Acasă Actualitate Soția lui Botiș a mințit în CV pentru a fi în proiectul...

Soția lui Botiș a mințit în CV pentru a fi în proiectul european. DLAF a sesizat DNA

DISTRIBUIȚI

Soția fostului ministru al Muncii Ioan Botiș, Ligia Botiș, a „prezentat o situație care nu corespunde realității“ în CV-ul depus pentru a fi parte a proiectului european „Șansa la demnitate“, au descoperit inspectorii DLAF, motiv pentru care aceștia au sesizat DNA.
Reprezentanții Departamentului de Luptă Antifraudă au comunicat, la solicitarea Mediafax, că cei care au verificat modul în care a fost derulat proiectul „Șansă la demnitate“ al Asociației Parteneriat Euro-Activ Bistrița au descoperit „posibile infracțiuni legate de modul de obținere a fondurilor europene“. Mai mult, DLAF susține că aceste posibile infracțiuni au fost săvârșite de „persoanele responsabile cu furnizarea documentelor necesare pentru dovedirea eligibilității proiectului“.
„Aceste persoane au prezentat situații care nu corespund realității, creând aparența îndeplinirii unor condiții obligatorii pentru obținerea finanțării din bugetul UE“, au comunicat reprezentanții DLAF.

Mistificarea realității

Surse judiciare au declarat, pentru Mediafax, că reprezentanții DLAF au ajuns la concluzia că soția fostului ministru Botiș, Ligia Botiș, care în proiect avea poziția de „responsabil grup de lucru II“, a „mistificat adevărul“ în ceea ce privește experiența sa reală.
„Doamna Botiș trebuia să aibă cinci ani de experiență în management, resurse umane sau comunicare. În realitate, ea a lucrat doar un an și patru luni ca manager al firmei ei, un mic atelier de mobilă care a avut, de la înființare, cel mult trei angajați. A trecut, de asemenea, în CV, la capitolul ´experiență profesionalăª, faptul că este doctorand la Universitatea Tehnică din Cluj, pe care a trecut-o ca fiind angajatorul ei, în condițiile în care nu are cu instituția un raport de muncă“, au declarat sursele judiciare citate.
Mai mult, având în vedere performanțele economice ale firmei lui Botiș, controlorii DLAF au afirmat că, în opinia lor, Ligia Botiș nu avea calificarea și experiența necesare să ocupe poziția de responsabil de grup în acest proiect. Pentru a demonstra acest lucru, inspectorii DLAF au comparat experiența profesională a Ligiei Botiș cu cea a celeilalte persoane care ocupa o funcție similară în proiect, Irina Nicolina Hădărean, rezultând „o semnificativă diferență în ceea ce privește experiența managerială deținută“.
„Ținând cont de complexitatea activităților ce trebuiau desfășurate în cadrul proiectului de către responsabilii grupurilor de lucru (…) apreciem că experiența managerială anterioară deținută de doamna Ligia Botiș nu este suficientă și relevantă pentru a o recomanda în vederea ocupării funcției pentru care a aplicat în cadrul proiectului“, au scris reprezentanții DLAF în nota înaintată procurorilor DNA.
Conform controlului DLAF, Ligia Botiș a câștigat, din participarea în acest proiect, suma de 33.317 lei, adică aproximativ 8.000 de euro. Ea a primit acești bani ca salariu, din prefinanțarea primită de organizație pentru proiectul propus.
Sursele citate au mai declarat că Ligia Botiș a venit la DLAF de două ori, o dată chiar împreună cu soțul ei, însă, spre deosebire de alți șase participanți la proiect, a refuzat să răspundă întrebărilor inspectorilor, astfel că aceștia au înaintat nota de control la DNA. În document, reprezentanții DLAF au scris că o suspectează pe Ligia Botiș că s-ar face vinovată de o infracțiune din Legea 78 din 2000 „privind prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție“, faptă pedepsită cu închisoare de la trei la 15 ani: „folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităților Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor“.

Dragoș Stănculescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.