Acasă Economia de Dreapta Se impune modernizarea instrumentelor de plată pentru diminuarea riscului de neplată în...

Se impune modernizarea instrumentelor de plată pentru diminuarea riscului de neplată în economie întrucât legislația datează din anul 1930

DISTRIBUIȚI

Una dintre dificultățile majore cu care se confruntă mediul de afaceri din România este lipsa unor mijloace de plată moderne corespunzătoare reali­tăților economice actuale. Legislația privind instrumentele de plată datează încă din 1930. Situația determină o serie de anomalii și blocaje, influențând negativ comportamentul de plată al agenților economici. Apar tot mai multe cazuri de neonorare a plăților, crispare a mediului de afaceri, iar în unele cazuri se ajunge la insolvență.
Potrivit ultimelor date ale BNR, numai în luna mai a acestui an băncile au refuzat decontarea de cecuri, bilete la ordin și cambii în valoare record de 1,2 miliarde de lei, adică 270 milioane de euro. Față de aceeași perioadă a anului trecut, refuzurile la plată au crescut cu 70%. Sumele refuzate lunar la plata cu instrumente de debit au trecut pragul de un miliard de lei de patru ori în perioada de criză, ultima dată în octombrie 2012. Cauza principală a refuzurilor bancare a fost lipsa lichidităților în conturile clienților care au inițiat plățile.
Problema în cauză este cu atât mai acută, cu cât în ultimii ani trendul neonărării obligațiilor de plată a fost unul crescător. În perioada 2007-2012 numărul incidentelor la plată produse prin utilizarea instrumentelor de plată de debit a crescut de la 169.795 incidente în anul 2007, până la 186.119 incidente în 2012.
Pentru a surprinde importanța instrumentelor de plată de debit menționez că la nivelul anului 2011, cele 6,58 milioane de tranzacții cu instrumente de plată de debit (cecuri, cambii, bilete la ordin) au reprezentat circa 2,04% din totalul tranzacțiilor cu instrumente de plată puse la dispoziție de prestatori de servicii de plată locali­zați pe teritoriul României, iar valoarea tranzacțiilor de plată, de 68.620 milioane lei, realizate cu aceste instrumente reprezentă circa 1,13% din totalul valorii plăților inițiate cu instrumente de plată.
În aceste condiții se impun măsuri urgente de diminuare a riscurilor de neplată. Riscurile de neplată pot fi reduse prin:
• În cazul cecului, prin utilizarea procedurii de certificare a acestuia prevăzute de lege, care asigură pose­so­rului instrumentului de plată certitu­di­nea încasării sumei înscrise în instru­ment;
• În cazul cambiei, prin prezentarea acestuia la tras în vederea acceptării;
• În cazul cambiei și biletului la ordin acest risc ar putea fi diminuat în viitor prin înăsprirea sancțiunilor aplicabile persoanelor care produc incidente la plată, cum ar fi lipsa de disponibil în cont la scadență, prin utilizarea acestor instrumente.
Aceste măsuri au menirea de a racorda sistemul de plăți la necesitățile reale ale pieței pentru facilitarea și fluidizarea operațiunilor cu instrumente de plată de debit. Într-o economie funcțională gradul de certitudine al agenților economici trebuie să fie unul înalt. În acest sens facilitarea executării creanțelor este imperativă.

Andreea PAUL
Vicepreședinta PDL
Deputat de Țara Oașului, Satu Mare
Comisia de Buget-Finanțe
Lector univ. dr. la Facultatea de Relații Economice Internaționale, ASE
E-mail: andreea_vass@yahoo.com
Website personal: www.andreeapaul.ro
Facebook: http://www.facebook.com/andreea.vass

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.