Acasă Economia de Dreapta Execuția bugetară după primele trei luni ale anului 2013 ne dă dimensiunea...

Execuția bugetară după primele trei luni ale anului 2013 ne dă dimensiunea incompetenței USL

DISTRIBUIȚI

Execuția bugetară după primele trei luni ale anului 2013 continuă să semnaleze problemele grave ale incapacității guvernului de a livra rezultate, de a crea noi locuri de muncă, dar și ale sărăcirii continue a populației chemată să platească incompetența guvernului prin taxe și noi taxe. Concret, avem:

– deficit bugetar în creștere
– cheltuieli cu investițiile, încasări din impozitul pe profit și sume primite de la UE în puternica scădere.

Veniturile bugetare totale înregistrate în primele trei luni ale acestui an au fost de 47,04 mld. lei (7,5% din PIB), iar cheltuieli bugetare totale au fost de 51,23 mld. lei (8,2% din PIB), generând un deficit bugetar de 4,2 mld. lei (0,67% din PIB). Dacăveniturile bugetare au crescut cu 3% față de aceeași perioadă a anului precedent,cheltuielile bugetare s-au majorat cu 4,4%. Deficitul bugetar a fost cu 23,6% mai mare în primele trei luni ale acestui an față de aceeași perioadă din 2012.
• Cheltuielile cu investițiile și-au continuat scăderea, fiind cu 24% mai mici în primele trei luni ale anului 2013 față de aceeași perioadă a anului anterior. Este cunoscut faptul că un buget care pune accent pe investiții în detrimentul cheltuielilor cu personalul duce la creștere economică sustenabilă pe termen lung. Ori, din datele prezentate de MFP, cheltuielile de personal cresc cu 20%, iar cheluielile de investiții scad cu 24%, adică se întamplă exact invers.
• Sumele primite de la UE au scăzut cu 34% în primele trei luni ale acestui an față de primele trei luni din 2012. Să nu uităm că acest lucru se întâmplă în condițiile în care USL anunțase că se bazează pe o creștere considerabilă a acestor venituri bugetare în anul 2013 pentru a putea face față cheltuielilor și a putea menține sub control deficitul bugetar.
• Veniturile bugetare obținute din impozitul pe profit sunt în scădere cu 10%în primele trei luni din 2013 față de primele trei luni din 2012.
• Veniturile bugetare obținute din impozitul pe salarii și venit au crescut cu 11,5%, iar cele din CAS cu 3,6%, ca urmare a reîntregirii salariilor bugetarilor și a majorării salariului minim de la 1 februarie 2013.
• Încasările din TVA și cele din accize au crescut cu peste 9% în primele trei luni ale anului comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Andreea PAUL
Vicepreședinta PDL
Deputat de Țara Oașului, Satu Mare
Comisia de Buget-Finanțe
Lector univ. dr. la Facultatea de Relații Economice Internaționale, ASE
E-mail: andreea_vass@yahoo.com
Website personal: www.andreeapaul.ro
Facebook: http://www.facebook.com/andreea.vass

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.