Acasă Economia de Dreapta 110 modificări aduse Codului Fiscal și de Procedură Fiscală de la intrarea...

110 modificări aduse Codului Fiscal și de Procedură Fiscală de la intrarea lor în vigoare până în prezent, din care 19 în ultimele 10 luni. Guvernul Ponta încalcă sistematic legislația fiscală

DISTRIBUIȚI

De la preluarea puterii și până în prezent, Guvernul USL a adus zeci de modificări Codului Fiscal și Codului de Procedură Fiscală, cele mai multe dintre acestea făcându-se dupăureche și cu încălcarea legislației în vigoare. Aceste modificări produc haos în sistem și țin investitorii la depărtare de România.
Codul Fiscal și Codul de Procedură Fiscală au fost modificate de 110 ori, de la intrarea lor în vigoare, în anul 2004 și până în prezent. Cele mai multe modificări, în număr de 29, au fost aduse de Guvernul Tăriceanu. Constatăm însă că, în nici 10 luni de guvernare, executivul condus de Victor Ponta a produs nu mai puțin de 19 modificări asupra celor două coduri. Vorbim așadar despre o lipsă gravă de predictibilitate pentru mediul de afaceri.
Viteza și nonșalanța cu care guvernul USL produce aceste schimbări asupra cadrului fiscal nu este numai neprofesională, dar încalcă și prevederile în vigoare ale Codului Fiscal, ale Legii transparenței decizionale, precum și ale Legii responsabilității fiscal-bugetare.
De exemplu, O.G. nr. 8/2013 a fost publicată în Monitorul Oficial în termen de doar 2 zile de la data apariției proiectului pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, în lipsa oricărei consultări publice, adică la 23 ianuarie 2013, și a intrat în vigoare la 1 februarie 2013. Asta cu toate că prevederile legale din Codul Fiscal spun că orice modificări aduse Codului Fiscal intră în vigoare la cel puțin șase luni de la adoptarea lor.
De asemenea, a fost încălcată Legea transparenței decizionale, care spune că, în cadrul procedurilor de elaborare a proiectelor de acte normative, autoritatea administrației publice are obligația să publice un anunț referitor la această acțiune pe site-ul propriu, să-l afișeze la sediul propriu și să-l transmită către mass-media și tuturor persoanelor care au depus o cerere pentru primirea acestor informații cu cel puțin 30 de zile înainte de supunerea spre analiză, avizare și adoptare de către autoritățile publice.
În plus, a fost încălcată și Legea responsabilității fiscal-bugetare care prevede că Guvernul și autoritățile publice locale au obligația de a face publice și de a menține în dezbatere un interval de timp rezonabil toate informațiile necesare ce permit evaluarea modului de implementare a politicilor fiscale și bugetare, rezultatele acestora și starea finanțelor publice centrale și locale (principiul transparenței) și că Guvernul are obligația de a conduce politica fiscal-bugetară într-un mod care să asigure predictibilitatea acesteia pe termen mediu, în scopul menținerii stabilității macroeconomice (principiul stabilității).
Nu este prima abatere de acest gen a USL. La 18 decembrie 2012, O.U.G. nr. 84/2012, care aducea modificări asupra Codului de Procedură Fiscală, a fost adoptată într-o manieră similară, cu încălcarea legii.
Marcat de o totală lipsă de viziune, Ministerul de Finanțe anunță îndreptarea acestor erori și rescrierea celor două coduri până în vara acestui an. Deși o reformă a legislației fiscale este necesară, faptul că USL și-a propus să realizeze această muncă titanică în numai 3 luni, transformă demersul într-o glumă proastă, iar pe investitori îi îndepărtează și mai mult.

Andreea PAUL

Vicepreședinta PDL, Candidata ARD în Colegiul 1, Satu Mare
Lector univ. dr. la Facultatea de Relații Economice Internaționale, ASE
E-mail: andreea_vass@yahoo.com
Website personal: www.andreeapaul.ro
Facebook: http://www.facebook.com/andreea.vass

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.