Acasă Cultură Festival al avangardei europene la Viena

Festival al avangardei europene la Viena

DISTRIBUIȚI

Din 31 octombrie pana la 29 noiembrie are loc la Viena a 16-a editie a festivalului Wien Modern. Dedicat avangardei europene in domeniul muzicii, evenimentul cuprinde concerte, spectacole si conferinte, concentrandu-se in jurul a trei protagonisti principali: compozitorii Gyorgy Ligeti, Jani Christou si Muzica Noua din Europa de est.

Gyorgy Ligeti si-a castigat renumele international datorita filmului lui Stanley Kubrik, Odiseea Spatiala 2001. Pentru a-i aniversa cei 80 de ani de viata, Wien Modern prezinta in programul sau o selectie, cuprinzand si piese mai putin cunoscute, din universul muzical al compozitorului ungur: Atmospheres, Continuum, Requiem.

Doua zile – 22 si 23 noiembrie – ii sunt dedicate lui Jani Christou, compozitorul grec intrat intr-un con al uitarii. Pentru el, muzica este o experienta existentiala, un fenomen cu o relevanta general umana, asa cum o dovedesc compozitiile sale Anaparastasis 1 si Tongues of Fire.

Ultima saptamana a festivalului invita la o calatorie prin universul prea putin cunoscut si totusi surprinzator de familiar al muzicii din Noua Europa. Sub genericul Meridiane, vor fi prezentati compozitori, solisti si ansambluri din Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Slovenia, Romania si Bulgaria. Este doar inceputul unei -expeditii de descoperiri-, ce va continua si la viitoarele editii ale festivalului Wien Modern. Printre cei invitati se numara Wiener Philarmoniker, Corul Arnold Schoenberg, Corul de Camera din Olanda, Klangforum Wien, Ansamblul Asko, Orchestra Agon din Praga, Ansamblul Musica Nova din Sofia, Compania de dans Willi Dorner, Cvartetul de coarde Arditti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.