Acasă Cultură Zborul Lebedelor de Aur

Zborul Lebedelor de Aur

DISTRIBUIȚI

S-a incheiat ieri, la Copenhaga, prima editie a Festivalului International de Cinema al acestui oras, care a oferit publicului danez 146 de filme, in noua sali de cinematograf, atragand, in pofida timpului frumos, aproximativ 15.000 de spectatori. In competitia dotata cu trofeul Lebada de aur au intrat 14 pelicule produse in Danemarca, Italia, Norvegia, Ungaria, Marea Britanie, Franta, Germania, Spania, Irlanda, Olanda, marele castigator fiind decis de un juriu prezidat de celebrul realizator grec Theo Angelopoulos. S-au acordat, de asemenea, premii pentru cel mai bun regizor, cel mai bun actor, cea mai buna actrita, un Mare premiu special si un premiu special al juriului, Lebada pentru cel mai bun scenariu, cea mai buna imagine. Doua Premii de Onoare au fost atribuite cineastului danez Lars von Trier si regizorului Theo Angelopoulos.

Lebada de Aur pentru cel mai bun film a revenit peliculei irlandeze Song for a raggy boy, a regizorului Aisling Walsh. Inspirat de un roman semnat de Patrick Galvin si bazat pe un fapt real, filmul urmareste un episod al luptei unui profesor, interpretat de actorul Aidan Quinn, impotriva regimului dur dintr-un adapost catolic pentru copiii strazii. Trofeul Lebada de aur, realizat de sculptorita Lin Utzon, este insotit de un premiu in bani, in valoare de 6.700 de euro. Regizorul norvegian Bent Hammer a fost distins cu Lebada de aur pentru comedia Kitchen Stories. Tot din Norvegia vine si -cel mai bun actor-, Kristoffer Joner, apreciat pentru prestatia din Falling Sky. Lebada pentru cea mai buna actrita a ramas in Danemarca, recompensand talentul tinerei actrite de doar 17 ani Stephanie Leon, pentru rolul din pelicula Scratch. Un documentar francez, The Killing machine Khmer rouge al realizatoarei Rity Panh a primit Marele Premiu special al juriului. De altfel, Franta pare sa fi fost destinatara aprecierilor speciale, cel de-al doilea premiu din aceasta categorie fiind atribuit deja mediatizatei pelicule Les tripelttes de Belleville, un desen animat semnat de Sylvain Chomet.

Cel mai bun scenariu a fost considerat acela semnat de spaniolul David Trueba pentru filmul Soldiers of Salamina, iar cea mai buna imagine a fost realizata de norvegianul Harald Paalgard in The Tenh Muse.

Festivalul danez a avut, desigur, mai multe sectiuni, dintre care amintim Panorama nordica, avandu-l in centru pe Reza Parsa, autorul peliculei Meeting Evil, distinsa cu Premiul Ingmar Bergman si al cunoscutului Before the Storm. Au fost create capitole speciale pentru Franta, Germania, Italia, Spania, Europa Centrala si de Est, s-a organizat un Focus on Europe si Noptile Hollywoodului. Un omagiu a fost adus lui Gabriel Axel, cu prilejul implinirii a 50 de ani de la debutul sau in Danemarca.

Dorita de organizatori -un imn in cinstea cinematografului european-, manifestarea pare a-si fi atins, prin numarul mare de pelicule, prin varietatea temelor puse in discutie si prin participarea unor personalitati remarcabile, scopul inca de la prima editie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.