Acasă Economia de Dreapta Cursul firesc al USL-ului la guvernare: de la gafe la lipsă de...

Cursul firesc al USL-ului la guvernare: de la gafe la lipsă de transparență

DISTRIBUIȚI

Cum ne-ar plăcea sa fie? Să guvernezi pentru ceilalți, nu pentru tine și interesele tale. Să propui celorlalți soluțiile cele mai bune de guvernare. Să dezbați ideile democratic. Să hotărăști pentru binele celorlalți.
Guvernul Ponta încalcă orice principiu al transparenței decizionale. După lunga perioadă de gafe la vârf, iată etapa următoare caracteristică unui guvern hotărât, decis doar să guverneze pentru propriile interese. Opacitatea informațiilor publice nu are nicio legătură cu buna guvernare, decât cu teama USL de ochiul vigilent al cetățeanului.
La Ministerul Justiției, Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului sau la Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale nu există date actualizate ale veniturilor salariale nete din aprilie 2010, în timp ce la Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Mediului și Pădurilor și Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale ultimele date disponibile sunt din martie sau aprilie 2012, inainte ca USL sa vina la guvernare.
În ceea ce privește achizițiile publice nu există date actualizate sau sunt foarte greu de găsit la majoritatea ministerelor, excepție făcând doar Ministerul Afacerilor Europene și Ministerul Administrației și Internelor. Nici detalii despre plățile efectuate la zi nu găsim la Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, Ministerul Culturii și Patrimoniului Național sau la Ministerul Sănătății.
Ce să mai vorbim despre obiectivele de investiții pentru anul 2012, care lipsesc cu desăvârșire de pe site-urile autorităților publice locale?!
Solicităm transparentizarea totală a cheltuielilor publice și acualizarea lor la zi. Alianța România Dreapta propune realizarea unui portal de cheltuieli publice, care să funcționeze în timp real, care să monitorizeze și să pună la dispoziția cetățenilor informații despre toate achizițiile bugetare făcute (unitatea de stat cumpărătoare, firma vânzătoare și suma plătită).
În plus, solicităm transparentizarea tuturor cheltuielilor de protocol la nivelul fiecărei unități de stat.
Reamintim că în luna noiembrie 2011, guvernul Boc a aprobat prin memorandum „Lista de proiecte prioritare finanțate din Fondurile Structurale și de Coeziune” ce cuprindea informații despre 100 proiecte prioritare aflate în etapa de implementare, lista fiind completata in anul 2012 cu alte 45 de proiecte. Această listă trebuie actualizată lunar conform solicitărilor Comisiei Europene.
Reamintim că guvernul Boc a transparentizat pentru prima oară investițiile publice realizate în perioada 2009 – 2011 și cele aflate în derulare pentru perioada următoare, punându-le la dispoziția cetățenilor pe site-ul guvernului.
Reamintim, totodată, că Guvernul Mihai-Răzvan Ungureanu a luat decizia de transparentizare a tuturor cheltuielilor publice. Din păcate, USL a ratat să mai afișeze toate cheltuielile publice pe site-ul instituțiilor publice pe care le guverneaza.
Lipsa de transparență permite corupție, risipă și alocarea ineficientă a fondurilor. Transparența este o cale singură de a eficientiza administrația publică. Lucru dovedit: beneficiile economice totale directe și indirecte ale transparentizării informațiilor publice și ale utilizării acestora la nivelul întregii economii ar putea genera o creștere economică de până la 1%. Transparentizarea informațiilor publice nu se poate confunda în niciun fel cu participările la interminabile talkshowuri televizate. Acesta este un detaliu esențial, într-o democrație care se respectă.

Andreea Paul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.