Declansarea de catre Statele Unite a atacurilor indreptate impotriva Afganistanului au obligat Politia de Frontiera sa ia masuri speciale de securizare a granitelor. Pericolul patrunderii pe teritoriul Romaniei a unor grupuri de teroristi a fost doar unul dintre motivele ce au obligat autoritatile sa ia astfel de masuri. Un alt factor determinant consta in pericolul asaltarii frontierelor de nord de catre grupuri de refugiati afgani. Deja granicerii ucraineni au avertizat autoritatile romane ca 1.000 de afgani care au intrat pe teritoriul Ucrainei vor sa forteze frontiera Romaniei.
480 de kilometri de frontiera montana
Asa cum era si normal, cele mai drastice masuri au fost luate la frontiera cu Ucraina si Republica Moldova, zone considerate ca avand risc maxim datorita situarii acestor tari pe rutele internationale de migratie din Asia si Orientul Mijlociu. Din pacate, aceasta zona se intinde pe 480 de kilometri, din care peste 90% din aceasta distanta este in teren muntos foarte dificil de supravegheat.
Masuri speciale de securitate au fost luate si de catre autoritatile locale, care in colaborare cu unitatile specializate ale Ministerului de Interne au trecut la adoptarea masurilor pentru astfel de situatii.
La Suceava, prefectul Ioan Cusnir a anuntat ca la punctele de trecere a frontierei din judet au fost luate masuri de intarire a pazei, a controlului si de supraveghere a zonei. De asemenea, vor fi verificate toate marfurile si coletele care intra in tara. -Suntem capabili si organizati pentru a asigura capacitatea de aparare si siguranta cetatenilor-, a afirmat Ioan Cusnir. Pe langa intarirea controlului la frontiera, vor fi urgentate lucrarile la Centrul de primire a refugiatilor de la Radauti, aceasta deoarece -este logic ca un numar de cetateni din zona de conflict sa incerce sa migreze spre Vest. O parte vor ajunge la granita romano-ucraineana sau romano-moldoveana-. Totodata, prefectul a anuntat ca o anumita categorie de rezidenti straini, care ar putea ridica probleme in sensul preocuparilor lor, se afla in atentia institutiilor specializate.
Politistii vegheaza la tot ce misca pe pamant, in aer sau in apa
In judetul Iasi, incepand de duminica seara, toate unitatile din cadrul Politiei Judetene, Politiei de Frontiera si Inspectoratului de Protectie Civila au intrat in alerta de gradul 1. Conform planurilor existente, la nivelul Ministerului de Interne exista trei grade de alarmare, diferentiate in functie de gravitatea situatiei. Astfel, nivelul 2 presupune alarmarea intregului efectiv in functie de necesitati, pe o perioada delimitata, iar la nivelul 3, tot personalul va fi prezent in unitati 24 de ore din 24. -La nivelul IJP, alarma de nivel 1 presupune formarea unui grup de comanda permanenta, condus de un ofiter superior, iar toate serviciile operative din cadrul acestei institutii vor functiona 24 de ore din 24. De asemenea, un sfert din efectivele inspectoratului, care sunt la domiciliu, vor trebui sa raspunda unei eventuale solicitari telefonice si sa se prezinte in cel mai scurt timp la unitate-, a declarat purtatorul de cuvant IJP Iasi.
Politia de Frontiera a intrat, de asemenea, in alerta. -Am intarit controlul la frontiera prin supravegherea spatiului aerian si inmultirea patrulelor din zona fasiei. De asemenea, efectuam un control mai riguros la persoanele care intra in Romania, in special la armament, munitie si substante chimice-, a declarat maiorul Vasile Ungureanu, din cadrul Politiei de Frontiera.
Si la nivelul Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Sighetu Marmatiei, Maramures, au fost intensificate verificarile la trecerea frontierei de stat.
In scopul prevenirii oricaror probleme, toti politistii de frontiera din Maramures isi vor intensifica colaborarea cu granicerii ucraineni, mai ales ca autoritatile ucrainene au precizat ca peste 1.000 de afgani se afla in Ucraina si ar putea sa treaca ilegal frontiera in Romania. Cele doua parti au convenit sa se informeze reciproc despre orice miscare a imigrantilor afgani.
Numarul afganilor care cer azil in Romania s-a dublat
Numarul afganilor care cer azil in Romania este in crestere, mai mult de jumatate din cele 1.430 de solicitari de acest gen, respectiv 747, fiind inregistrate numai de la inceputul anului in curs. Alaturi de cetatenii din Bangladesh si Irak, afganii sunt imigrantii cu cele mai multe cereri de azil adresate reprezentantilor Inaltului Comisariat ONU pentru Refugiati in Romania. Daca cei din Bangladesh au plecat din tara lor din cauza saraciei, afganii si irakienii isi parasesc tarile din cauza conflictelor din tarile de origine. In multe cazuri, imigrantii asiatici, dar si cei africani, care obtin statutul de refugiat in Romania, incearca sa treaca ilegal frontiera nationala, pentru a ajunge in statele occidentale.