Acasă Actualitate Submarinul -Kursk-, la bordul caruia si-au pierdut viata 118 marinari, a fost...

Submarinul -Kursk-, la bordul caruia si-au pierdut viata 118 marinari, a fost readus la suprafata

Submarinul nuclear -Kursk- a fost ridicat, in noaptea de duminica spre luni, de pe fundul Marii Barents, unde se afla de peste un an, la 108 metri adancime. Luni seara, epava a fost arimata sub barja Giant-4 si remorcata catre mal cu o viteza de trei noduri. Etapa finala – transferarea pe uscat a submarinului in Golful Kola – va avea loc la sfarsitul acestei saptamani, putand aduce si elucidarea misterului care a inconjurat catastrofa petrecuta la 12 august 2000.

O forta de 9.000 de tone pentru ridicarea epavei

-A fost nevoie de folosirea unei forte de 9.000 de tone pentru ridicarea epavei-, a declarat Lars Walder, reprezentant al firmei olandeze Smit International, care a participat la proiect. Barja-ponton olandeza Giant-4 a ridicat submarinul, cu ajutorul a 26 de cabluri, fiecare in greutate de 22 de tone. -Am fost foarte emotionati cand am primit vestea. Asta inseamna ca nu a fost in van toata munca enorma pe care am desfasurat-o impreuna – marinari, scafandri si tehnicieni-, a afirmat seful Statului Major al Flotei Nordului, viceamiralul Mihail Motak.

Pregatirile pentru readucerea la suprafata a submarinului au durat trei luni. -Totul s-a desfasurat conform planurilor. Desprinderea submarinului de fundul marii a fost chiar mai usoara decat ne asteptam-, a afirmat, la randul sau, purtatorul de cuvant al Flotei Nordului, Vladimir Navrotki. -Singurul lucru de care ne mai putem teme este vremea rea. Readucerea la suprafata, programata initial pentru 15 septembrie, a fost amanata cu peste trei saptamani din cauza unor probleme tehnice si a conditiilor meteorologice nefavorabile.

La Rosliakovo, submarinul va fi adus pe uscat, operatiune care poate dura intre patru si sase zile.

118 oameni arsi de vii sau sufocati

-Kursk- s-a scufundat la 12 august 2000, provocand moartea a 118 marinari, in conditii care nu au fost inca explicate. Tot ce se stie pana in acest moment este ca la bordul submarinului a avut loc cel putin o explozie, dar nu s-a stabilit cu certitudine ce a provocat tragedia. Vicepremierul rus Ilia Klebanov a admis, abia in urma cu cateva zile, ca la bordul submersibilului pot exista torpile inca neexplodate, in primul compartiment al acestuia. Acesta a fost compartimentul cel mai avariat de explozia din 12 august 2000. La jumatatea lunii septembrie, compartimentul unu a fost decupat de restul submarinului, oficial pentru ca acesta sa nu se detaseze in timpul operatiunii de readucere la suprafata. Acest compartiment va ramane pe fundul marii pana anul viitor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.