Acasă Economia de Dreapta Provocarea pentru liderii politici actuali nu mai este să facă praf argumentele...

Provocarea pentru liderii politici actuali nu mai este să facă praf argumentele oponenților, ci să creeze un sistem guvernamental care să livreze rezultate

DISTRIBUIȚI

 Ar fi trebuit să asistăm la un guvern conceput pentru vremuri noi, orientat spre rezultate, nu spre vorbe, nu-i așa? Cu toții simțim asta. De ce? Pentru că cea mai mare provocare a unui guvern este de a crește economic într-o asemenea manieră încât să creeze oportunități pentru toată lumea, să ofere educație și sănătate de calitate și siguranță cetățenilor.
Cele mai bune soluții pentru realizarea tuturor acestora se cunosc deja. De pilda, compania de consultanță McKinsey a inițiat recent o serie de interviuri cu lideri politici, economiști și experți în politici publice pentru a identifica trăsăturile unui guvern viabil în condiții de criză în materialul „Government designed for new times: A global conversation”, la care ma raportez acum.
Provocarea pentru liderii politici nu mai este să facă knock-out argumentele oponenților, ci să creeze un sistem guvernamental care să livreze rezultate. USL a dovedit că stă rău cu învățătura: nu și-a însușit această lecție nici când a fost în opoziție, nici când a ajuns la putere. Pe când erau în opoziție, USL blama programele și proiectele PDL; când au preluat puterea, le-au continuat. Stă drept pildă Programul pentru stimularea înființării și dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri, croit și coordonat de mine, pe care USL nu a ratat ocazia de a-l contesta, dar pe care nu demult l-au suplimentat cu fonduri. Acesta ar fi cel mai mic păcat. Mai grav este că în ultimele 6 luni, țara a fost lipsită de fapt de guvernare. Acum liderii USL mărturisesc cu voce tare că și până la alegeri au de gând să facă același lucru. La începutul acestei săptămâni premierul Ponta își făcea cunoscute intențiile de a lăsa guvernarea în mâinile ministrului de finanțe pentru a participa la campania electorală.
Scopul ședințelor de guvern este de a pune la punct strategii de creștere economică pentru a crește bunăstarea poporului român. Or, premierul Ponta a declarat că mai mult de jumătate din acest timp îl folosește pentru a-l contracara pe președintele Băsescu. Ca cetățean, mă șterg la ochi crezând că visez. Pentru că nu îmi vine să cred că, pe cheltuiala mea, USL își permite să piardă astfel timpul.  
USL a acționat tocmai invers de cum ar fi trebuit: s-a concentrat pe lupte politice și nu a livrat niciun rezultat economic. Ba mai mult, a făcut și mai mult rău poporului ca urmare a instabilității politice care a condus la deprecierea cursului de schimb, la creșterile de prețuri și la tăierea investițiilor. Hidroelectrica e in insolventa, iar privatizarea Oltchim a eșuat lamentabil.
Sub guvernarea PDL ne-am confruntat cu vremuri foarte dificile, care au impus o ajustare bugetară riguroasă. Am ales să facem ceea ce trebuia pentru binele țării în detrimentul popularității noastre ca partid. Göran Persson, prim ministru al Suediei în perioada 1996 – 2006, vorbește despre cele trei condiții pe care un guvern trebuie să le îndeplinească atunci când se confruntă cu o consolidare bugetară de o asemenea anvergură.
În primul rând, trebuie să dai dovadă de leadership adevărat. Cineva trebuie să preia comanda. ?ê?£i noi asta am făcut. Ne-am asumat o misiune politică de kamikaze, chiar imposibilă în cazul în care nu am fi fost gata să dăm totul. De aceea am ales să implementăm măsuri nepopuliste, dar atât de necesare economiei românești. Trebuie să accepți că este responsabilitatea ta personală să atragi respectul cetățenilor pentru sistemul politic și să protejezi puterea democrației. Statul de drept a fost amenințat la nici trei luni de când USL a venit la guvernare. ?ê?£i nu am spus-o doar noi, ci și comunitatea internațională. 
În al doilea rând, trebuie să te asiguri că deciziile tale au impact real în economie. ?ê?£i exact asta am și făcut. Rezultatele s-au văzut: după ce am dus în spate o criză de trei ani de zile, am închis anul 2011 cu 2,5% creștere economică și am intrat în acest an cu o previziune de creștere economică de 1,5% din partea FMI și a Băncii Mondiale. USL a făcut-o praf, pentru că a căutat doar să își sporească popularitatea, fără să ia măsuri adecvate pentru economie. La acel moment, a fost ușor de înțeles ce avem de făcut, deși greu de aplicat. Întreaga Europă se cutremura. Lângă noi, Grecia era deja în picaj. Dar am avut ambiție și răbdare pentru a crea impact în economie; impact favorabil pentru cetățeni. Am pus bazele unei creșteri economice sănătoase, zdruncinate de guvernarea anterioară a lui Tăriceanu, care a angajat cheltuieli sociale pe datorie, fără nicio acoperire. Acum, provocarea este de a fi persistent și coerent, de a continua chiar ani de zile programele eficiente. Ar trebui să fie un pact transpartinic. Însă USL a pus bețe în roate unui astfel de proiect atunci când a ales să nu facă nimic pentru a stimula absorbția fondurilor europene, ci să dea vina pe guvernele anterioare. Comisia Europeană l-a tras de mânecă pe premierul Ponta; a trebuit însă să scoată decizia de presuspendare pe alte două proiecte ca să îi atragă atenția, pentru că e ocupat din nou să îi ia locul președintelui la Bruxelles.
O alta lecție pe care am învățat-o la guvernare este că ești popular la începutul mandatului, când ești cel mai puțin eficient, și ești cel mai eficient și cel mai puțin popular la sfârșitul mandatului. Din păcate, Premierul Ponta se dovedește nepopular încă de la începutul mandatului. Guvernul USL a trântit economia românească. Creșterea economică prognozată pentru acest an a coborât la 0,9% de când a venit la putere USL. Raportul recent al FMI arată ce noi spuneam demult: USL a tăiat rampa de lansare a oricărei creșteri economice sănătoase, reformele economice și investițiile. De la o creștere economică de 2,5% în anul 2011, după trei ani de criză, potențialul de creștere economică a României va rămâne sub 2% până în 2014 ne spune FMI. Izbitor de puțin. USL s-a angajat în bătălii politice, uitând prioritatea numărul unu a oricărui politician: poporul si bunăstarea lui. Abia în cinci ani vom depăși, cu greu, o creștere economică de 3% ne arata FMI. Aici ne-au adus cele 6 luni de guvernare iresponsabila si incompetenta cu USL. Bilanțul guvernării USL e usturător. Nici vorbă de un trai mai bun pentru români.
În al treilea rând trebuie să comunici. Comunicarea este cheia. Trebuie să fii transparent și să găsești modalități de a descrie situația astfel încât oamenii să înțeleagă de ce faci pașii pe care îi faci. Aici ne-am recunoscut vina. Am luat deciziile corecte într-o lume intrată în panică, pe alocuri le-am aplicat prost, dar nu le-am însoțit permanent de explicațiile necesare și pe înțelesul tuturor. Ele au fost suprapuse de manipularea și populismul partenerilor de dialog. Înghesuiala "analiștilor independenți" pe listele USL ne stă mărturie ca nu s-au evaluat și transmis corect lucrurile.   
 Dar ne-am însușit această lecție. De aceea am lansat Alianța pentru România Dreaptă, care preia experiența bunei guvernări anterioare, conștientizează și evită erorile trecutului, le îmbină cu entuziasmul și cu forța care reies din puterea integrității.
 Liderii actuali își consuma energiile în bătălii politice pentru mințile românilor în dauna progresului. Nu mai îngăduim așa ceva. Alianța România Dreaptă (ARD) pune la bătaie toate avantajele competitive ale României pentru a ridica standardul de viață al populației. Guvernarea este despre îmbunătățirea calității vieții cetățenilor. Pentru a face față acestei provocări, un guvern trebuie să vină cu o viziune, cu un set coerent de idei, să utilizeze resursele și instrumentele existente cât mai eficient posibil pentru a produce rezultatele pe care cetățenii le așteaptă. ARD are această viziune. ARD crede într-o economie de dreapta, cu cota unica de 12% începând cu ianuarie 2013, cu un salariu minim pe economie majorat de la 740 lei in prezent la cel puțin 900 lei și în diminuarea poverii fiscale pe munca in următorii trei ani de guvernare.
Avem capacitatea de a ne adapta acestor vremuri dificile: un guvern care identifică cele mai critice, dar posibil de rezolvat probleme, care se reorganizează acolo unde este cazul pentru a oferi soluțiile corecte și care abandonează uneltele sau abordările care nu mai sunt necesare. Am învățat să o facem. Ne-am angajat într-o luptă dreaptă și știm că astfel vom reuși.
 
Andreea PAUL

Vicepreședinta PDL, Candidata ARD în Colegiul 1, Satu Mare
Lector univ. dr. la Facultatea de Relații Economice Internaționale, ASE
E-mail: andreea_vass@yahoo.com
Website personal: www.andreeapaul.ro
Facebook: http://www.facebook.com/andreea.vass

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.