Acasă Economia de Dreapta USL semnează cu iresponsabilitate descentralizarea României

USL semnează cu iresponsabilitate descentralizarea României

DISTRIBUIȚI

Guvernul Ponta înfrânge încă o dată România europeană. Descentralizarea lui Liviu Dragnea este actul de acreditare națională a mafiei USL, departe de specializarea regională și industrială 'inteligentă' despre care se discută azi în UE. Asumarea de ieri din Parlament reprezintă un joc mafiot de PSD-izare și județ-izare a României, fără nicio legătură cu bunele practici europene, prin ignorarea până și a propriilor susținători. Descentralizarea Europei a ajuns caricatură românească. Referendumul are un dosar DNA. Descentralizarea ia drumul Curții Constituționale, PDL furnizând toate argumentele legale.

Iată cele mai importante argu­mente:

Reformă: Atitudine împotriva birocrației – direcții, organe abilitate de la București se desființează.
Adevărul descentralizării: Funcțio­narii instituțiilor desființate se integrează în structuri superioare, in ministere, pe criterii politice. Salarii mai mari, ministere inevitabil mai stufoase numeric ca să compenseze agențiile centrale care dispar. Specialiștii „fără carnet de partid“ sunt sacrificați. Pe plan local, selecția și angajarea șefilor de „Comitete și comiții“ se va face pe criterii politice. Birocrația înfrânge competența în România încă o dată.

Reformă: Transferarea de bugete și decizii de la București la nivelul Consiliului Județean
Adevărul descentralizării: Președintele CJ nu este decât o clonă a Prim-ministrului de la București la nivel local. Promovarea acestuia în interiorul partidului de guvernământ respectă criteriul servituții și reușitelor politice, nu al priceperii manageriale. Bugetul pe anul 2014 reflectă „mituirea“ pentru un scor colorat politic în alegerile europene și prezidențiale. Descentralizarea îi obligă pe președinții Consiliilor Județene „să reeduce“ primarii opozanți și să colecteze direct „taxa de protecție“ de la oamenii de afaceri locali.
Reformă: Participarea cetățe­nilor la decizii locale.
Adevărul descentralizării: Lipsa de transparență a organelor locale este notorie. Mediile independente de informare sunt aproape inexistente, cvasi-majoritatea lor susținute politic din bani locali, inclusiv ai CJ. Românul nu are de unde să afle „mișcările“ de buget sau de decizie privind propria comunitate. Orice opoziție este anulată, cetățeanul se ia după aparențe: primarul nu este în cârdășie cu jupânul CJ. Primarul este hărțuit administrativ de către președintele CJ. Apoi, este executat politic și de cetățeni la alegeri.

Reformă: Decizii eficiente pe plan local.
Adevărul descentralizării lui Dragnea: CJ au buget, au putere, au organe, dar nu le controlează nicio autoritate independentă. Consiliile Județene își dau propriile avize, favorabile, cum altfel?, pentru propriile investiții. Cine are puterea să se opună când birocrația reprezintă servitutea, nu competența, pe plan local?
Liviu Dragnea este specialist în a transforma România europeană într-o caricatură. Felul în care a condus Teleormanul a fost transpus la nivel național. Din nefericire pentru o Românie europeană a aplicat formula sa provincială de la Referendum: „Băi! Îi legați, îi luați în brațe!“.

Andreea PAUL
Prim-vicepreședinta PDL
Deputat de Țara Oașului, Satu Mare
Comisia de Buget-Finanțe
Lector univ. dr. la Facultatea de Relații Economice Internaționale, ASE
E-mail: andreea_vass@yahoo.com
Website personal: www.andreeapaul.ro
Facebook: http://www.facebook.com/andreea.vass

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.