Acasă Economic-Financiar -Capusa- lui Niculae, datoare la SNTR cu 83 miliarde de lei

-Capusa- lui Niculae, datoare la SNTR cu 83 miliarde de lei

DISTRIBUIȚI

Surse interne din cadrul Societatii Nationale Tutunul Romanesc ne-au dezvaluit ca Ioan Niculae a facut presiuni uriase pentru ca in consiliul de administratie al societatii sa nu fie pusa in discutie datoria -capusii- Interaction fata de SNTR. Potrivit unui document oficial avizat de trei directori de la Tutunul Romanesc, inregistrat sub numarul 5335/2002, societatea Interaction SRL, al carei actionar majoritar este nimeni altul decat magnatul Ioan Niculae, datora la acea data SNTR nu mai putin de 83 miliarde de lei, in unele zile depasind chiar 140 miliarde de lei, dupa cum reiese din anexa actului. -Referitor la plata tigaretelor ridicate de distribuitori, pana in prezent SC TDG Romania SRL (n.r. – celalalt distribuitor al SNTR) si-a achitat in termenul scadent toate platile pentru cantitatile de tigarete cumparate. In mod ritmic si la scadenta a facut platile catre SNTR SA si SC Interaction SRL, pana la data de 25.06.2002. De la aceasta data au intervenit intarzieri in efectuarea platilor scadente de catre SC Interaction SRL, situatia fiind prezentata in anexa. In prezent, SC Interaction SRL are datorii scadente fata de SNTR SA in suma totala de 82.742.712.030 de lei-, se arata in documentul citat.

Nota de informare trebuia adusa la cunostinta consiliului de administratie la sedinta din luna curenta, prilej cu care ar fi aflat si reprezentantii Ministerului Agriculturii de situatia distributiei la societatea unde detine 47% din actiuni. Spre exasperarea insa a unora dintre cei care au -contribuit- la realizarea documentului, acesta nu a mai fost adus in discutia consiliului, astfel ca a fost amanat si calculul penalitatilor de intarziere (0,15% pe zi, potrivit contractului de distributie), care se ridica la peste cinci miliarde de lei.

La data de 25 septembrie 2002, Tudora Lupa, director general al Societatii Nationale -Tutunul Romanesc- (SNTR SA), a intocmit si semnat o nota de informare a Consiliului de Administratie al societatii cu privire la derularea contractelor de distributie a tigaretelor. Nota, semnata si de Iulian Milculescu (director de marketing) si Mihai Vuta (director economic), trebuia adusa in discutia Consiliului de Administratie al societatii din data de 4 octombrie, prilej cu care ar fi aflat si reprezentantii in CA din partea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor de situatia distributiei la societatea unde detine 47% din actiuni.

Interaction plateste cand isi aduce aminte

Spre exasperarea unora dintre cei care au -contribuit- la realizarea documentului (nr. 5335/25.09.2002), acesta nu a mai fost adus in discutia consiliului. Documentul in cauza evidentia nivelul datoriilor pe care le are SC Interaction SRL (societate in care magnatul Ioan Niculae este actionar majoritar) catre SNTR, unde actionarul majoritar este grupul de firme InterAgro SA, controlat de acelasi Ioan Niculae. Este lesne de inteles in acest context, spun surse din InterAgro, de unde si de ce a venit interdictia de punere in discutie a documentului, spre exasperarea realizatorilor acestuia, daca avem in vedere duritatea exprimarii din nota: -Referitor la plata tigaretelor ridicate de distribuitori, pana in prezent SC TDG Romania SRL (n.r. – celalalt distribuitor al SNTR) si-a achitat in termenul scadent toate platile pentru cantitatile de tigarete cumparate. In mod ritmic si la scadenta a facut platile catre SNTR SA si SC Interaction SRL, pana la data de 25.06.2002. De la aceasta data au intervenit intarzieri in efectuarea platilor scadente de catre SC Interaction SRL, situatia fiind prezentata in anexa. In prezent, SC Interaction SRL are datorii scadente fata de SNTR SA in suma totala de 82.742.712.030 lei-.

Numai penalitatile depasesc cinci miliarde de lei

Mentionam ca potrivit desfasuratorului din anexa la actul de mai sus, nivelul datoriilor Interaction a depasit, in numerose randuri, nivelul de 100 miliarde de lei, varful fiind inregistrat la data de 22 iulie (143 miliarde de lei). Potrivit contractului de distributie incheiat intre SNTR si Interaction (nr. 2174/11.04.2002), pentru depasirea termenului de plata contractual de 15 zile lucratoare trebuie percepute penalitati de intarziere de 0,15% pe zi de intarziere, ceea ce inseamna ca Interaction trebuie sa plateasca SNTR o suma ce trece binisor de cinci miliarde de lei.

-Ca doi brazi intr-o tulpina-

Interaction SRL (unde omul de afaceri Ioan Niculae detine 51,3% din actiuni) a debutat in afacerile in stil mare cu tigari romanesti la putin timp dupa preluarea SNTR de catre grupul de firme InterAgro, printr-un controversat contract de stingere a datoriei MAAP catre grupul de firme controlat de Ioan Niculae. Moment din care Interaction a inceput sa -extraga- sume de ordinul miliardelor, chiar zecilor de miliarde, din activitatea de distributie a -Tutunului Romanesc-. Aceasta in timp ce datoriile curente (deja restante) ale SNTR sunt de ordinul sutelor de miliarde de lei, urmare a neplatii de accize si TVA (vom reveni), iar datoriile restante ale societatii, reesalonate de Guvern, au un grafic de returnare mai mult decat convenabil.

Operatiunea de implementare, la Societatea Nationala -Tutunul Romanesc-, a capusei Interaction a fost bine pusa la punct, ideea fiind ca sistemul sa functioneze ani buni de-acum inainte. Elocventa in acest sens este chiar data inscrisa pe unele contracte de distributie, 11 aprilie 2002, la care a fost semnat atat contractul intre SNTR si Interaction, cat si cele intre Interaction si alti distribuitori. In realitate insa, firma Interaction este un asa-zis distribuitor al SNTR, fiind in fapt un comisionar care, cu doar cativa angajati (12, in medie, cum apare in baza de date a Ministerului Finantelor Publice), obtine venituri de zeci, chiar sute de miliarde. O firma care distribuie mai mult facturi decat tigari, activitate de care se ocupa tot adevaratii comercianti, adevarata distributie avand loc la momentul in care tigarile ies pe poarta fabricii insotite de facturi Interaction (!?), prin care adaosul pe lantul de distributie este redus cu 5,5%.

Ramane de spus ca Interaction isi are sediul in Strada Verii 1-3, tot acolo unde salasluieste InterAgro SA (amandoua controlate de Ioan Niculae), firma care a votat -pentru- la propunerea de divizare a SNTR, pe care a impus-o, in ciuda opozitiei MAAP. Care Minister al Agriculturii ar trebui sa ia o pozitie macar in al 12-lea ceas, mai ales ca in Consiliul de Administratie al SNTR este fostul director general (actualmente director in MAAP), cel la care se face indirect referire de cate ori cei de la InterAgro vorbesc de managementul neperformant din anul 2001.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.