Acasă Cultură Sarajevo Film Festival

Sarajevo Film Festival

DISTRIBUIȚI

Prezentam cu cateva zile in urma Festivalul International de Film de la Sarajevo si, mai ales, Programul sau Regional. Sambata, juriul format din Dusan Makavejev, Brock Norman Brock, Sandra den Hamer, Fatmir Koci si Nina Violic a anuntat palmaresul participantilor la acest program. Premiul Agnes B. pentru cel mai bun film i-a revenit peliculei Fuse a regizorului Pjer Zalica, productie Bosnia-Herzegovina, -un film de mare bogatie si complexitate, care, prin dramaturgia sa impresionanta, transforma tragedia vietii umane in existenta care isi afirma energia.- Premiul Special al Juriului a fost obtinut de o productie slovena: Spare Parts de Damjan Kozole, pentru -forta cu care se apleaca asupra partii intunecate a realitatii contemporane-. Small World de Milos Radovic, din Serbia si Muntenegru, a fost distins cu un alt Premiu special al juriului. Filmul bosniacului Pjer Zalica a primit si Premiul Publicului de radio si TV din Bosnia si Herzegovina, ca si Premiul special acordat de Laboratoarele Ungare de Film, Premiul Kodak pentru imagine, Premiul Synchro Film si Video pentru cel mai bun film de fictiune. In sectiunea dedicata scurtmetrajelor, s-a impus pentru Premiul UIJ pentru cel mai bun scurtmetraj european The Wallet, semnat de Vincent Bierrewaerts, o coproductie franco-belgiana de animatie.

In timpul celor noua zile ale festivalului, publicul a putut urmari 162 de filme si casete video din 44 de tari. Programul Regional a oferit 10 filme de fictiune si sapte scurtmetraje din opt tari ale zonei si a organizat, pentru prima data, o sectiune documentara. Programul in aer liber a fost marcat de peliculele Fuse, Summer in the Golden Valley, Chees and Jam si Secret Passage, ca si de The Magdalene Sisters al lui Peter Mullan.

Cu oaspetii lui speciali, ca Stephen Frears, Jeremy Thomas sau Brad Silberling, cu prezenta a 277 de ziaristi din 25 de tari, cu targul CineLink, care a insemnat peste 100 de intalniri ale unor importanti producatori sau distribuitori europeni, Festivalul de la Sarajevo a reprezentat o prezenta semnificativa in lumea cinematografului central si sud-est european.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.