Acasă Economia de Dreapta Minciuna USL are picioare scurte: sub guvernarea PDL, pensiile medii pe economie...

Minciuna USL are picioare scurte: sub guvernarea PDL, pensiile medii pe economie au crescut cu 180 lei

DISTRIBUIȚI

Refrenul repetat obsedant de USL încă de pe când era în opoziție este că pensiile au fost tăiate sub guvernarea PDL. Realitatea este însă cu totul alta: pensiile nu au fost tăiate sub guvernarea PDL; ba dimpotrivă, s-au majorat. Pensia medie de asigurări sociale de stat a crescut de la 593 lei în anul 2008 la 773 lei în anul 2011. Vorbim de o creștere cu 30% a pensiei medii pe economie în cei mai grei ani de guvernare ai PDL, marcați de criza economică. Aceeași tendință a fost urmată și de pensia medie cu stagiu complet de cotizare, care s-a majorat cu 23% și a crescut la 1.083 în același an, de la 879 lei în anul 2008.
În plus, valoarea punctului de pensie a crescut cu 5%, de la 697,5 lei în octombrie 2008 la 732,8 lei la începutul acestui an. Contrar a ceea ce susține USL, atât pensia medie, cât și punctul de pensie s-au majorat. Sunt cifrele oficiale pe care USL a ales să le ignore în favoarea lozincilor populiste.
Iată ce s-a întâmplat practic, pe înțelesul tuturor. Ca parte a măsurilor luate în timpul crizei economice pentru creșterea veniturilor bugetare și implicit pentru diminuarea deficitului bugetar, măsura referitoare la pensii prevedea extinderea sferei de aplicare a contribuției de asigurări de sănătate de 5,5% la pensiile între 740 și 1000 lei/lunar. Pentru pensiile de peste 1000 lei, CASS se aplica deja. PDL a reușit să evite măsurile drastice de austeritate care s-au luat în alte state europene. De pildă, grecii, irlandezii, letonii și lituanienii și-au văzut într-adevăr pensiile tăiate. În aprilie 2012, Curtea Constituțională a decis că procentul reprezentând CASS-ul trebuie aplicat doar la veniturile din pensii care depășesc 740 de lei. Prin urmare, premierul Mihai Răzvan Ungureanu și ulterior Victor Ponta și-au asumat returnarea diferenței de bani către pensionari ca măsură obligatorie constituțională.
„Confuzia” voită a USL cu privire la situația pensiilor sub guvernarea PDL este însă minciună în fața românilor. USL nu vrea să citească corect cifrele economice în ceea ce privește evoluția pensiilor. ?ê?£i nici măcar nu are nevoie de lupă, pentru că cifrele Institutului Național de Statistică sunt evidente (vezi graficul atașat).

 
Pensionarii din județul Satu Mare au beneficiat de o majorare a pensiei, în medie, cu 65 de lei, cei din Arad cu 72 de lei. În niciun județ pensia nu a scăzut, dacă raportăm ultimul trimestru din anul 2008, când criza a început să se resimtă în România, la primul trimestru din anul 2012, când s-a încheiat guvernarea PDL. Cifrele vorbesc de la sine. Oricum ar vrea să o dea USL, minciuna rămâne minciună.
După ce a susținut sus și tare că va majora pensiile când va ajunge la guvernare, nicio măsură de acest fel nu a fost luată de USL. Mai mult, la sfârșitul lunii iunie, USL a votat împotriva propriei legi de majorare a pensiilor, pe care o inițiase în februarie 2012, și care prevedea indexarea pensiilor cu rata inflației.
USL ar face bine să se gândească de două ori înainte de a-i minți pe români. Orice minciună are picioare scurte, după cum bine spune zicerea din popor. Modul în care ne pasă și ne îngrijim de aurul alb al țării dă măsura calității noastre ca partid, ca națiune. Obiectivul principal al politicilor economice și sociale promovate de către Alianța România Dreaptă este creșterea bunăstării oamenilor. Nu promitem ce nu ne putem asuma. Dar susținem modernizarea și dezvoltarea economiei pentru a putea da pensii mai mari cetățenilor.

Andreea PAUL
 
Vicepresedinta PDL
Lector universitar, Dr., Facultatea de Relatii Economice Internationale, ASE
Website personal: www.andreeapaul.ro
Facebook: http://www.facebook.com/andreea.vass

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.