca pot si pentru ca-mi permit!” ne-a concediat pe multi dintre noi, desi macar pentru drumul batut de noi pana acolo, putea sa delege pe cineva, sa ne raspunda la intrebari importante pentru noi, daca nu putea dumneai, (dansa fiind singura persoana care acorda acolo audiente). Dar noi stim ca pana la stralucita ei conducere, aceasta directie avea program cu publicul martea si joia, iar in sediul din Vraca era chiar zilnic. Programul cu publicul, dupa noi, este normal intr-o institutie publica ce deserveste resursele uman din toata tara. Acesta a venit in ajutorul rezolvarii problemelor multora dintre colegii nostrii din anii mai mari, iar noua celor din anii mici I si II nu ne mai este permis. De ce? Ce logica are?
Cu regret va spunem, ca noi ca medici, cu mai multi ani de pregatire decat dumneaei, consideram ca am merita un minim respect din partea duamnei. Nu doar pentru ca am invatat multi ani ca sa ajungem aici, ci pentru ca rostul ei acolo este sa ne sprijine pe noi cu fapta, nu doar cu vorbe frumoase, cum a facut la repartitia pe clinici de anul trecut din decembrie, dupa rezidentiat.
Va marturisim ca noi am fost stupefiati de manifestarea dumneaei la respectiva repartitie, desfasurata in perioada 19-21dec.2018, cand dupa ce ne-a declarat cat de mult ne iubeste si ne sustine ea pe noi rezidentii, a inceput sa faca aprecieri total deplasate despre noii medici rezidenti baieti, in public, de fata cu toata lumea, cu toata comisia si cu toti rezidentii aflati in sala. (Va rugam sa verificati si acest adevar, de fata erau si celelalte doamne din comisie). Ce directoare dintr-un minister face aprecieri repetate, cu conotatie sexuala, subordonatilor in public?
Ceva mai grotesc decat o sefa care face avansuri noilor angajati nu credem ca se poate. Dar la CRUSP se poate.

Ce anume o recomanda atat de puternic pe duamna aceasta de a fost mentinuta in aceasta functie? Parerea noastra este ca ar fi trebuit demisa adoua zi. Va rugam intrebati rezidentii care au ales anul trecut la rezidentiat specialitatile Urologie si Ortpedie-Traumatologie, specialitati unde au fost multi baieti in sala.
Noi ne-am simtit umiliti, sa stiti. Nu suntem papusei chiar daca suntem baieti tineri, suntem inainte de toate medici! Avem nevoie de demnitate nu de umilinte.
Umilit te simti maxim, cand afli ca da, pe tine cel venit cu trenul de noapte din Iasi sau Timisoara, pentru ca nu ai avut un telefon la care sa ti se raspunda la doua-trei intrebari, si trebuie sa prinzi sesiunea de examen, sau sa-ti rezolvi detasarea, ca ai inceput stagiul dar nu ai hartia in mana, te-a trimis la plimbare cu problema nebagata in seama, dar pentru cutare fiu/fiica, nepot/nepoata etc, usa doamnei este desigur deschisa in orice zi nu doar joia „cu programare”.
Iar „concedierile” acestea fara drept de apel sunt facute ori de ea insasi- cu un dispret suprem, ori de catre secretara ei- mica, blonda, foarte obraznica cu noi si care tipa ca muscata de vipera la doctori, de cate ori iese sa faca ordine la registratura.
Pai noi suntem aia care sprijinim zidurile degeaba intr-un hol unde peste tot ai doar ai o adresa mail prin care sa-ti rezolvi problema, dar stand acolo avem ocazia sa le vedem pe toate.
Umilit te simti chiar daca te primeste in audienta si-ti dai seama ca e cu totul paralela si desigur, nu-ti poate intelege problema, ca nu stie despre ce vorbesti tu, medicul din fata ei. Cu regret va spunem ca unii dintre noi au observat ca nu le are nici cu lgislatia noastra din domeniu, desi este jurista. Dar intelegem fenomenul. Doar ca ne simtim umiliti. Cine sustine astfel de sefi de directii ale ministerului, domnule ministru?
Si cat de umilit te simti atunci cand tu stii clar ca cutarui coleg i s-a semnat detasarea fara sa aiba acordul coordonatorului, ca doar de aia e suparat coordonatoul respectiv pe colegul tau care apeland la Duamna a trecut peste acordul lui, iar tie, cu toate actele in regula, doar pentru ca ai depasit data cu o zi, nu ti se mai da detasarea pentru 6 luni. Va rugam verificati.
Si ca sa fie paharul plin, va aducem la cunostinta ca duamna, acorda derogari de comisie de examen si de centru de examen, din pixul propriu, dupa bunul plac.
Noi domnule ministru, chiar aflam de toate, ca ne cunoastem intre noi. Si cand anuntul de examen publicat pe siteul ministerului, spune ca rezidentii vor da examen numai in centrul universitar in care acestia au efectuat majoritatea stagiilor, atunci rugam sa se respecte regula pentru toata lumea, nu sa se dea avizul OK de catre duamna pe cererea candidatului, ca nu dumneaei este ministra, chiar daca este prietena doamnei Pintea. Si sa nu creada duamna ca nu stim ca asemenea Okuri au fost acordate anumitor persoane in cazul tuturor examenelor.
Nu este frumos si te simti din nou umilit, sau cel putin discriminat. Pentru toate cele pe care le-am adus la cunostinta dumneavoastra, va rugam respectuos sa luati in considerare cele prezentate, sa le verificati si sa ne faceti bucuria de renunta la serviciile acestei persoane care in niciun caz nu se ridica la nivelul functiei pe care o ocupa in Ministerul Sanatatii.
Am mai adresat aceasta rugaminte si doamnei foste ministru Sorina Pintea dar cererea noastra nu si-a gasit rezolvarea, din motive pe care noi nu le intelegem, chiar daca stim ca duamna a avut o sustinere potenta si sus pusa in PSD, motiv pentru care, de aceasta data, intentionam sa o facem publica in presa.
Cu multumiri anticipate si cu toata stima cuvenita,
Un grup de medici rezidenti umiliti.

20 COMENTARII

 1. Nici nu am avut răbdare sa citesc toate aceste inepții. Cred ca „acest mare grup de rezidenți” face parte din categoria acelor colegi pe care cu toții i am avut sau ii avem frustrați, dar slabi profesionali care considera ca li se cuvine totul. Vorbim de schimbare dar nu vrem sa facem ceva în privința asta. Am întâmpinat probleme în mod repetat în pregătirea mea ca și rezident (cardiologie – nu s vreo proasta, va garantez) și nu o singura data a fost nevoie sa ajung în audienta la doamna director (chiar este doamna), unde sincer, de fiecare data a fost în săptămâna în curs și am primit ajutor pt probleme reale. Exista varianta de comunicare în scris pentru a evita orice suspiciune de „șpagă” care se întâmplă acolo. Nu cred ca a dat cineva mail / dosar trimis prin posta / curier și sa nu primească răspuns. Iar problema cu examenul de specialitate în alte centre în afara de București stim ca nu se compara ca și dificultate, mai bine mai citiți niște literatura de specialitate. Răutatea naște din prostie.

  • Rezidenții au dreptate. Că v-a rezolvat pe dvs. „doamna director” nu înseamnă că are program cu publicul sau că are voie să dea derogări. Astea cu „eu”, „pe mine”, „mie” nu exclud ca mulți alții să întâmpine greutăți.

   • Ba fix asta încerc sa spun. Exista program de audienta în fiecare săptămână. Și pe alta parte dacă ne luam după aceeași logica, nu înseamnă că foarte mulți alții nu au fost ajutați. E simplu sa generalizam

    • Doamnă, nu există program de lucru cu publicul care e obligatoriu. Program de audiență există, așa cum scriu și rezidenții. Logica dvs. șchioapătă. Deocamdată cei foarte mulți alții ajutați nu i-au trimis o scrisoare ministrului. Când o vor trimite o vom publica.

 2. Cred ca acesti colegi rezidenți au fost deranjați ca activitatea celor de la CRUSP funcționează după un regulament strict. Cererile și solicitările sunt înregistrate și rezolvate în funcție de ordinea în care au venit și nu cunosc personal niciun coleg care sa nu fie mulțumit de promptitudinea și de modul în care au fost rezolvate problemele apărute. Sau poate acești medici rezidenți sunt obișnuiți sa încalce legea și sa facă totul după bunul plac sfidând orice regulament în vigoare și nu în ultimul rand sa își bata joc de proprii lor colegi…

  • Stimate „ün coleg rezident”, abtinandu-ma la orice fel de referire la activitatea unor persoane identificabile, am convingerea ca nu exista nici macar un rezident care sa nu fie la curent cu anumite practici iesite din comun de la Directia Resurse Umane, e.g. cele pe deplin si in totalitate verificabile privind incalcarea drepturilor legale privind reprofilarea, sub pretextul ca legea nu poate fi aplicata, deoarece se intentioneaza modificarea ei !?!?!?! Deci ce rost au dezinformarile? Ca oricum totul va iesi la iveala la un moment dat, nimic nu va ramane ascuns. Si inca ceva: cererile tip de la Directie sunt adresate doamnei Director General si nu domnului/doamnei Ministru, intrand printr-o registratura separata, ce pare ca nu se afla sub conducerea Compartimentului ministerial de relatii cu publicul prevazut de art 6 din O.G. nr. 27/2002, care se ocupa de directionarea, expedierea raspunsurilor si arhivarea tuturor petitiilor din institutie. Cine a mai pomenit asa ceva? CRUSP este stat in stat? Este o institutie de sine statatoare, cu personalitate juridica proprie si cu propriul reprezentant legal, in sanul Ministerului Sanatatii? Va informez colegial ca orice Minister este reprezentat prin Ministru si toate cererile se adreseaza Ministrului (prin Registratura generala), care este reprezentantul legal al institutiei si este raspunzator pentru toate hotararile subalternilor, conform art. 4 din O.G. nr. 27/2002 privind reglementarea activitatii de solutionare a petitiilor. De aceea, cred ca e momentul ca intreg circuitul privind solutionare a petitiilor sa intre din nou sub control ministerial, prin intermediul filtrului principal prevazut de lege: compartimentului de relatii cu publicul.

 3. Buna ziua! Eu chiar am avut răbdare să citesc toate aceste inepții! Evident ca presa românească s-a transformat intr-o mancatoare de „rahat turcesc” constant si regulat! Ma gandesc strict ca acest ziar a preluat un comunicat facut de madam Sburlea, fără să îl treaca prin filtrul gândirii! Din cate am vazut aceasta individa nu mai lucrează la Ministerul Sanatatii! De buna ce era? Ma rog, nu e cazul sa va gânditi ca este vorba despre aspectul fizic, a propos de conotații sexuale=))). Cazul Checherita sunt convins ca nu este singurul!

 4. Nu imi vine sa cred ca viata oamenilor e pe mana unor asemenea doctori. Totul mi se pare ca este un joc ieftin pentru ca profesionalismul si seriozitatea celor de la Centru au inchis usile din spate pentru parveniti.

 5. Nu cred ca acesta este un text scris de un absolvent de Bacalaureat – ca o conditie de a accede in invatamantul superior. Daca da, inseamna ca este scris de o studenta „un pic” frustrata si, care a uitat materia de la limba si literatura romana. Astfel, lipsa totala de responsabilitate prin nesemnarea textului, dovedeste ca este o facatura abjecta. Dintre zecile de nemultumiti , din toate centrele universitare, chiar nu s-a gasit niciun om cu verticalitate sa semneze textul? Parerea mea este ca cineva vrea sa ii ia locul doamnei director prin metode „pdl”-iste …. apropo, studento, functia nu se acorda in gen, daca intelegi ce zic 😉

 6. Am fost la dna Director in audiența si sincer am primit un ajutor real.,am primit raspuns prin email la solicitări. Dar acestea sunt rezolvate in ordinea in care sunt înregistrate.
  Cred ca tocmai profesionalismul la care tindem să accedem ar trebui să îl demonstrăm prin identitate si sa nu ne ascundem dupa un status „anonim” doar pentru a denigra o persoană atât de bine pregătită. Si va mai certific un aspect- eu am fost in audiența..si m-a primit fără să fiu „vip”.Nu fiti tendentiosi dragi colegi,castigati-va respectul prin dăruire,și nu uitați de Jurământul lui Hipocrate!
  Dr.Dinescu

 7. Este evident că articolul e un atac la persoană, probabil plată pentru alte polițe care nu au nici o legătură cu „rezidenții umiliți „. Dacă orice delațiune se publică in ziarul dvs fără a fi verificată, regret că l-am citit vreodată și promit să nu mai fac. Afirmațiile sunt josnice, neadevărate și scrisoarea „anonimă de frică ” e o mizerie scrisă la limita alfabetizarii, cu sintaxa de copil de clasa a opta.
  Aveți grijă: cine se amestecă în lături e mâncat de porci.
  Articolul e mincinos și mârșavl, spun asta cu parafă și semnătură- adică imi asum, nu ca „bieții ” rezidenți. Culmea e că, deși sunt un vechi specialist, am fost recent și rezident, deci vorbesc in cunoștință de cauză. CRUSP s-a schimbat fundamental de când e condus de dna Angheloiu, e prima dată când ti se eliberează acte in termenul prevazut de lege, in maximum 30 de zile (ca să dau doar un exemplu). Sincer, rușine!

  • Doar ca ati uitat sa va puneti numele si parafa :). Ce sa vezi, noi stim identitatea rezidentilor din grupul care semneaza. E anonima scrisoarea pentru Angheloiu care e razbunatoare. Pe Facebook puteti vedea rezidenti insa care subscriu la scrisoare chiar cu conturile lor de facebook. Asa ca mai usor cu linguselile la adresa lui Angheloiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.