Acasă Economia de Dreapta Salariile medii nete au scăzut de la 1.553 lei până la 1.534...

Salariile medii nete au scăzut de la 1.553 lei până la 1.534 lei sub guvernarea USL

DISTRIBUIȚI

Recuperarea salariilor bugetarilor s-a dovedit a fi un miraj marca USL. Iată și de ce. Aprilie a fost practic ultima lună a guvernului Ungureanu la palatul Victoria. La vremea respectivă, un român câștiga în medie 1.553 lei pe lună, în mână. După doar trei luni de guvernare USL și după recuperarea salariilor bugetarilor cu 8%, în luna august, un român câștiga în medie 1.534 lei, conform cifrelor oficiale ale Institutului Național de Statistică. Adică cu 19 lei mai puțin. Verdictul: contrar promisiunilor, salariul net pe economie în guvernarea Ponta a scăzut! Economia gâfâie sub guvernarea și populismul USL. Măsură USL nu s-a resimțit în buzunarul românului. Creșterile de prețuri și deprecierea leului în raport cu euro au anulat orice creștere de salarii în mediul public.
Concluzia este foarte clară: salariile din buzunarele românilor sunt mai mici în guvernarea USL decât în guvernarea PDL.
În cei mai grei ani pentru România din punct de vedere economic, sub guvernarea PDL, salariul mediu net pe economie a crescut cu 13%, de la 1.309 lei în anul 2008 la 1.478 lei în 2011, conform graficului alăturat.


 
Aceasta în condițiile în care una din cele mai grele măsuri de austeritate adoptate de guvernul Boc a fost chiar reducerea salariilor bugetarilor. Nu a fost deloc ușor, dar a fost șansa de redresare, așa cum au considerat și cehii, irlandezii, italienii, portughezii, slovacii și grecii, care au adoptat o măsură asemănătoare. PDL nu ar fi fost nevoit să adopte măsuri drastice de austeritate pentru a readuce economia la mal dacă în anul 2008, sub guvernarea Tăriceanu, nu s-ar fi luat decizia iresponsabilă de creștere a salariilor fără acoperire financiară. În anul electoral 2008, salariile au crescut populist și nesustenabil, după cum indică și graficul alăturat: salariul mediu net s-a majorat cu 25,6%, înregistrând cea mai abruptă creștere, de la 1.042 lei în 2007 la 1.309 lei în anul 2008. Această creștere artificială a salariilor a fost însoțită și de un salt al inflației de la 4,9% în anul 2007 la 7,9% în anul 2008.
Totuși, decizia de reducere cu 25% a salariilor bugetarilor, luată la mijlocul anului 2010 pentru echilibrarea bugetului, a fost în scurt timp ameliorată de recuperarea cu 15% a salariilor la începutul anului 2011. Acestă măsură a condus la un salariu real mai mare în anul 2011 decât în anul 2007, înainte de criza economică. După cum ne spune Institutul Național de Statistică, salariul real a crescut de aproape 1,9 ori în anul 2007 raportat la anul 2000, însă de peste două ori în anul 2011 față de anul de referință.   
Economia începea să meargă, cursul de schimb era sub supraveghere, inflația era menținută sub control. Astăzi, deși salariul este mai mic, rata inflației este în continuă urcare de la instalarea guvernului Ponta, după cum se vede și în grafic.
Încrederea în guvernul USL se erodează. Salariul românului este mai mic. Este o nouă promisiune nerespectată a USL. Impactul este major pentru bunăstarea românilor, pentru că nici locuri noi de muncă nu au fost create. Adevărul este acesta: traiul românilor nu s-a îmbunătățit de când a venit USL la guvernare. Din contră. USL sfidează cetățeanul cu fiecare nouă promisiune. Să promiți creșteri de salarii și să obții scăderea lor în doar 3 luni este o reușită cu care numai un guvern dezorganizat și dezinteresat de soarta românilor se poate lăuda.
Alianța România Dreaptă nu face nicio promisiune pe care nu o poate susține, pentru ca apoi să se ascundă după deget. Dreapta înseamnă dezvoltare. Alianța România Dreaptă susține creșterea productivității, a competitivității economiei și, pe aceste baze, ridicarea standardului de viață al populației. Unirea dintre cele două două vârste politice diferite ca experiență a guvernării are două semnificații vitale: știm cum se face dezvoltarea dreaptă și avem entuziasmul necesar pentru a o face. Suntem uniți cu un scop comun: acela de a crește prosperitatea românilor. Simbolul nostru – inima – este simbolul vieții, al mișcării și dinamismului. Vom merge în ritmul schimbării și al bunăstării. Dar vom merge pe calea dreaptă.  
Înainte de a veni la guvernare, USL și-a făcut socotelile: recuperarea salariilor bugetarilor. S-a dovedit că măsura a fost luată doar pentru a-și asigura câteva voturi în plus, pentru că apoi, în mod voit prin luptele politice pe care le-a declanșat, USL a aruncat țara în instabilitatea politică de pe urma căreia tragem năpastele și astăzi.
 

Andreea PAUL
 
Vicepresedinta PDL
Lector universitar, Dr., Facultatea de Relatii Economice Internationale, ASE
Website personal: www.andreeapaul.ro
Facebook: http://www.facebook.com/andreea.vass

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.