Acasă Economia de Dreapta România e campioana inflației din UE în anul 2013. Previziunile economice de...

România e campioana inflației din UE în anul 2013. Previziunile economice de iarnă ale Comisiei Europene sunt tot mai negative

DISTRIBUIȚI

Dacă în toamnă se prevedea o stagnare a economiei zonei euro la 0,1%, începutul de an 2013 aduce o înrăutățire a situației. Zona euro va rămâne sub semnul recesiunii și în acest an, înregistrând o creștere economică cu 0,3% mai mică față de anul 2012. Pentru întreg spațiul comunitar, Comisia Europeană a revizuit în jos prognoza de creștere economică la 0,1% în anul 2013, față de 0,6% cât prognoza în toamnă. Se estimează că zona euro va încheia anul 2012 cu un PIB în scădere cu 0,6% comparativ cu anul anterior, în timp ce UE în ansamblu va înregistra o scădere de -0,3%.
Previziunea de creștere economică pe anul 2013 scade și pentru România, de la 2,2% cât se anticipa în toamnă, la 1,6%. Cu această estimare, România se poziționează pe locul 4 în clasamentul creșterilor economice din UE, fiind depășită de cele 3 țări baltice. Comisia Europeană a revizuit în jos și prognoza de creștere economică pe anul 2012, de la 0,8% nivelul stabilit în toamna lui 2012 la 0,2%, în zona de stagnare economică. Previziunile de iarnă privind creșterea economică ne plasează pe locul 12 în UE-27, cu 4 locuri sub poziția de pe care ne așteptam în toamnă să încheiem anul 2012.
?ê?£omajul va continua să se agraveze la nivel european și să urce la 12,2% în zona euro și la 11,1% la nivelul UE în acest an. Grecia va atinge cea mai mare rată a șomajului din UE, de 27%, urmată foarte aproape de Spania cu 26,9%. Rate ridicate ale șomajului se vor înregistra și în Portugalia (17,3%) și Irlanda (14,6%). Pentru România, Comisia Europeană prognozează a șasea cea mai mică rată a șomajului din UE, de 6,9%, la un nivel foarte apropiat de cel așteptat pe anul 2012, de 7%.  În schimb însă, Comisia anticipează cea mai mare inflație din UE pentru România, de 4,6% în acest an, mai mult decât dublul mediei europene (2%) și mult peste media zonei euro (1,8%).
Previziunile de creștere economică pentru anul 2013 se înrăutățesc în toate țările europene, cu excepția Letoniei, singura pentru care acum se estimează o creștere a PIB la 3,8% comparativ cu 3,6% în toamnă. Pentru alte 5 țări (Irlanda, Spania, Bulgaria, Lituania și Marea Britanie) nu se înregistrează modificări ale previziunilor de creștere economică față de ultimele date ale Comisiei. Cipru cunoaște cea mai acută înrăutățire a situației: previziunile de creștere economică scad la -3,5% față de -1,7% anterior, urmat de Olanda (care trece de la 0,3% la -0,6%), Portugalia (de la -1% la -1,9%) și Slovacia (de la 2% la 1,1%), fiecare cu o scădere a PIB previzionat cu 0,9 puncte procentuale. 7 țări din cele 27 state europene rămân pe minus și în anul 2013, conform previziunilor de iarnă ale Comisiei Europene. Conducătoare a plutonului de țări cu cele mai scăzute creșteri economice va rămâne Grecia (-4,4%), în timp ce Letonia se află în topul țărilor cu creștere economică pe anul 2013; prin urmare, cea mai mare creștere economică în acest an în UE este de 3,8%.

Andreea PAUL
Vicepreședinta PDL
Deputat de Țara Oașului, Satu Mare
Comisia de Buget-Finanțe
Lector univ. dr. la Facultatea de Relații Economice Internaționale, ASE
E-mail: andreea_vass@yahoo.com
Website personal: www.andreeapaul.ro
Facebook: http://www.facebook.com/andreea.vass

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.