Acasă Economia de Dreapta Restructurarea creditelor, o schemă tip Caritas lansată de Ponta-Voinea drept mită...

Restructurarea creditelor, o schemă tip Caritas lansată de Ponta-Voinea drept mită electorală

DISTRIBUIȚI

Promisiunile Guvernului USL privind restructurarea creditelor nu sunt decât vorbe în vânt. Practic, un nou joc de întrajutorare este promovat de Palatul Victoria. După schemele Caritas-FNI Vântu, Ponta-Voinea mituiesc doi ani, ca să fure USL în liniște în următorii patru. Prin promo­varea acestor măsuri, Guvernul Ponta oferă pomeni electorale, chiar înainte de alegerile europarlamentare, începând cu 1 aprilie 2014. Aceasta este însă data de la care va intra în vigoare acciza de 7 eurocenți pe carburant, a 35-a taxă nouă introdusă sau majorată de USL, care va fi suportată de toți românii.
Guvernul Ponta încearcă să acopere acest nou bir vânzând blana ursului din pădure: îi trimite pe români să își prelungească creditul, ceea ce va duce în mod previzibil la scăderea ratelor, dobânda datorată băncilor urmând a fi însă achitată integral. Foarte probabil băncile vor aplică un comision de reeșalonare a creditelor, care va fi plătit tot de români. Executivul ne promite în schimb că, peste 2 ani, s-ar putea să impoziteze mai puțin munca celor care și-au prelungit creditele. Le reamintesc domnilor Ponta și Voinea că s-au angajat să scadă din septembrie impozitul pe muncă. Cu această promisiune ce s-a întâmplat?
Măsura este discriminatorie pentru că se adresează românilor cu venituri sub medie și cu credite cu întârzieri la plată sub 90 de zile. Ceilalți sunt excluși. Caracterul electoral al acestei promisiuni este evident prin faptul că de la această măsură sunt exceptați tocmai cei care sunt în cea mai disperată situație – cei care riscă să își piardă casa. Aceste facilități la creditele existente s-ar justifica doar în cazul celor care riscă să-și piardă casa (cu condiția să nu fie vorba de case de lux). Tocmai aceștia nu sunt benefi­ciarii schemei gândite de Guvern, ci aproape 1 milion de români cu drept de vot. 
Domnul Voinea a citit cărțile de economie despre teoria așteptărilor raționale, dar de când este la guvernare nu a mai apucat să citească și studiile care o infirmă. Măsura USL este explicată de Ponta și Voinea prin prisma teoriei așteptărilor raționale, potrivit căreia  înjumătățirea principalului (dacă banca acceptă) va duce la creșterea consumului. Voinea nu a aflat însă că teoria a fost infirmată de realitate și că s-a scris mult despre asta. Măsura USL va fi infirmată crunt de realitatea facturilor majorate de taxele USL, care absorb deja banii puțini ai românilor. În plus, românii cu venituri mici, știind că vor avea de plătit rate mai mult timp decât se angajaseră inițial, nu se vor înghesui spre consum.
În loc să avem condiții responsabile de creditare, în loc să avem salarii mai mari și locuri de muncă, avem pomană electorală. Ponta dă pește și nu o undiță românilor. USL vrea o populație cu mâna întinsă la Guvern, nu o populație cu locuri de muncă și care să câștige un salariu decent, cu care să-și poată plăti creditele. Economia are nevoie de baze solide: mai puține impozite și taxe, stimularea muncii, reducerea CAS.

Andreea PAUL
Prim-vicepreședinta PDL
Deputat de Țara Oașului, Satu Mare
Comisia de Buget-Finanțe
Lector univ. dr. la Facultatea de Relații Economice Internaționale, ASE
E-mail: andreea_vass@yahoo.com
Website personal: www.andreeapaul.ro
Facebook: http://www.facebook.com/andreea.vass

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.