Acasă Auto Pe puncte

Pe puncte

DISTRIBUIȚI

Inca din prima zi a lunii august a intrat in vigoare -dotarea- cu puncte a participantilor la trafic neatenti, rauvoitori sau inconstienti. Politia romana a hotarat sa trateze fiecare calatorie a soferilor pe drumurile patriei ca pe un examen. Aflati in fervoarea concediilor, romanii trec cu nonsalanta peste noile atributii ale justitiarilor imbracati recent -dupa ultimul jurnal-. Cu sapca lor alba si tricourile cu gulere negre, parca plecati in tabara scolara, politistii au devenit peste noapte profesori-examinatori ai performantelor care trebuie atinse de orice posesor de roti, fie ele doua, trei, patru sau chiar mai multe. Pentru multi pare cel putin ilara aparitia in stanga masinii a unui domn, care, aparent aflat in vacanta, daca ne luam dupa imbracaminte, se prezinta politicos si incepe sa explice de ce ti-a acordat cateva puncte si cum le poti gestiona pana ajungi la 15. Astazi doua, maine patru si mai apoi… pieton. Nimic rau in asta, viata departe de volan nu strica nimanui, mai ales ca mersul pe jos e sanatos, dar ce te faci daca politistul, justificand punctele acordate, iti preda si o lectie de -incadrare in punctaj-?

Speram ca noul Cod rutier va face ceva si in privinta fenomenului numit neaos -spaga-. Aveam convingerea ca Politia, un organism care aplica reguli stricte, va reusi sa elimine -mica intelegere- dintre sofer si, pardon de expresie, -organ-. Idei au fost multe, unele laudabile, dar punerea lor in aplicare este cu totul altceva. In alte state, ce-i drept, cu state mult mai vechi in ale civilizatiei rutiere, cand esti tras pe dreapta pentru a ti se prezenta un proces-verbal de contraventie, ofiterul de politie are obligatia de a se afla tot timpul in fata vehiculului din dotare cu un scop precis: camera de filmat de pe bord si microfonul inregistreaza minut cu minut orice discutie purtata cu un participant la trafic, eliminand orice tentativa mai putin onesta a celor care sunt responsabili cu ordinea pe sosele. Daca tot ati investit sume enorme in masini moderne si radare performante, o minuscula camera video era un lux mult prea mare, domnilor politisti? Sau va este in continuare teama ca va ramane institutia fara angajati in numai cateva luni? Prin noul sistem de acordare a punctelor, agentii au primit o noua vaca de muls, ei putand interpreta legea la fata locului, incadrand infractiunea in functie de dorinta sau… -stimulare-.

In ultima vreme, se observa o intinerire a cadrelor, o mai mare seriozitate si spirit de raspundere al acestora, dar cum orice padure are uscaturi, pe sosele se intalnesc si binevoitori in uniforma care abia asteapta sa fie -stimulati- pentru a nu te lasa fara carnet prea repede. Pata pe care o lasa acesti agenti pe blazonul unei institutii care se doreste moderna si, mai ales, onesta este greu de sters fara mijloace coercitive, iar respectul cetateanului fata de lege are cel mai mult de suferit. Din nefericire, noile atributii ale politistilor de la circulatie nu au adus dupa ele, asa cum era de asteptat, si suficiente dovezi care sa schimbe in bine perceptia soferilor fata de persoanele in uniforma, chiar daca aceasta, uniforma, deh, este compusa din tricou, sapca si poate, in curand, slapi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.