Acasă Cultură O declaratie de dragoste pentru teatru

O declaratie de dragoste pentru teatru

DISTRIBUIȚI

Ieri a fost lansata, in cadrul unei conferinte de presa desfasurate la UNITER, editia 2003 a Galei Tanarului Actor -HOP-, ce va avea loc, pentru a treia oara consecutiv, la Mangalia, intre 28 si 30 august.

Manifestarea, gandita pentru a oferi foarte tinerilor actori posibilitatea intalnirii cu critica de teatru si cu publicul, este, dupa cum scrie directorul galei, regizorul Cornel Todea, -O declaratie de dragoste, pe malul marii, pentru TEATRU-, -O afirmare publica a propriului curaj, o sansa acordata cunoasterii de sine- si, mai ales, -Sansa de a fi castigator, fara riscul de a fi invins-.

Organizata de UNITER, cu suportul financiar substantial al Ministerului Culturii si Cultelor si beneficiind de generoasa gazduire a Primariei Municipiului Mangalia, Gala Hop aduce in fata juriului si a publicului 20 de tineri actori, participanti la cele doua sectiuni – Individual si Grup -, cu recitaluri sau spectacole subsumate temei Alteritate. Protagonistii sunt cei care au reusit sa treaca de etapa preselectiei, ajungand in Gala propriu-zisa. La categoria Individual, vor concura, in ordinea -intrarii in scena-, Maria Obretin, Toma Emil Danila, Ramona Dragulescu, Ciprian Cojenel, Monica Florescu, Delia Lazar, Marian Raducu, Dana Dumitrescu, Adrian Vancica, Natalie Ester, fiecare dintre ei trebuind sa sustina si o proba obligatorie, constand intr-un monolog, extras anul acesta din nuvelele publicate in volumul Nostalgia de Mircea Cartarescu. In ultimii doi ani, monologul obligatoriu provenea din creatia caragialiana. Aceasta proba este menita sa ofere juriului, prezidat de Cornel Todea si format la aceasta editie din Felix Alexa, Virginia Mirea, Cristina Modreanu si Stefan Iordache, un cadru mai exact de evaluare comparativa a calitatilor scenice ale concurentilor. Caietul-program al Galei prezinta succint, dar suficient de consistent concurentii, reusind sa contureze aspiratiile si personalitatea fiecaruia si incercand sa afle motivul participarii lor la gala. Indiferent de formulare, mobilul este acelasi: -Posibilitatea de a veni in contact cu oameni importanti pentru teatrul romanesc si de a-i cunoaste pe cei din generatia mea- (Maria Obretin); Experienta unui prim pas (Toma Emil Danila); Experienta (Ramona Dragulescu), -Poate o punte de lansare, poate verificarea, inca o data, a propriilor posibilitati de a urma meseria de actor, poate doar inca o intalnire cu mine insumi- (Ciprian Cojenel); -… este o provocare si ma bucur ca exista- (Monica Florescu); -Experienta. Posibilitatea de a cunoaste si a ma face cunoscuta- (Delia Lazar); -O posibilitate de reintalnire cu publicul- (Marian Raducu); -O posibilitate de a-mi verifica nivelul la care am ajuns in acest moment in ceea ce priveste exprimarea potentialului actoricesc si o oportunitate de a ma arata- (Dana Dumitrescu); -Bucuria intalnirii cu oamenii CUNOSCUTI pe care nu-i cunosc si cu NECUNOSCUTII pe care-i cunosc foarte bine; cativa dintre ei mi-au fost colegi- (Adrian Vancica); -Un HOP inainte- (Natalie Ester). Preferintele pentru proba -libera- se inscriu intr-o arie dramaturgica vasta, de la Craig Lucas la Lia Bugnar, de la Eugen Ionescu la Paulo Coelho, de la Tennesee Williams si Eugen O*Neill la Marin Sorescu si D.R. Popescu, de la Matei Visniec la Ram Bam Tym.

La sectiunea Grup, vor fi prezentate piesele Ultimul spectacol de Catalin Rotaru, in regie colectiva, Chelnerul mut, o adaptare dupa piesa omonima a lui Harold Pinter in regia semnata de Ciprian Nicolaiasa si Rares Traian Parlog, Novecento dupa Alessandro Barrico, in regia lui Florin Vidamski, Nascut vinovat de Ari Roth (regia Erwin Simsensohn), Proprietate condamnata dupa Tennesee Williams (regia Vasile Toma); Ursul de Anton Pavlovici Cehov (regia Mihaela Triboi). Premiile acordate in cadrul Galei vor recompensa, la sectiunea Individual, cel mai bun actor si cea mai buna actrita, iar la sectiunea Grup, cel mai bun spectacol. Se adauga un premiu special al juriului, inaugurat anul trecut, intitulat -Sica Alexandrescu- si constand in acordarea, pentru un an, a coup-paier-ului marelui regizor. Premiu transmisibil, regizorul Cornel Todea marturisind la conferinta de presa ca se va cauta o solutie – eventual realizarea unor copii ale cutitului, care sa atenueze frustrarea generata de renuntarea la simbolicul obiect. In cadrul Galei, se acorda, de asemenea, Premiul Timica, oferit de Asociatia Master Class, asociatie creata -special pentru a-i ajuta pe tinerii artisti sa se afirme-. Sustinerea materiala a acestui premiu se datoreaza firmei Central Europe Consulting Romania, al carei director, Guy Burrow, a trimis si un mesaj tinerilor participanti la Gala HOP. -Dragi tineri actori, Central Europe Consulting Romania, pe scurt CECGR Romania, nu este o fundatie culturala cu interese artistice sau alte preocupari inrudite cu meseria voastra. (…) In opinia mea insa, afacerile si cultura ar trebui sa fie parteneri firesti, beneficiind una de pe urma celeilalte. (…) Teatrul reprezinta pentru mine, personal, posibilitatea de a participa la o alta realitate, iar combinatia dintre real si ireal pe care o inspira un spectacol de teatru bun m-a fascinat dintotdeauna. Urmaresc cu atentie tot ce se realizeaza in sectorul artistic independent, cu eforturi grele, si ma implic cu drag ori de cate ori pot. Compania pe care o conduc a sustinut artisti plastici, fotografi, o cantareata de opera, dar si pe tinerii actori dornici de afirmare, carora le este adresat acest premiu. Fie ca el sa va poarte noroc!-

Program cultural deja traditional, cum il numeste acad. Razvan Theodorescu, ministrul culturii si cultelor, Gala HOP devine din an in an mai cunoscuta si apreciata in lumea teatrului, dar si a publicului din Mangalia, ale carui oportunitati de a urmari lumea spectacolului sunt extrem de reduse. -HOP-ul nostru cel mai important, declara presedintele UNITER, Ion Caramitru, este interesul publicului fata de el. Anul acesta, la editia a VI-a, ne-am trezit aproape sufocati de numarul record de inscrieri. Am supravietuit si ne bucuram anticipat de frenezia competitiei celor alesi. <Batalia de la Mangalia> pentru recunoasterea talentului celor tineri este si va fi un eveniment de referinta in viata celor care au ales teatrul ca limbaj al libertatii-.

In afara competitiei, la Mangalia au mai fost programate un Atelier cu tema Alteritate, sustinut de coregraful Florin Fieroiu, o masa rotunda, Gala HOP, moderata de Cornel Todea, doua spectacole invitate – o seara de jazz cu Irina Sarbu si Andrei Tudor si spectacolul de Lia Bugnar, in regia lui Alexandru Dabija – si desigur, festivitatea de decernare a premiilor ce va fi transmisa in direct de TVR Cultural in 30 august, la ora 20.30.

Uram si noi noroc tinerilor concurenti ai Galei HOP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.