Acasă Actualitate -Romania risca sa devina o sursa pentru retelele de trafic de persoane-

-Romania risca sa devina o sursa pentru retelele de trafic de persoane-

DISTRIBUIȚI

13 ministri de interne din Europa Centrala si de Sud-Est, numerosi oficiali din tari occidentale vizate de imigranti, precum si reprezentanti ai mai multor organizatii internationale de profil s-au reunit ieri, la Bucuresti, pentru a cauta solutii de stopare a traficului de fiinte umane, de protectie a victimelor acestei infractiuni si, mai ales, de eliminare a filierelor de carne vie, lucru care presupune identificarea, arestarea si judecarea traficantilor.

Reuniunea de la Bucuresti are in vedere, in primul rand, intarirea cooperarii la nivel regional, pentru ca toate tarile din regiune sunt afectate de acest trafic, dar si intarirea sprijinului pe care tarile europene il pot acorda Romaniei, pentru combaterea migratiei ilegale si a securizarii frontierelor. Reuniunea de la Bucuresti, la care participa si directorul in exercitiu al FBI, Louis Freeh, a starnit un real interes in SUA. Presedintele Comisiei pentru securitate si cooperare in Europa, din Camera Reprezentantilor a Congresului SUA, senatorul Christopher Smith, a trimis o scrisoare presedintelui OSCE, ministrul roman de externe Mircea Geoana, in care recomanda ca agenda intrunirii sa contina si problema legaturii dintre condamnarea traficantilor si protectia victimelor, deoarece in multe tari victimele sunt pedepsite mai sever decat traficantii.

-Crima organizata tinde sa afecteze fibra sociala si umana a societatilor-

-Romania este nu doar o tara de tranzit, ci risca sa devina si o sursa pentru retelele de trafic de persoane-, a declarat ieri premierul Adrian Nastase, la deschiderea reuniunii. -Nu poate fi ignorat faptul ca proliferarea traficului de persoane in sud-estul sau estul Europei, in ultimii ani, a coincis cu fragilizarea societatilor ravasite de saracia adusa de confruntarile armate. Mii de comunitati au fost dislocate prin curatirea etnica, rezultand zeci de mii de refugiati, iar lectiile ultimilor zece ani de instabilitate din Balcani arata ca lipsa de securitate individuala, sociala si economica provoaca inevitabil cele mai profunde crize si drame umane-, a adaugat Nastase. Pe acest fundal, a spus premierul, -crima organizata tinde sa afecteze nu doar sisteme economice, ci insasi fibra sociala si umana a societatilor-. -De aceea, consider ca traficul de fiinte umane este sfidarea cea mai perversa pe care retelele crimei organizate o arata civilizatiei europene de astazi. Guvernul Romaniei este decis sa nu accepte nici un compromis cu o asemenea sfidare-, a spus Nastase. -Intr-o Europa a unitatii, democratiei si solidaritatii umane, traficul de femei, de copii, traficul ilegal de forta de munca si exploatarea nu mai trebuie sa fie tratate cu nepasare sau toleranta de nici un guvern si de nici o comunitate locala-, a mai spus Nastase, adaugand ca aderarea Romaniei la Uniunea Europeana implica adoptarea rapida a standardelor comunitare in domeniul migratiei, azilului si controlului frontierelor.

Romania, lider regional in combaterea criminalitatii organizate

Prezent la Reuniune, directorul FBI a apreciat ca Romania continua sa fie lider regional in lupta impotriva criminalitatii organizate. El a aratat ca presedintele SUA, George W. Bush, si autoritatile americane apreciaza eforturile Romaniei in acest sens.

Directorul FBI a salutat infiintarea Centrului Regional SECI, care reuneste reprezentanti ai institutiilor cu atributii in domeniul combaterii criminalitatii transfrontaliere din statele Europei de Sud-Est, institutie despre care a spus ca va deveni o forta foarte importanta, nu doar la nivel regional, deoarece va promova nu numai initiativele Uniunii Europene, ci si stabilitatea in aceasta parte a continentului. Directorul FBI s-a intalnit, ieri, cu premierul Nastase, pentru a discuta asupra oportunitatii ratificarii unor serii de protocoale ale Organizatiei Natiunilor Unite privind combaterea infractiunilor transfrontaliere, precum si asupra armonizarii legislatiei statelor din regiune in acest domeniu. Luis Freeh a avut o intrevedere si cu presedintele Ion Iliescu, care l-a decorat pe directorul Biroului Federal de Investigatii cu Ordinul National -Steaua Romaniei- in grad de Comandor.

Proiect de lege pentru combaterea traficului de fiinte umane

Lupta impotriva imigratiei clandestine este una dintre principalele conditii puse Cabinetului Nastase de UE pentru ca romanii sa poata calatori fara vize in tarile Uniunii. Securizarea granitelor nu se poate realiza insa fara cooperarea tuturor statelor din zona, de aceea Romania a avut initiativa organizarii unei reniunii regionale pe aceasta tema. Mai mult, Ministerul Justitiei, in colaborare cu Organizatia Internationala pentru Migratie, a initiat deja redactarea unui proiect de lege pentru prevenirea si combaterea traficului de fiinte umane, Guvernul Romaniei fiind decis sa aplice cu rigoare Conventia ONU privind criminalitatea organizata transnationala si protocoalele aditionale privind combaterea traficului ilegal de persoane, precum si angajamentele din Declaratia de la Palermo a statelor din sud-estul Europei impotriva traficului de fiinte umane, a adaugat Nastase. -A fi fermi si a nu face nici un compromis cu traficul sub orice forma al copiilor este in primul rand o masura a demnitatii nationale. Ne-am angajat ca aceasta sa fie o prioritate nationala si ne vom bate zi de zi pentru ca acest fenomen criminal sa dispara definitiv din Romania-, a spus Nastase.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.