Acasă Cultură Universul lecturii

Universul lecturii

DISTRIBUIȚI

S-au strans destule carti pe care am dori sa vi le semnalam. Editurile si-au luat foarte in serios rolul pe care il pot juca in ofertele de vacanta, propunand fie volume menite sa relaxeze, fie – si este cazul cel mai frecvent – titluri pe care oricine si le-ar dori in biblioteca.

Sa incepem cu ultima oferta a Editurii Meronia.

Departe, in zarea albastra de Carmen Riera, scriitoare catalana originara din Insulele Baleare, tradusa de Jana Balacciu Matei, este povestea unei drame istorice grave. Este drama unui grup de evrei din insula Mallorca, arsi pe rug in 1691, de catre -catolica, apostolica si romana biserica-, in urma delatiunilor unuia dintre ei. Dincolo de drama unei comunitati, cartea cuprinde dramele unor oameni care au platit cu viata intoleranta semenilor lor. -Eu si celalalt- este o problema veche de cand lumea, a carei rezolvare nu a venit nici in epoca contemporana. Romanul scriitoarei catalane, care va vizita, de altfel, Romania in luna octombrie a acestui an, se remarca insa nu numai prin gravitatea subiectului, dar, mai ales, prin talentul cu care a fost scris, prin stiinta constructiei epice, prin personajele sale de mare autenticitate, prin suspansul pe care autoarea se pricepe sa-l creeze.

Ramanand in zona preocuparilor pentru literaturile straine si pentru relatia romanilor cu alte universuri spirituale, semnalam doua aparitii ale Editurii Omonia.

Gratia de Eleni Ladia, traducere de Elena Lazar. Autoarea, nascuta in 1945 la Atena, a studiat arheologia si teologia, dedicandu-se apoi literaturii. A transpus in neogreaca imnurile orfice si pe cele homerice, opera originala insumand pana acum sase romane, ssae volume de nuvele, patru culegeri de eseuri, o placheta de versuri. Considerata -un caz aparte, de exceptie, in proza elena contemporana-, Eleni Ladia se distinge prin modernitatea tehnicilor sale narative, aplicate unor subiecte inspirate, cel mai adesea, din mitologie, filosofia antica sau teologie. -Respingand retete stiute, fara a face vreo concesie grabei sau lecturii facile, Eleni Ladia invita cititorul sa descifreze impreuna simboluri care fascineaza de veacuri omenirea. Cartile ei solicita efort intelectual si participare afectiva, solicita lecturi succesive, adesea cu dictionarul de simboluri sau operele clasicilor, dar si cu Biblia alaturi. Amalgamate savant in structura novatoare a prozelor Elenei Ladia, pana si simboluri ce pareau demult <epuizate> capata valente surprinzatoare, ce constituie tot atatea puncte de plecare pentru noi aventuri spirituale-, scrie traducatoarea in prefata volumului.

Relatiile romano-elene. O istorie cronologica este un volum colectiv, semnat de Stelian Brezeanu, Constantin Iordan, Horia C. Matei, Tudor Teoteoi, Gheorghe Zbuchea, cu un Cuvant inainte de Virgil Candea. Un volum fascinant, urmarind legaturile dintre cele doua popoare din antichitatea geto-dacilor, de la construirea, la jumatatea secolului al VII-lea i. Hr. a Cetatii Histria de catre corabierii si negutatorii din Milet, pana in epoca moderna. Cititorul este purtat prin lumea bizantina, oglindita in relatia ei cu Tarile Romane, prin perioada luptei impotriva turcilor si apoi a Imperiului Otoman, cunoaste, dintr-o perspectiva moderna, epoca fanariotilor, urmareste situatia grecilor si romanilor in perioada formarii statelor nationale, in cea interbelica si postbelica. Completata cu doua indexuri, al sefilor de stat si de guvern din Romania si, respectiv, din Grecia, cu o impresionanta lista bibliografica, volumul se constituie nu numai in obiect al unei lecturi incitante, dar si in instrument de lucru.

O editura destul de putin mediatizata in pofida titlurilor interesante pe care le publica este Univers Enciclopedic. Va semnalam doua lucrari aparute recent.

In colectia -Initieri-, seria -Biblioteca antroposofica-, a aparut cartea lui Rudolf Steiner Christos si lumea spirituala. Despre cautarea Graalului, transpunerea in limba romana apartinand biologului dr. Petre Papacostea. Este vorba despre un ciclu de conferinte sustinut la Leipzig la sfarsitul anului 1913 si inceputul celui urmator, in plina maturitate creatoare a acestui fondator al antroposofiei, care este Rudolf Steiner. Miscarea antroposofica s-a separat de aceea teosofica si a deschis, la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului XX, perspective promitatoare educatiei pentru libertate, iubirii de oameni si colaborarii cu natura. Conferintele analizeaza spiritualitatea europeana de la filosofia greceasca, motivele aparitiei crestinismului, evolutia lui in diversele ei aspecte, de la gnostici la eruditia teologica. -Autorul analizeaza interactiunile dintre Evenimentul de pe Golgota si caile incercate pe diferite directii pentru cuprinderea semnificatiei misiunii christice. Cu capacitatea sa neobisnuita de a aborda omnilateral aspectele de care se ocupa, Rudolf Steiner face din acest mic ciclu de conferinte una dintre expunerile cele mai pasionante pentru cititor-, scrie traducatorul in prefata volumului.

In colectia -Biblioteca Mitologica-, retine atentia volumul lui Jacques Sole, Miturile crestine. De la Renastere la Epoca Luminilor. Traducerea este semnata de George Anania. Autorul analizeaza trei mari mituri ale umanitatii: Mitul sfarsitului istoriei, Mitul unitatii omenirii si Mitul cunoasterii universale, de la inceputurile istoriei crestine pana la epoca noastra, pusa sub semnul -De la cer la pamant-, caracterizata prin sfarsitul luptei religioase, descoperirea studiilor umaniste, cu consecintele ei – toleranta fata de necredinciosi si crearea unei lumi fara Dumnezeu – si banalizarea cunoasterii. -Istoricii din Occident subestimeaza importanta sacrului la originile modernitatii. Renasterea este inca proslavita drept intronare a ratiunii intr-o omenire in sfarsit stapana ei insesi. Veneratia fata de umanism duce la exagerarea spiritului critic de care ar fi dat dovada secolele al XVI-lea si al XVII-lea si la opinia gresita ca aici se afla radacinile relativismului contemporan. In realitate, revolutia stiintifica pe cale de a se naste a patruns in constiinte doar incetul cu incetul. Ea a trebuit sa substituie in spirite domnia absoluta a teologiei ce corespundea totalitatii cunoasterii. Jacques Sole o demonstreaza in lucrarea sa erudita si profunda, in legatura cu cele trei teme esentiale: mitul sfarsitului istoriei (asteptarea sfarsitului lumii si speranta intr-un <nou Ierusalim>), mitul unitatii omenirii (<familila lui Adam> in mars, catre mantuire, prin diferite varste ale lumii), in fine, mitul cunoasterii universale (un intreg arsenal de credinte irationale sau de practici magice stand marturie superstitiilor populare si totodata aspectelor savante ale cucerniciei si legate de universul mental), scrie traducatorul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.