Acasă Economia de Dreapta România nu a excelat niciodată la absorbția fondurilor europene, dar USL le-a...

România nu a excelat niciodată la absorbția fondurilor europene, dar USL le-a pus cruce

DISTRIBUIȚI

Mii de firme riscă falimentul și zeci de mii de oameni sunt în prag de șomaj pentru că guvernul Ponta refuză să mai plătească facturile aferente proiectelor demarate prin fonduri europene. Au mai fost sistate finanțări pe perioade scurte și înainte de instalarea guvernului actual, însă guvernele PDL nu au întrerupt niciodată plățile, tocmai pentru a nu pune în pericol locurile de muncă. Guvernul are datoria să continue să facă plăți către firmele contractante pentru a susține derularea proiectelor, locurile de muncă și firmele. Din păcate, așa cum ne-a obișnuit până acum, USL aruncă în incertitudine și instabilitate și mediul de afaceri, după cum a făcut cu mediul politic și apoi cu educația. Cheltuielile aferente proiectelor cu finanțare din fonduri externe nerambursabile au fost reduse cu 1,4 miliarde lei conform recentei rectificări bugetare.
În ultimele zile, România a suportat un nou duș rece o dată cu vestea primită de la Bruxelles că va trebui să returneze către Comisia Europeană banii din fondurile europene atrase pe cinci programe operaționale: Programul Operațional Sectorial Transport, Programul Operațional Regional, Programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice, Programul Operațional Sectorial Mediu. Mai mult, în cazul Programului Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane trebuie să returnăm 25% din banii deja atrași. În ansamblu, aceasta înseamnă că fondurile pentru infrastructură și dezvoltare regională sunt blocate. Nu mai sunt bani de burse și nici de investiții în cercetare-dezvoltare.
Numai guvernului nu-i pasă. Asistă impasibil la o tragedie de proporții pentru soarta a mii de firme, angajați și studenți.
România nu a fost premianta Europei la absorbția fondurilor europene, deși am căzut de mult de acord că fondurile europene reprezintă oaza cea mai sigură de finanțare pentru România. O parte a vinei o poartă obiceiul românilor de a lăsa pe mâine ce pot face astăzi. Imediat după aderarea la UE ne-am trezit că avem la dispoziție 20 mld. euro, fără fondurile pentru agricultură, de utilizat până în anul 2013. Astăzi ne dăm seama că timpul a trecut prea repede și nu am reușit să îngrășăm porcul în ajun. O altă parte din vină provine din slaba capacitate de a atrage efectiv banii: lipsa personalului calificat pentru implementarea fondurilor europene și a îndemânării beneficiarilor pentru a aplica la aceste fonduri, dar și birocrația excesivă din partea autorităților. Un blocaj masiv a avut loc o dată cu contracția drastică a finanțărilor bancare disponibile pentru firme începând cu anul 2008. 
Guvernul Boc și-a asumat ca obiectiv pentru acest an atragerea a 6 mld. euro din fonduri europene și un grad de absorbție de peste 20%. Moștenirea i-a fost lăsată guvernului Ungureanu, care a fost demis la sfârșitul lunii aprilie, pe când rata de absorbție a ajuns la 7,43%. După care lucrurile au decurs inerțial și s-a ajuns la o rata de absorbție de 9,7% la sfârșitul lunii august, dar și la suspendarea plăților pentru cinci programe operaționale.
Ne aflăm astăzi în situația blocării fondurilor europene pentru că USL, de când a venit la guvernare, nu a făcut niciun pas în direcția respectării planului convenit cu UE pentru absorbția fondurilor.
Guvernul Ponta a primit numeroase avertizări că am putea ajunge în situația de astăzi dacă promisiunile continuă să fie rostite de pe buze, iar acțiunile concrete să lipsească. La mijlocul lunii iulie, Comisia Europeană a transmis oficialilor de la București că ținta de absorbție a fondurilor europene a fost ratată. Mai mult, oficialii europeni au semnalat refuzul autorităților de a primi asistență din partea instituțiilor financiare; au făcut clară paralizia administrației indusă de turbulențele din contextul politic. A doua avertizare a venit o dată cu vizita FMI în România, când din nou ni s-a atras atenția cu privire la evoluția dezamăgitoare în acest domeniu.
USL nu ar trebui să uite că și-a asumat ca obiectiv la începutul guvernării să crească substanțial gradul de absorbție. Astăzi însă nici măcar nu are de gând să negocieze cu Comisia Europeană extinderea perioadei de absorbție a fondurilor structurale. Această măsură extrem de necesară pentru a împiedica pierderea banilor de la UE este doar un vis pentru premierul Ponta. Dar economia nu merge după crezurile USL și ale domnului Ponta, ci după acțiuni concrete. La începutul acestei săptămâni Jose Barroso i-a atras atenția premierului să ia măsuri imediate pentru îmbunătățirea capacității administrative și a procedurilor de achiziții publice. E ceea ce ar fi trebui să facă încă de când a venit la guvernare. Din păcate, avem un guvern decuplat de nevoile concrete ale poporului român. Guvernul Ponta joacă de parcă ar fi în continuare în opoziție: trebuie să își asume o dată actul de guvernare, nu să facă promisiuni pentru viitor.
Singura măsură de care am auzit din partea USL cu privire la fondurile europene, referitor la TVA eligibilă pentru decontare în cazul proiectelor finanțate din fonduri UE, a rămas în ceață. Reamintesc o seamă de măsuri pe care guvernele anterioare le-au implementat, poate USL ia lecții, fiindcă a dovedit că știe să își asume meritele PDL. În primul rând, sistemul a fost transparentizat prin publicarea, pe site-ul www.maeur.ro, a Listei de proiecte prioritare, de importanță strategică pentru economia românească. A fost impusă o limită de 45 de zile pentru rambursarea cheltuielilor efectuate de către beneficiar. A fost introdusă obligația încheierii contractelor de achiziție publică în cel mult 7 zile calendaristice după anunțarea rezultatului procedurii de atribuire. În cazul proiectelor cu finanțare integral nerambursabilă sau a celor cu valori mai mici de 1 mil. lei a fost majorată cota maximă de acordare a prefinanțării de la 10% la 20%. Acestea sunt fapte, nu vorbe sau promisiuni.
Absorbția fondurilor europene este prioritatea zero a Alianței România Dreaptă. Susținem prin aceasta pe toți cei care doresc să facă performanță, indiferent că e vorba de microîntreprinderi, firme inovatoare sau studenți.
Obiectivele politice au fost și au rămas prioritatea USL. În cele patru luni și jumătate, când a venit vorba de măsuri economice, USL a mizat pe declarații despre ce va face în 2013 sau pe implementarea proiectelor lansate de PDL, cum a fost majorarea plafonului de deducere a TVA. Vorba aceea din popor: după război, mulți viteji se arată!

Andreea Paul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.