Acasă Cultură Un reper de spiritualitate pe taramuri moldave

Un reper de spiritualitate pe taramuri moldave

DISTRIBUIȚI

Todireni. O localitate situata cam la 40 km de Botosani, ce a devenit, in urma cu doi ani, centrul administrativ al Asociatiei Microregiunea Todireni, organizatie neguvernamentala, singura de acest fel situata in zona Moldovei. Principalul motiv al crearii ei a fost situatia economica a acestei zone extrem de slab dezvoltate. Formata din sapte comune care, la randul lor, cuprind 37 de sate cu 37. 450 de locuitori pe o suprafata de 596 km patrati (aproximativ egala cu a Bucurestiului), microregiunea este menita sa atraga resurse pentru investitii directe, pentru creare de locuri de munca, pentru infrastructura, dar si pentru educatie, cultura si sanatate.

Cea de-a doua jumatate a lunii iulie marcheaza la Todirenii Botosanilor functionarea Taberei Nationale de Arta Plastica. Proiectul este initiat si sustinut de Fundatia Culturala Tofan. Originar din zona, Gelu Tofan declara: -Consideram acest proiect extrem de util pentru comunitate si pentru ca ofera sansa unui grup privat sa se implice si sa contribuie la sustinerea artistilor din toate domeniile artelor. (…) Scopul nostru este de a promova artisti si creatiile lor, precum si ceea ce poate constitui modelul unei experiente in ceea ce priveste completarea proiectelor de afaceri cu cele de sprijin pentru cultura-.

Prin investitiile facute la Todireni (sediu Microregiune, amfiteatru, cuptoare de ardere etc.) s-a reusit crearea unui mediu potrivit pentru dezvoltarea unor manifestari culturale integrate intr-o regiune cu mai putine sanse de acces la institutii de tip cultural si, mai ales, la resurse educationale.

Dupa ce prima editie de anul trecut a fost dedicata picturii si sculpturii, reprezentate prin patru artisti prestigiosi – Mihai Buculei, Mihai Cismaru, Virgil Parghel si Ciprian Paleologu -, aceasta a doua editie a gazduit ceramistii. Cinci creatori consacrati, Ionel Cojocariu (coordonator artistic), Gheorghe Farcasiu, Bogdan Hojbota, Eusebio Spinu si Mihaela Obada, si doua foarte tinere ceramiste, Bianca Boeroiu si Alina Tudor, formeaza nucleul central al activitatii de la Todireni. Considerand munca lor un bun exemplu de instruire si educatie, organizatorii au selectionat, incepand cu anul acesta, si patru elevi de la Liceul de Arta -Stefan Luchian- din Botosani, precum si un vestit mester popular din zona, Sonia Iacinschi.

Lucrarilor create intre 12 iulie si 3 august vor face obiectul unei expozitii ce va fi vernisata vineri, la ora 19.00. In Cuvantul de bun venit, caracterizat prin accente lirice, criticul de arta Octavian Barbosa noteaza: -La Todireni (…), a inceput intr-o tacuta, discreta, grava splendoare, ctitoria unui templu al contemplatiei visat de Brancusi. Cu gandul la originile nemuritoare ale artei, Gelu Tofan si-a adus aminte ca locul de bastina al fiecaruia poate deveni un reper de spiritualitate indiferent de anonimatul strigator la cer din jur. Se cuvine sa salutam intemeierea unui asemenea loc!-

Cu sprijinul Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniu a judetului Botosani, locuitorii zonei vor putea asista, cu aceasta ocazie, si la un spectacol de muzica si poezie la care participa actori, poeti, muzicieni si solisti de la institutiile de profil din Botosani.

-Numai statul, nu poate acoperi nevoile artistilor, iar cuplarea cu initiativa privata demonstreaza ca interesul pentru arta exista cu-adevarat. De asemenea, ceea ce se intampla la Todireni este un act de curaj: un om care vrea sa investeasca intr-un cuptor de ceramica, de tip arhaic, impreuna cu indrazneala artistului de-a se exprima determina incredere si ne da speranta ca parcursul nostru poate continua-, marturiseste Bogdan Hojbota.

Anul trecut inregistram cuvintele entuziaste ale sculptorului Mihai Buculei, aflat la Todiresti Botosanilor, si speranta lui ca prima editie a Taberei nu va fi si ultima. Incepem sa credem ca Tabara de creatie de la Todireni va intra in circuitul punctelor de referinta pentru creatia artistica contemporana.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.