Acasă Cultură In ajunul maratonului muzicii

In ajunul maratonului muzicii

DISTRIBUIȚI


Maine seara incepe la Brasov mult-asteptatul si mediatizatul Festival -Cerbul de Aur-, care aduce in scena 20 de concurenti din 16 tari si o seama de vedete internationale despre care am scris nu o data.

Fiecare interpret va canta in concurs doua melodii: una din repertoriul romanesc, cea de-a doua din repertoriul propriu. Anul acesta, concurentii straini si-au ales atat melodii vechi din muzica usoara romaneasca, cum ar fi Ionel, Ionelule, cat si succese recente, dintre care amintim N-am iubit pe nimeni…, Don*t Break My Heart.

Reprezentantele Olandei, de exemplu trupa SISTER K (surorile Lin si Denise), invata de cateva zile, prin telefon, limba romana. Ele doresc sa pronunte cat mai corect Te iubeam, titlul piesei romanesti alese pentru concurs. Concurenta din Liban, Dania, o adevarata vedeta in tara ei, care s-a dovedit pana acum cea mai pretentioasa in privinta cazarii, biletelor de avion etc., si-a scris alte versuri pentru piesa Halima a Nicolei, pe care o va interpreta in concurs, motivand ca doreste sa exprime ce-i sugereaza melodia, si nu ce transmitea textul initial.

Ca si in anii precedenti, cei care vor decide castigatorul trofeului Cerbul de Aur sunt personalitati din domeniul televiziunii sau al showbiz-ului international: Alexander Kasparov (presedintele EMI MUSIC pentru Europa Centrala si de Est, cu sediul la Berlin), Stephen Buud (producator muzical din Marea Britanie, care a lucrat cu artisti ca Dido, Craig David, Kylie Minogue, Santana, Madona, Travis, David Gray, Texas and U2, Ronan Keating, Celine Dion, the Corrs etc., membru fondor al Music Management Forum), Monica Anghel (castigatoarea trofeului Cerbul de Aur in anul 1996, cea care a cantat in deschiderea concertului Julio Iglesias la Bucuresti, ca si in deschiderea concertelor lui Ray Charles de la -Cerbul de Aur- si de la Baden-Baden, detinatoare a 10 trofee internationale), Steve Lyon (producator al The Cure, Reamonn, Soul Asylum, Paradise Lost, Depeche Mode si Brainstorm), Antero Paivalainen (producator Taurus Production Company – Finlanda), Andreas Schubert (presedinte si fondator al Schubert Music Publishing, care are reprezentante in Austria, Elvetia, Polonia, Cehia, Ungaria si de curand si in Romania, reprezentant SONY pentru Europa Centrala si de Est. In 1997, a facut parte din juriul Festivalului de la Sopot), Dumitru Morosanu (producator de televiziune, director general MONDOFILM, dar si director al Festivalului -Cerbul de Aur- in perioada 1992 – 1997).

Monica Anghel a renuntat la contractele de pe litoral, pentru trei zile, in favoarea Cerbului pentru a fi reprezentanta Romaniei in juriul festivalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.