Home Dezvăluiri Video și stenograme: frații Cosma au refuzat în septembrie anul trecut să...

Video și stenograme: frații Cosma au refuzat în septembrie anul trecut să depună mărturie în fața procurorului Onea împotriva lui Negulescu pentru ticluire de probe. Miza, extrădarea lui Ghiță

DISTRIBUIŢI

În septembrie 2017, procurorul Lucian Onea s-a sesizat din oficiu în urma unor emisiuni de televiziune împotriva procurorului Mircea Negulescu, pentru ticluire de probe și divulgare de informații nedestinate publicității, după acuzațiile lansate la televiziuni de frații Cosma. Așa că procurorul șef al DNA Ploiești i-a citat pe cei doi la DNA Ploiești ca să depună mărturie în dosar. Un sfert de oră a insistat procurorul Onea ca cei doi să depună mărturie pentru ca Negulescu, dacă este vinovat să răspundă pentru ticluirea de probe, dar aceștia au refuzat (filmările la finalul articolului). La un moment dat, Andreea Cosma i-a spus procurorului Onea că ea vrea să depună de fapt plângere la PÎCCJ dar n-a avut încă timp să o scrie. Patru luni mai târziu, procuroarea Elena Iordache s-a sesizat din oficiu pentru ticluire de probe de către procurorul Negulescu via Vlad Cosma, inculpându-l și pe procurorul Lucian Onea pentru participație improprie.
Parcursul inculpării procurorului Onea este unul dubios, deși CEDO a decis adesea că orice anchetă împotriva unui procuror trebuie să fie prudentă și nu poate fi reținută exclusiv pe baza unor declarații ale justițiabililor, inculpaților și ai rudelor acestora:
-sesizarea s-a făcut din oficiu de către procurorul Elena Iordache dintr-o declarație dată de Vlad Cosma într-un dosar în care un alt inculpat îi făcuse o plângere lui Negulescu
-deși strângerea probelor poate fi făcută numai după sesizare, ascultarea martorului Vlad Cosma în cazul procurorului Onea s-a făcut anterior sesizării, într-o altă cauză
-procuroarea a emis o ordonanță de extindere a unei urmăriri penale in rem fără să și înceapă urmărirea penală in rem, emițând apoi o ordonanță de continuare a urmăririi penale.
-s-a folosit în dosar declarația unui martor care deși a povestit doar din auzite de la Vlad Cosma, el neparticipând vreodată la vreo discuție, a fost considerată a doua declarație în susținerea acuzării
-procuroarea nu a cerut martorului Vlad Cosma înregistrările originale difuzate în mod continuu pe posturile RTV și A3 pentru a fi expertizate

-deși Inspecția Judiciară a  constatat că Vlad Cosma i-a prezentat tabelele lui Negulescu anterior discuțiilor purtate cu Onea, după cum am arătat AICI, procuroarea Iordache l-a transformat pe Onea din suspect în inculpat

-Ziarul Curentul a dezvăluit AICI că miza acestui dosar penal este suspendarea extrădării lui Ghiță din Serbia: pe surse jurnaliștii lui Ghiță anunță că procuroarea Iordache plânge prin birouri din cauza presiunilor la care e supusă, inculpata- guristă Andreea Cosma cere intervenția ministrului Justiției și pe 23 mai Tudorel Toader se conformează și sesizează CSM pentru a verifica presupusele plânsete ale procuroarei.

Rămâne ca procurorii să stabilească totuși de ce au refuzat inițial vehement să dea declarații cei doi frați Cosma în septembrie în fața procurorului Onea care se sesizase din oficiu cu privire la ticluirea de probe de către procurorul Negulescu și patru luni mai târziu, procuroarea Iordache face un dosar nou în acest sens care să conțină în mod expres precizarea că tabelele falsificate de Cosma au fost atașate la cererea de extrădare a lui Ghiță din Serbia?

Citește și VIDEO Exclusiv: Cum au mințit frații Cosma. Răsturnare de situație în dosarul procurorului Onea

Priviți filmările sau citiți stenogramele de la final:

Cosma Andreea: Bună ziua,

Procuror Lucian Onea către un ofițer de poliție: puteți să stați la declarație dacă vreți, dacă n-aveți treabă
CA: Păi ce, am venit la declarații?
PLO: Ați fost citată în calitate de martor într-o cauză penală, vă spun despre ce este vorba. Din informațiile apărute în presă de la dvs. și de la fratele dvs., ne-am sesizat din oficiu, suntem obligați să facem asta cu privire la presupusa activitate a domnului Negulescu… care ar rezulta că a divulgat informații nedestinate publicității din dosare penale și că a ticluit niște probe în anumite dosare. Pentru divulgarea de informații nedestinate publicității gen divulgarea de identități protejate DNA-ul este competent, având în vedere că se face vorbire și de niște dosare ale DNA Ploiești obligatoriu ne-am sesizat din oficiu pentru a stabili dacă procurorul a divulgat informații și dacă a ticluit probe în dosare penale instrumentate. V-am chemat să vă audiez în calitate de martor și pe dvs. și pe fratele dvs., se înregistrează și se filmează audio video. Asta este ideea, de aia v-am chemat.
CA: Nu vreau să dau declarație astăzi, o să mă consult cu un avocat că nu știam de ce mă chemați.
PLO: În calitate de martor aveți obligația să dați declarație, nu e o facultate, eu v-am chemat, v-am citat, avocații nu pot fi prezenți la declarațiile martorilor, pentru că martorii au obligația să spună tot ce știu. Aceasta e o regulă. Sunteți martor nu altceva.
CA: Păi n-am ce să fiu altceva
PLO: Păi n-aveți ce să fiți altceva
CO: Sunt sătulă de ce am fost, nu mai…
PLO: Sunt convins că sunteși nemulțumită de niște lucruri
CO: Foarte
PLO: Și trebuie să ni le spuneți și să ne ajutați să le probăm, în condițiile în care exeistă lucruri foarte grave care posibil v-au afectat și pe dvs. dar posibil afectează sau au afectat și munca noastră ca procurori ai DNA Ploiești și eu mă refer la unitatea mea, pe care o conduc. OK? Asta e ideea, trebuie să, împreună să aflăm adevărul.
CO: Vreau să vorbescu puțin cu Vlad
PLO: Păi Vlad e audiat separat. V-am chemat să vă audiez separat ca martori.
CO: Vreau să vorbescu puțin pe hol cu el, altfel nu scriu nimic.
PLO: Se filmează, nu pot să vă dau drumul să vorbiți pe hol
CO: vreau să vorbesc puțin cu Vlad
PLO: O să consemnăm
CO: Am crezut că ne cehemați împreună și nu știam despre ce este vorba
PLO: Păi cum să vă chemăm împreună? Martorii se audiază separat.
CO: Păi nu știu eu n-am fost citată. Mie mi-a zis Vlad.
PLO: Ați fost citată telefonic că de aia v-ați și prezentat
CO: N-am vorbit cu nimeni, Vlad a fost citat telefonic. Eu știu de la Vlad. Pe mine nu m-a sunat nimeni
PLO: Sună să vină Vlad
CO: Și nici nu mi-a zis pentru ce
PLO: Ați fost citată prin intermediul lui Vlad, există proces verbal… Nu pute discuta pe hol pentru că se filmează. Asta e! Înregistrări legale.
CO: Ați mai discutat pe hol și alte dăți așa că nu problemă
PLO: Cum? N-am înțeles
CO: Ați mai discutat pe hol și alte dăți
PLO: N-am mai discutat pe hol niciodată. (Către Vlad Cosma care tocmai intră pe ușă): Veniți. Și buletinul. Luați loc.
Cosma Vlad: Să trăți
PLO: Ideea e următoarea, ați fost citați, v-a spus colega mea la telefon să fiți audiați în calitate de martori. Vă atrag atenția că se filmează, se înregistreazî. Bun, i-am spus și surorii care a vrut întâi să stea de vorbă cu dvs. după ce i-am adus la cunoștință. Ne-am sesizat din oficiu pe baza afirmațiilor pe care le-ați făcut în presă.
CV: L-a făcut
PLO: Cu privire la faptul că procurorul Negulescu, există posibilitatea să fi divulat date confidențiale din dosare penale și să fi ticluit probe.
CV: Da
PLO: În condițiile astea obligatoriu, obligatoru trebuia să ne sesizăm, e de competența DNA-ului divulgarea de informații nedestinate publicității și să lămurim aceste aspecte pentru că pe lângă faptul că există posibilitatea ca dvs. să fi fost afectat de această situație și unitatea noastră să fi fost afectată.
CV: Corect
PLO: I-am explicat și i-am spus că trebuie să o audiez în calitate de martor și pe dumneai și pe dvs. Asta e ideea și a vrut să stea de vorbă cu dvs.
CV: Da, dar noi am fi vrur să ne audiați în altă zi, ac să mai
PLO: Păi sunt lucruri pe care le știți, le spunem, le probăm, se confirmă, răspunde penal cine trebuie să răspundă penal. Știți că aicea, în ce mă privește, toleranță zero.
CV: Știu
PLO: Față de orice astfel de situație, iar ca martori i-am spus și dumneai, noi nu primim avocați la martori
CV: da, da,da
PLO: Martorul e obligat să spună tot ce știe, știți asta e procedura la noi, aveți calitatea de martor, n-avem ce să facem trebuie împreună să încercăm să aflăm adevărul, asta e ideea, n-avem ce să facem, e obligatorie chestia asta
CV: Noi voiam să discutăm întâi
PLO: Nu pot să discut, nu mai vreau să discut, deci nu vreau să pară… aspectlele pentru care m-am sesizat chiar nu vreau să… n-am nicio discuție deci vreau cercetare și să răspundă cine e vinovat. Clar. adică nu… dacă e vinovat, dacă se probează
CV: Dacă e vinovat
PLO: PâOk. asta e problema. Sunt niște lucruri foarte grave care afectează inclusiv imaginea DNA-ului
CA: Din păcate
PLO: Ploiești, din păcate și ne vulnerabilizează și ne strică o muncă de ani de zile
CV: Corect
PLO: Tuturor
CV: Corect
PLO: Asta este ideea, de asta v-am chemat. Și ca martori sunteți obligați să sprijiniți aflarea adevărului. Nu e niciun fel de problemă
CV: Păi asta și vrem. Și am fost pe ideea și știm faptul că datorită unui om…
PLO: Hai să stabilim, să probăm… Asta e, noi ne-am îndeplinit atribuțiile de serviciu, ne-am sesizat din oficiu
CA: Ați sesizat și la mine când am ieșit public cî nu am spus cuvântul DNA, nimic
PLO: Știu, știu tocmai de-aia
CV: Am încercat ca activitatea unui individ să nu afecteze munca pe care ați desfășurat-o dvs. corect aici.
PLO: Știți care e treaba, ce se discută public e una,
CV: Corect
PLO: Acuma fiecare… și ce s-a întâmplat în realitate trebuie să aflăm în cadrul unui dosar penal
CV: Corect
PLO: Dacă a făcut ceva, răspunde, se duce unde ii e locul, dacă n-a făcut sau nu reușim să probăm că a făcut sau n-a făcut, atuncea nu va răspunde dar trebuie să lămurim în cadrul unui dosar aceste lucruri pentru că nu putem să le lăsăsm așa, n-avem cum. Avem obligația să le verificăm. Da, asta e ideea, a vrut să vorbească cu dvs.
CV: Bănuiam care este obiectul…
CA: M-am gândit că
PLO: Vi s-a spus că o să fiți audiat ca martor
CV: da,da,da
PLO: Vi s-a spus la telefon
CV: Am fost citat corect cum trebuie, nu…
PLO: Bu-i o problemă
CV: am înțeles
PLO: asta e, nu știu de ce stați pe gânduri că nu e nicio problemă de stat pe gânduri adică
CV: Că-s foarte multe lucruri de spus, adică ea avea un avion la ora 10 l-am schimbat la ora 12.
PLO: Păi dacă tot l-ați schimbat
CV: Ca să vină la dvs.
CA: Dar plec. Tot la Vatican De câte ori intru aicea direct plec la Roma.
PLO: Haideți să discutăm procedural, nu e… nu există cale de întors
CV: Păi nu e nicio cale de întors
PLO: Hai s-o facem legal
CA: Eu oricum îi fac plângere penală doar că nu am apucat să o întocmesc
CV: Pă ce… pe care din lucrurile apărute vă interesează
PLO: Mă interesează, mă interesează, vă spun…vă citesc exact
CV: cu stickul, cu martorii
PLO: Cu totul, cu martorii deci identitățile protejate divulgate, alte date din dosare divulgate și ticluire de probe în dosarul din câte știu eu, e acel 465 de unde s-au desprine și dosarul dvs, s-a disjuns și…
CV: Am înțeles
PLO: Și alea, adică despre asta discutăm
CV: Adică asta… cu ce vreți să începem
PLO: Se impune efectuarea de verificări pentru a se stabili dacă procurorul Negulescu a folosit sau permis accesul unor persoane neautorizate la informații bedestinate publicității în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri, folosae necuvenite, asta este conținutul infracțiunii
CV: Corect
PLO: Și dacă a ticluit probe în cauze penale instrumentate, asta e obiectul și acum advs. să-mi spuneți ce știți că eu nu
CV: Eu oricum am spus la instanță
PLO: Nu știu, nu am acces la instanță, la declarația de la ÎCCJ, eu decât, noi am văzut ce s-a discutat în presă, sunt lucruri foarte grave și acum trebuie să facem cercetări, da, asta e ideea.
CV: Perfect de acord
PLO: Sunt niște lucruri absolut logice și normale, e un demrs absolut normal. Dar nu vă înțeleg reticența.

PLO: Dacă există probe inventate vă dați seama că e foarte grav, adică răspunde penal niște persoane care n-ar trebui să răspundă, lucrurile sunt foarte, nu putem să le … hai să facem cercetări, să aflăm adevărul. Cine e vinovat răspunde, cine nu e vinovat nu răspunde în toate dosarele. Nu există
CV: Corect.

 

 

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.