DISTRIBUIŢI
nasta

Senatoarea Diana Șoșoacă a depus la Parchetul Sectorului 5 un denunț privind presupuse fapte de omor calificat, lovire sau alte violențe, vătămare corporală, lăsarea fără ajutor, împiedicarea ajutorului, abuz și neglijență în serviciu împotriva directoarei Beatrice Mahler și a întregului personal medical al Institutului „Marius Nasta” implicat în tratarea ginerelui lui Vadim Tudor, bolnav de COVID care a murit în spital. Senatoarea a sesizat procurorii și pentru modul în care sunt tratați pacienții infectați cu SARS-COV 2, pavilionul COVID fiind coordonat de Conf. univ. dr. Irina Strâmbu (foto dreapta).

Senatoarea explică procurorilor că în luna octombrie a anului trecut a însoțit-o pe fiica lui Corneliu Vadim Tudor la Institutul Marius Nasta pentru a-și vizita soțul internat cu COVID după ce acesta o sunase pentru că doar o dată pe zi intra un cadru medical la ei și practic, bolnavii se îngrijeau unii pe alții. În timp ce bolnavii zac în suferință, Irina Strâmbu care se laudă prin spital că e soție de decan și că face revelioanele cu soții Rafila fiind prieteni de familie, se plimbă de colo colo cu trotineta prin curtea spitalului după cum puteți vedea în fotografia intrată în posesia ziarului Curentul.

Denunțul a fost prezentat de site-ul specializat Lumea Justiției și poate fi citit integral AICI.
Mai jos puteți citi un fragment din denunț:

In perioada 11.10-19.10.2021, am fost nevoita sa iau contact cu realitatea Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, condus de Manager Dr. Beatrice Mahler, avand in vedere ca am avut internata o persoana de sex masculin, Tano Dan Alexandru, a carui sotie mi-a solicitat ajutorul.
Acesta a fost internat timp de 9 zile, avand diagnostic de pneumonie si nimeni nu i-a dat un antibiotic. Mai mult, acesta a refuzat in scris internarea si intubarea la ATI, iar medicii au incalcat solicitarea lui si l-au intubat. Pe toata perioada internarii nu i s-a permis sa faca un singur dus, toti bolnavii fiind tinuti internati fara posibilitatea de a avea un minim de igiena, stiindu-se foarte clar ca lipsa apei si a sapunului duc la afectarea sanatatii. Pe parcursul internarii, acesta si-a anuntat familia ca nu este ingrijit, nu i se da un pahar cu apa, i se vorbeste urat, zeflemitor, iar un cadru medical nu venea la el decat cel mult o data pe zi. Bolnavii se ingrijesc unii pe altii.
Aveam sa constat lucruri si mai grave, apocaliptice chiar, cand am fost sa il vizitez la ATI, impreuna cu sotia acestuia, solicitand in calitate de Senator sa vad care sunt problemele spitalului, fata de toate plangerile care ajung la mine in aceasta calitate. La data de 11.10.2021, am intrat cu sotia pacientului la ATI Covid, imbracate conform protocolului, respectand toate conditiile impuse de conducerea spitalului.
Sala in care se asigura echiparea nu este aseptica, nu exista tuneluri dezinfectante sau o zona de dezinfectie. Drumul catre ATI se face prin saloanele unde sunt internati bolnavii de Covid, care stau cu geamurile si usile deschise, intr-un curent greu de imaginat, desi toti au afectiuni pulmonare. Si ne intrebam de ce se agraveaza starea lor. Apoi se iese in curtea spitalului, printre materiale de constructie si resturi menajere, unde, la cativa metri distanta, apare un container in care sunt tinuti bolnavii intubati la ATI. Nu exista nicio zona de dezinfectare; practic, cu microbii de pe drum, asezati pe costumele de protectie, intri in cea mai afectata zona, acolo unde 9 din 10 oameni mor, astfel cum a mentionat doamna dr. Mahler, evident putand afecta sanatatea acestora, aducand bacterii care produc infectiile nosocomiale.
Am ramas uimita sa vad ca usa era larg deschisa, desi acolo oamenii sunt bolnavi de pneumonie. Am intrat intr-o incapere cu 9 paturi, din care doar 8 erau ocupate cu pacienti, toti intubati. Ceea ce m-a frapat imediat a fost frigul cumplit din interior si faptul ca pacientii erau goi, acoperiti doar cu cearsafuri. Usa din capatul celalalt era larg deschisa, astfel ca in interior era la fel de frig ca si afara si un curent inimaginabil. Am pus mana pe pacienti, erau reci, ca si cand ar fi fost lipsiti de viata, una dintre doctorite a vorbit execrabil cu sotia pacientului, practic acesti oameni nu au nicio sansa la viata, din lipsa de caldura, de ingrijire si din cauza sedarii continue care le anuleaza posibilitatea de a-si mai reveni vreodata. Am luat atitudine imediat si le-am solicitat sa inchida usile si sa acopere pacientii cu paturi, paturi care se aflau la picioarele acestora, deci nu pot decat sa cred ca a fost vorba de rea-credinta a personalului medical. De fapt, la cum vorbea medicul care ii intuba, se vedea foarte clar ca numai dragoste de pacienti nu avea. Nu au inchis decat o usa, pentru ca aveau toti frica de explozie de la butoaiele cu oxigen, desi existau detectoare de oxigen in interior.(…)
Iesirea din container s-a facut fara sa existe un tunel dezinfectant sau o zona de dezinfectare, trecand din nou prin interiorul spitalului, unde, intr-un spatiu total impropriu, langa o pubela de gunoi plina de costume si manusi folosite, ne-am dezbracat de costume, singurul dezinfectant fiind alcoolul cu care ne-am dat pe maini.
Acest mediu septic nu poate sa duca decat la infectari masive si punerea in primejdie a vietii oamenilor.
La data de 18.10.2021, m-am deplasat la Morga spitalului pentru a-l recunoaste pe decedat si a solicita autopsia, avand in vedere ca exista posibilitatea unei morti suspecte. Mai grav este ca la data decesului, sotia a fost sunata de 3 cadre medicale care fiecare i-a spus alta varianta, una a decesului, alta a internarii pe salon si alta la ATI. Familia a fost distrusa, pentru ca nu stia daca pacientul murise sau se insanatosise. Aceasta practica este inadmisibila si inumana.
La data de 18.10.2021, am vazut la morga spitalului un cadavru scos afara, incaperea morgii fiind prea mica pentru un astfel de spital, nu mai mare de 20 de mp, iar decedatii de Covid fiind inchisi in saci negri de plastic, desi protocolul a fost schimbat tocmai pentru ca tratamentul este degradant si inuman si nu se respecta demnitatea si onoarea dupa moarte.
In urma discutiilor cu managerul Dr. Beatrice Mahler, aceasta mi-a adus la cunostinta ca exista medici care nu doresc sa semneze Fisa postului, nu muncesc, nu vor sa faca operatii, dar incaseaza salariul lunar. Mai mult, s-a plans de faptul ca legislatia nu ii permite angajarea unui personal adecvat si in numar suficient, are un jurist care nu munceste si a fost nevoie sa mai angajeze unul, pentru ca nu-l poate demite pe celalalt. Nu i s-au dat bani pentru renovarea spitalului, nu are medicamente, tratamente pentru Covid. Desi a facut cerere pentru atribuirea de anticorpi monoclonali, nu i s-a dat nici macar o doza, nu avea cunostinta de faptul ca exista fonduri UE special adresate tarilor pentru aceste tratamente si medicamente, care i-ar fi ajutat pe bolnavi daca Guvernul ar fi avut preocuparea sa ceara aceste fonduri si sa aprovizioneze spitalele din Romania cu tratamente si medicamente. Toate aceste discutii au fost facute public, toata filmarea se regaseste pe Facebook.
Precizez ca detin inregistrari audio-video cu care pot proba cele mentionate, am nenumarate discutii cu dna Director Mahler, cu medicii.(…)
Subsemnata am formulat Interpelare in Senatul Romaniei si am solicitat trimiterea Corpului de Control la acest spital, ca urmare a acestuia incheindu-se un Raport ale carui mentiuni converg catre cele mentionate de mine.
In calitate de Senator al Romaniei, va solicit sa dispuneti cercetarea tuturor deceselor din Institutul Marius Nasta pe toata perioada pandemiei.
Voi pune la dispozitia organelor de ancheta probele pe care le detin: inregistrari audio-video, conversatii sms, whatsapp, live-uri facebook, inscrisuri.
Totodata, va solicit sa efectuati verificari cu privire la stocurile de medicamente disponibile cu antivirale de ultima generatie (tocilizumab si terapie monoclonala) si daca medicii din spital au solicitat sa li se aduca aceste medicamente, pentru tratarea pacientilor din spital”.

1 COMENTARIU

  1. Daca este adevarat, felicitari.
    Sau relatat destule cazuri unde pacientii din diferite spitale erau tinuti in frig (basca, puneau rudele/apropiatii sa aduca de acasa radiatoare, paturi) si cu mancarea injumatatita… ca de, trebe’ s-o duca bine tov. doftori’ si personalul spagar de serviviu’.
    Cei in drept s-au sesizat cumva de astfel de cazuri ? Nu si nici nu o s-o faca, ca nu este prioritate… decat sa le mareasca acestor ticalosi pensiile de serviciu si alte beneficii.
    Ce conteaza ca cetateanul X, sufera sau, arde la propriu in nu mai stiu ce spital al „lucrului bine facut”…

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.