Acasă Economia de Dreapta Zici Ministerul Economiei, zici mafie. Aici sunt bogățiile României și lunga poezie...

Zici Ministerul Economiei, zici mafie. Aici sunt bogățiile României și lunga poezie ministerială despre Roșie a ministrului Vosganian

DISTRIBUIȚI

Roșia Montană este cutremurul care a zguduit USL. Un glas poetic s-a mai auzit ieri din prăpastia creată între români și Coaliție: ministrul economiei Varujan Vosganian. Am înțeles din recenta intervenție ironic-publică a domnului ministru Varujan Vosganian că nu-i nimic de făcut cu economia asta a României. Grea povară! Economia bate pasul pe loc, legată fedeleș de interesele avocățești ale familiei ?ê?£ova și de interesele politice ale USL. ?ê?£tim și de ce: pot fi mai ușor de subminat interesele ei naționale.
Zici Ministerul Economiei, zici mafie. Aici sunt bogățiile României. De aici se dă semnalul dinamicii și eficienței pieței economice. Eficiență, pragmatism, dinamism, competitivitate, bani europeni – "limbi străine" pentru USL. Comisia juridică a Senatului a avizat negativ începerea urmăririi penale a ministrului Varujan Vosganian cerută de procurori. Votul a fost sentimental.
S-a votat, secret, cu gândul „dacă o pățesc și eu?“. Votul acesta este opțional, frica declarată, iresponsabilitatea asumată. Cu USL nu va începe niciodată curățenia de toamnă a clasei politice. PDL a făcut-o și o face cu mult, mult, infinit mai mult curaj. PDL este partidul reformelor.
Încremenirea în proiect favorizează mafia, nu interesele naționale. Nu avem nicio strategie de dezvoltare, dar avem șomaj. USL nu are viziune, dar are insolvente și pierderi mai mari în companiile de stat. Nu avem transparență decizională, dar avem un minister supraponderal. Marile realizări ale ministerului sunt Oltchim, Roșia Montană. Faliment. Ministerul Economiei se gândește la cianurarea aurului si deloc la prioritățile momentului: absorbția banilor europeni și diminuarea evaziunii fiscale pe muncă.

Cele 8 declarații ale ministrului V. Vosganian despre Roșia Montană sunt năucitoare prin incompetență, incon­sistență și lașitate. Nimic despre banii europeni pentru crea rea de locuri de munca sau despre diminuarea evaziunii:

• 26 mai 2013: Vosganian a mărturisit că este de acord cu exploatarea aurului și argintului de la Roșia Montană.
• 3 septembrie 2013: Vosganian afirmă că Roșia Montană NU are avizul Ministerului Economiei. Votul său din Parlament depinde de garanțiile de mediu.
• 6 septembrie 2013: Vosganian reafirmă că NU s-a numărat printre avizatorii proiectului Roșia Montană. Explică dânsul și punctează direct ROLUL FAMILIEI ?ê?£OVA: Societatea Roșia Montană s-a împărțit în două, iar societatea-mamă Minvest Deva a rămas la Ministerul Economiei, în timp ce Roșia Montană a trecut la Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură și Investiții Străine (DPIIS), care a inițiat proiectul legislativ, împreună cu Ministerul Mediului și Ministerul Culturii.
• 9 septembrie 2013: Vosganian crede că în chestiunea Roșia Montană membrii Guvernului trebuie să exprime o singură voce. Se subînțelege că cere „solidaritate cu Famiglia ?ê?£ova“.
• 12 septembrie 2013: Vosganian conchide că societatea românească nu are suficiente date privind proiectul Roșia Montană.
• 15 septembrie 2013: Vosganian găsește calea și afirmă că experiența altor state ne poate da soluția pentru Roșia Montană.
• 26 septembrie 2013: Vosganian acuză procedura de audiere a miniștrilor ca fiind „un pic ciudată“. Recunoaște public că nu deține răspunsurile la întrebările-cheie ale proiectului.
• 27 septembrie: Vosganian despre Roșia Montana: „Aurul nu e ca o conservă, nu are termen de expirare“ și cheamă la „disciplina dialogului“. Ministrul Economiei dă explicații publice despre dosarul DIICOT și acuzația de subminare a economiei naționale: „Referatul procurorului e disprețuitor la adresa Senatului, socotește Senatul ca un fel de ghișeu. Senatul trebuie să apere demnitatea instituției și echilibrul puterilor statului“.

Două concluzii se desprind din șirul declarațiilor poetice ale ministrului V. Vosganian despre Roșia Montană:

1. Intervenția este târzie și poetică, venită tocmai de la ministrul prost administrator al resurselor noastre. Ministerul economiei să-i spună minis­trului că societatea așteaptă totuși un aviz profesionist și o soluție tehno­logică a exploatării aurului prietenoasă cu generațiile viitoare. Solutii tehnologice alternative exista.
2. Interpelarea mea parlamentară privind cele 10 întrebări-cheie referitoare la Roșia Montană n-a primit un răspuns în termenul legal de 15 zile, dar îmi dau bine seama acum și de ce. Lunga poezie ministerială despre Roșie a lui Varujan Vosganian nu lovește în esența problemei, ci face un lung ocol printre zgomotele politice și sociale. Ministrul are o părere. Ba, nu are! ?ê?£i dacă o are știe că nu este cazul să se bage într-o dezbatere care-l poate costa capul.
Prioritățile ministerului Economiei ar trebui să fie crearea de locuri de muncă prin absorbția banilor europeni, dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii, stimularea investițiilor, rein­dustrializarea, diversificarea exporturilor și reducerea drastică a birocrației. Pe scurt: COMPETITIVITATEA ECONO­MICĂ.

Andreea PAUL
Prim-vicepreședinta PDL
Deputat de Țara Oașului, Satu Mare
Comisia de Buget-Finanțe
Lector univ. dr. la Facultatea de Relații Economice Internaționale, ASE
E-mail: andreea_vass@yahoo.com
Website personal: www.andreeapaul.ro
Facebook: http://www.facebook.com/andreea.vass

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.