Acasă Economia de Dreapta România intră în Iarna Demografică

România intră în Iarna Demografică

DISTRIBUIȚI

La ?ê?£coala de Vară a Pensionarilor PDL am prezentat  Starea Națiunii de Vârsta a Treia: România intra în Iarna Demografică.  
Bătrânețea este un privilegiu si o virtute. O națiune fără bătrâni este o națiune slabă. Avertizez însă că România intră în iarna demografică. Națiunea îmbătrânește. Astăzi 1 din 7 români are peste 65 de ani. În mai puțin de 50 de ani, 1 din 3 români va avea peste 65 de ani. Populația stabilă scade numeric cu o viteză mare. Doar in ultimul deceniu am pierdut 1,5 milioane de români.
În loc de soluții, guvernul USL ne oferă o economie înghețată. Ponta e imatur si irațional. Nu-i pasa nici de copii, nici de bătrâni. E populist si nu susține nici interesele copiilor, nici pe cele bătrânilor noștri. Ponta susține exclusiv interesele mafiei PSD. Ponta știe doar să crească taxele si productivitatea celor doua noi fabrici marca USL: fabrica de șomeri si fabrica de minciuni.  
Realitatea unei țări care își pierde populația este devastatoare. România are nevoie disperată de a înțelege lucrurile. USL e incapabil sa înțeleagă prezentul si sa plănuiască viitorul. Noi trebuie să o facem. Economia noastră are nevoie de locuri de munca si de investiții in capitalul uman. Cer azi public, o comisie parlamentară serioasă care sa dezbata Soluțiile la Problemele Îmbătrânirii Populației în România.
Altfel, în anul 2060 România va fi cea mai în vârstă națiune din UE. Vom depăși mult țările care azi sunt cele mai în vârstă: Germania, Italia și Finlanda.

Speranța de viață a românilor este printre cele mai mici la nivel european

Populația României îmbătrânește din doua motive:
– speranța de viață crește,
– rata natalității scade.
La fiecare jumătate de ora speranța noastră de viață crește cu 7 minute. Chiar și așa speranța de viață a românilor este printre cele mai mici din Uniunea Europeană. Speranța de viață la naștere a bărbaților din România este de 71 de ani, a patra cea mai mică din UE, cu aproape 6 ani și jumătate sub media europeană.  Speranța de viață la naștere a româncelor este de 78,2 ani, a doua cea mai mică din UE, cu 5 ani sub media europeană. Lipsa unor politici publice eficiente menite să sigure sănătatea națiunii amplifică aceste decalaje.

România devine tot mai vulnerabilă

Îmbătrânirea populației duce la încetinirea creșterii economice ca urmare a scăderii potențialului productiv si de consum. Pe termen mediu și lung crește presiunea asupra bugetului de stat. Dacă corelăm aceste amenințări cu evoluțiile prezente ale unei economii sufocate de fiscalitate, înghețate de lipsa investițiilor și dependentă de starea vremii, riscurile devin exponențiale.

Un salariat susține din contribuțiile sale pensia a 1,2 pensionari. Soluția: crearea de locuri de munca!

La jumătatea acestui an erau înregistrați 5,24 mil. de pensionari și doar 4,38 mil. de salariați, din care puțin peste 3 mil. activează in sectorul privat. Dacă nu ne centram tot efortul pentru a relua creșterea locurilor de munca prin relaxare fiscala si debirocratizare, România rămâne blocata in capcana demografica, in sărăcie și în șomaj.
Pensia medie pe economie a ajuns la 778 lei în anul 2012, mai mare cu aproape o treime față de anul 2008. Disparitatea pensiilor încasate în județele țării este mare. In primul trimestru din anul 2013, pensia medie variază de la 1010 lei în București, la 653 lei în Botoșani.
Capcana îmbătrânirii populației are un impact major social:  
A. Economie: taxe mai mari asupra generațiilor tinere; încetinirea creșterii economice;
B. Venituri: pensii mai mici si o putere de cumpărare mai mică la bătrânețe; creșterea sărăciei;
C. Munca: vârsta de pensionare crește; persoanele disponibilizate cu o vârstă de peste 45 de ani au dificultăți mari în a se reintegra în munca;
D. Educație: copiii si tinerii trebuie educați pentru o viata mai lunga de munca; copiii ne cresc pentru că părintii merg la munca în străinătate;
E. Familie: conflictul dintre munca și familie; singurătatea;
F. Sănătatea: medicii si profesioniștii ne pleacă;  costuri mari cu sănătatea din lipsa prevenției.

PDL vs. USL

Sub guvernarea PDL pensia medie a crescut cu 14%, iar sub guvernarea USL cu 4,4%. Creșterea pensiei sub guvernarea USL a fost posibila pentru ca PDL a adoptat legea de indexare a pensiei cu rata inflației si cu jumătate din creșterea salariului mediu brut pe economie.  
PDL a făcut reforme vitale pentru România prin adoptarea  Legii 263,
conform căreia calculul pensiei se bazează pe principiul contributivității, și elimina sistemele speciale prin care se ieșea la pensie la vârste fragede sau având ca baza de calcul veniturile din ultimul an sau pe ultima luna:
    • Stagiul de cotizare este de minimum 15 ani si maximum 35 de ani, atât pentru femei cât si pentru bărbați;
    • Vârsta de pensionare creste la 63 de ani la femei si 65 de ani la bărbați pana în anul 2030;
    • Cei care împlinesc vârsta de pensionare si vor sa rămână in câmpul muncii primesc o bonificație de 0,5% pentru fiecare luna   la punctul de pensie, fata de vechea lege în care bonificația era de 0,3%. Dacă USL creste vârsta de pensionare la femei la 65 de ani asa cum a anunțat public atunci elimina automat aceasta bonificație pentru femeile intre 63 si 65 de ani.
    • Vârsta de pensionare pentru cei din sistemul de siguranță naționala si poliție este 60 de ani atat pentru femei, cat si pentru bărbați.
    • PDL a introdus pensia minima de 350 lei.
USL a promis ca va elimina aplicarea CAS la pensiile intre 740 lei si 1000 lei, dar pensionarii au rămas cu promisiunea neonorata. Mai mult le sunt impozitate cu CAS veniturile suplimentare   obținute din chirii sau din agricultura. PDL a reușit să evite măsurile drastice de înghețare și diminuare a pensiilor care s-au luat în alte state europene, precum Grecia, Irlanda, Letonia sau Lituania.
USL nu a făcut nimic pentru majorarea pensiilor, aplicând doar legea redactata si adoptata de PDL. Ba din contră, la sfârșitul lunii iunie 2012, la guvernare, USL a votat împotriva propriei legi de majorare a pensiilor, pe care o inițiase în februarie 2012, fiind in opoziție.   La rectificarea bugetara, guvernul USL taie cei mai multi bani exact de la Ministerul Muncii: 1,1 miliarde lei și, nu ii învestește pentru a crea locuri noi de munca, ci îi direcționează spre SRI, Ministerul de Interne, Ministerul Apărării sau   SIE.
Niciuna din promisiunile USL pentru pensionari nu a fost onorata:
    • Compensarea medicamentelor în mod real cu 90% pentru pensionarii cu pensii sub 1000 de lei.
    • Creșterea responsabilității individuale privind pensiile: introducerea sistemului conturilor individuale de economisire pentru pensia publică (Pilon I).
    • Multiplicarea resurselor de venit pentru bătrânețe prin introducerea sistemului facultativ de pensii ocupaționale. Susținerea veniturilor pentru stimularea pe termen lung a profesiilor cu grad mai mare de uzură.
Ponta nu și-a respectat promisiunile fata de pensionari. Ponta a înghețat în schimb țara. Deja nu-i mai merge jocul asta cu taxele și telemania sa cronică. Este momentul să cadă și să se rupă alianța incompetenților. Pentru copiii și bătrânii noștri.

Andreea PAUL
Prim-vicepreședinta PDL
Deputat de Țara Oașului, Satu Mare
Comisia de Buget-Finanțe
Lector univ. dr. la Facultatea de Relații Economice Internaționale, ASE
E-mail: andreea_vass@yahoo.com
Website personal: www.andreeapaul.ro
Facebook: http://www.facebook.com/andreea.vass

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.