DISTRIBUIȚI
iuliana pantelimon

Declarațiile de avere pentru demnitari au fost introduse în legislația României în anul 1996 pentru combaterea corupției la nivel înalt, iar nouă ani mai târziu, Monica Macovei reușea ca toți bugetarii cu funcții de conducere și control să fie obligați, desigur împotriva voinței lor, să-și declare veniturile și agoniseala. Tot Monica Macovei înființa în mai 2007 Agenția Națională de Integritate. Timp de 14 ani ANI a transmis comunicate detaliate despre persoanele găsite în incompatibilitate sau conflict de interese dar bugetarii români ori nu catadicsesc să le citească deși toți cei care au funcții de conducere și control au și studii superioare, ori sfidează legea.
Așa se face că sute de manageri, directori medicali și șefi de secții din spitale anunțați ca fiind găsiți de inspectorii ANI în incompatibilitate și își distrug carierele. Acesta este și incredibilul caz al medicului oncolog Iuliana Pantelimon, doctor în Medicină cu teza „MECANISME MOLECULARE IMPLICATE ÎN EVOLUTIA NEOPLASMULUI DE SÂN LA PACIENTELE CU OBEZITATE”, care a ajuns Șefa Secției Oncologie la Spitalul Cantacuzino la doar 34 de ani și încasează lunar peste 19.000 de Euro, conform celei mai recente declarații de avere postate pe site-ul ANI.
Astfel, Iuliana Pantelimon declară pe propria răspundere, cunoscând definiția infracțiunii de fals în declarații, că a încasat în anul precedent impresionanta sumă de 1.140.000 de lei adică 95.000 de lei lunar.
Ca șefă de secție la un spital public, Pantelimon avea prin art. 185 punctul (15) și art. 178 litera c) din Legea 95/2006 interdicția de a „exercita orice fel de activitate”, „inclusiv cele neremunerate.”
Dar Iulianei Pantelimon nu i-a păsat de ce scrie în lege și a încălcat-o, exercitând activitate ca PFI (persoană fizică independentă) pentru suma de 4000 de lei.
De aceeași lege nu i-a păsat tinerei doctorițe nici când a trebuit să-și îndeplinească obligația prevăzută la articolul 814 din Legea 95/2006 care o obligă să declare către Ministerul Sănătății și Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România sumele încasate de la sponsorii, producători de medicamente, deținători de autorizații de punere pe piață sau reprezentanții acestora în România, distribuitorii angro și en detail de medicamente, dispozitive medicale și materiale sanitare.
Așa că sumele declarate de Șefa Secției de Oncologie de la Cantacuzino sunt mai mici decât cele declarate de sponsori și în 2019, și în 2020.

De exemplu de la A&D Pharma doctorița declară ca încasată doar suma de 21.904,26 lei, omițând cei 1.020 USD primiți, iar de la Bristol Myers declară 10,59 lei încasați când sponsorul a declarat că i-a achitat 10.298,24 lei. Și aceste declarații se completează pe propria răspundere.

Degeaba ne așteptăm ca tinerii noștri intelectuali să fie impecabili că presa dezvăluie parcă prea des lipsa lor de onestitate.

3 COMENTARII

  1. În 1996 era deja în toi sarabanda „recursului în interesul legii”, un non-sens lingvistic în primul rând(cum să aibă legea interes??) și, atenție, limba română e normă (obligatorie) constituțională. N-am auzit ca pna, ulterior dna , sau ani să ia la citit „tezele” curții supreme și să compare cu declarațiile magistraților. Erau anii de „gl[ag]orie” ai efectelor legilor imobiliare și ai „consolidării” pseudo-noțiunilor [pseudo-]juridice introduse în anii ’50, ex. „teren aferent”. Dimpotrivă, aberația a devenit normă constituțională la referendumul urnei mobile de prin supermarketuri și parcuri în 2003. De notat și că guv. M Isărescu a abrogat -o , min fiind d. Stoica dar parlamentul a revenit.

    Problema declarațiilor de incompatibilitate este în realitate lipsa de publicitate a registrelor. Și-aici iar anul de glorie 1996 marchează un punct important: secretizarea de pildă a cărții funciare împotriva scopului său de constituire și declarat devenind (din bun public accesibil GRATUIT oricui oricând fără vreo cerere – nici comuniștii n-au îndrăznit s-o anihileze) o marfă în posesia unei societăți comerciale autofinanțate deghizate în agenție a statului.

    Așa că nu-i de neînțeles disprețul unui profesionist pentru „munca” de completare a declarațiilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.