Procesul cunoscut ca „jaful de la Gomoiu” în care Administrația Spitalelor (ASSMB) se judecă la Tribunalul București cu cele două firme de construcții care au lucrat la Spitalul Gomoiu se apropie de final. După ce în urmă cu doi ani, instanța a încuviințat efectuarea unei expertize în construcții cvile și a uneia contabile, expertizele s-au depus, s-a răspuns la obiecțiuni, astfel că procedura judecătorească se apropie de sfârșit.
La ultimul termen din 3 noiembrie, fosta directoare a Direcției Juridice din ASSMB și fostă judecătoare, Lavinia Coțofană a depus o cerere de intervenție accesorie ca avertizor de integritate și ca cetățean al Municipiului București, în favoarea pârâtei ASSMB. Aceasta și-a explicat în cererea depusă interesul pentru care intervine în proces, detalii AICI. Cererea lui Coțofană vine după ce în urmă cu un an întocmise un act de sesizare către Parchet pentru supraevaluările de peste 2000% și pentru decontarea unor lucrări inexistente, dar Gabriela Firea nu a fost de acord cu depunerea sesizării și a și revocat-o din funcție.
Judecătoarea Tribunalului București care judecă dosarul, a prorogat judecarea cererii de intervenție pentru 12 ianuarie 2021.
Cum Vlad Voiculescu nu a preluat funcția de viceprimar pentru domeniul Sănătății nici azi, cererea de intervenție a Laviniei Coțofană a fost foarte bine-venită, având în vedere că încă la ASSMB director general interimar este același personaj care le spunea managerilor de spitale după ce Firea a pierdut alegerile, să fie strâns uniți pentru ca soții Pandele să nu ajungă la DNA.
Desigur că Spitalul Gomoiu frumos pictat pe pereți cu desene pentru copii, strălucește ca orice clădire nouă și probabil că dacă Nicușor Dan îl va vizita va rămâne impresionat în comparație cu celelalte spitale bucureștene vechi și demodate.
Însă opiniile expertale depuse la dosarul nr. 16581/3/2018 înregistrat pe rolul Tribunalului București arată o situație conform căreia oricând la Spitalul Gomoiu poate izbucni un incendiu ca cel de la ATI de la Piatra Neamț.
Este cunoscut deja că cea mai frecventă cauză de incendiu în țara noastră, conform statisticilor ISU, este suprasolicitarea instalaţiilor electrice prin racordarea concomitentă a unui număr de consumatori prin care se depăşeşte puterea instalată.
Experții din dosarul Gomoiu au calculat și au constatat că deși prețul din contract a fost plătit, puterea instalată efectiv a fost mai mică decât cea prevăzută în contract.
Cum secțiile ATI și mai ales tehnologiile producătoare de oxigen sunt mari consumatoare, puterile instalate nu corespund necesității la Spitalul Gomoiu.
Despre toate aceste constatări ale experților tehnici, directorul general interimar al ASSMB a fost informat de vreme ce termenul de depunere a obiecțiunilor la raport a trecut, experții depunând chiar și răspunsul la obiecțiuni. Cu toate acestea, Apostol nu pare îngrijorat de perspectiva creșterii numărului de aparate în Secția ATI de la Gomoiu deși puterea instalată era prea mică și înainte de pandemie.