Este cunoscută foarte clar dualitatea personajului Vladimir Tismăneanu, ajuns în prezent un soi de martir al dreptei românești, deși în tinerețile lui a slujit sârguincios idealurile de stângă, atât în țară, cât și peste hotare. Astfel, președintele Consiliului Științific al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Romånesc (IICCMER) a pus la cale un sondaj care chipurile indică că românii sunt nostalgici după vremurile comuniste în care se lăfăia el ca fiu al profesorului de marxism de la Universitatea București, Leon Tismenețki, asupra căruia planau suspiciuni de colaborare cu NKVD-ul sovietic. Conform unui studiu prezentat ieri de IICCMER, 83% dintre români ar fi declarat că nu au avut de suferit, personal sau în familie, în urma comunismului. Sondajul de opinie a fost realizat de IICCMER împreună cu Centrul pentru Studierea Opiniei și Pieței (CSOP). „44% dintre cei intervievați afirmă despre comunism că a fost o idee bună, dar prost aplicată, în vreme ce în luna august 47% afirmau același lucru“, se precizează în concluziile acestui studiu care ar avea drept obiectiv elaborarea unor strategii pentru asumarea trecutului țării. „Confirmånd tendința de a percepe pozitiv perioada de dinainte de 1989, la întrebarea dacă instalarea regimului comunist în Romånia la sfårșitul celui de-al Doilea Război Mondial a fost un lucru bun sau un lucru rău, romånii răspund în mod egal (38%) că a fost un lucru pozitiv, respectiv unul negativ“, se spune în concluziile aceluiași studiu.
Studiu pe copii de 15 ani
Am fost curioși să vedem dacă acest sondaj este unul credibil și am aflat cu stupoare că vârsta unora dintre respondenții acestui sondaj de opinie este și de 15 ani. Practic, aceștia s-au născut în 1995, la șase ani de la schimbarea regimului comunist în România. „Eșantionul a fost unul național reprezentativ pentru populația în vårstă de 15 ani și peste. Selecția gospodăriilor și a persoanelor intervievate a fost una aleatoare. Au fost intervievate 1.123 persoane“, se anunță în finalul comunicatului IICCMER.
Subiecții sondajului au indicat că privațiunile materiale au fost principalele suferințe în acest regim – 28%, urmate apoi de limitarea libertății de exprimare – 24%, discriminarea profesională pe criterii sociale și politice – 23%, limitarea libertății de credință religioasă -18 %, arestarea – 18%. În ceea ce privește accesul la dosarele fostei Securității, concluziile sondajului comandat de Tismăneanu relevă faptul că românii sunt împărțiți în tabere egale. „Accesul la dosarele Securității este considerat de 49% puțin sau deloc important, 40% îl văd important și foarte important, iar în privința adoptării unei Legi a lustrației s-a apreciat de către 52% dintre respondenți că este puțin sau deloc importantă, fiind 31% cei care au spus că este importantă“, precizează sondajul. Studiile de acest gen devin un obicei pentru IICCMER. În luna septembrie a acestui an, 61% dintre români tânjeau după comunism, conform unui sondaj al aceluiași institut, pentru ca trei luni mai târziu, în decembrie, 83% dintre români să spună că nu au avut de suferit de pe urma comunismului. În acest context este foarte interesant ce strategii de dreapta va elabora Vladimir Tismăneanu pentru instituțiile statului român.