Acasă Dezvăluiri Metrorex obligat să reevalueze ofertele la licitația cu dedicație de 40 milioane...

Metrorex obligat să reevalueze ofertele la licitația cu dedicație de 40 milioane de Euro pentru paza la metrou

DISTRIBUIȚI

În 4 aprilie 2017, Metrorex anunța că organizează o licitație pentru servicii de pază pe patru ani, contractul având o valoare de 154 milioane de lei fără TVA. În luna iunie, surse concordante din METROREX S.A. au declarat pentru ziarul Curentul că firma Senzor Guard Security – firmă desprinsă din Scorseze va câștiga procedura în discuție deoarece Scorseze are de 10 ani „abonament” la Ion Rădoi (fost parlamentar PSD timp de opt ani), liderul de sindicat de la Metrorex. Zis și făcut: Raportul procedurii numărul M.03.01.02/789/11.09.2017 arată clasamentul rezultat după evaluarea ofertelor:
1. Senzor Guard Security SRL,
2. Asocierea Akyle Security -NEI-Transguard și
3. Tiger Security SRL

Dar degeaba s-a bucurat Rădoi pentru că în 11 august 2017, unul dintre participanții la asocierea de pe locul al doilea, AKYLE SECURITY SRL, contestase desfășurarea procedurii de atribuire, cerând anularea a 8 procese verbale inclusiv a actelor subsecvente și reevaluarea ofertelor Senzor Guard Security Srl și SC Tiger Security Services SRL solicitând declararea acestora ca inacceptabile și neconforme.
În 11 octombrie, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor dă dreptate firmei Akyle și decide „anularea raportului procedurii și obligă entitatea contractantă la reevaluarea ofertelor cu respectarea prevederilor legale, a documentației de atribuire și a celor reținute în motivare, în termen de zece zile”.
Motivarea deciziei are 58 de pagini și este fără echivoc: prețul foarte mic oferit de Senzor Guard nu are acoperire legală și nu poate acoperi derularea contractului.
Astfel, Consiliul a luat la puricat oferta protejatului lui Rădoi, ceea ce ar fi trebuit să facă și comisia de evaluare din Metrorex și a constatat că prețul neobișnuit de scăzut este bazat de calcule fictive: sporul pentru repaus și concediu de odihnă era calculat doar pentru unul din patru agenți, sporul pentru orele lucrate peste norma legală s-a transformat pe parcursul desfășurării licitației din 75% în 65 de lei, de asemenea, Senzor Guard Security nu a justificat din ce va plăti cota fondului de handicap aferent celor 700 de agenți de pază ce vor presta în cadrul contractului. Consiliul constată că nici măcar contribuțiile de sănătate și pensie aferente salariilor nu au fost introduse în calcul și nici cheltuielile pentru dotarea cu echipamentul specific, cheltuielile indirecte și nici profitul companiei, ceea ce contravine legii.
CNSC concluzionează că Metrorex „avea obligația de a verifica dacă ofertanții care au depus oferte în cadrul acestei proceduri au ținut cont în elaborarea propunerii financiare de toate prevederile legale” și atrage atenția că acest contract este unul pe 48 de luni, cu executare succesivă și unul cu executare pe loc, și gata.
Consiliul mai constată că Metrorex nu a stabilit cu „exactitate dacă propunerea financiară depusă de Senzor Guard Security SRL este una reală și fermă” și că „în mod nelegal” oferta acestei societăți a fost declarată admisibilă, fiind analizate „cu superficialitate răspunsurile la solicitările formulate”, apărând „riscul ca în cadrul procedurii să participe și chiar să câștige procedura un operator economic care nu putea executa în bune condiții contractul”.
Vă dați seama ce s-ar întâmpla dacă într-o dimineață aglomerată la metrou, s-ar crea un moment de panică iar Senzor Guard ar avea doar 25% din numărul necesar de agenți de pază?

Sursă foto Facebook – dimineața la metrou.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.