Acasă Economic-Financiar Disperați, bancherii vor, contrar legislației, studiu de impact pentru insolvența persoanelor fizice

Disperați, bancherii vor, contrar legislației, studiu de impact pentru insolvența persoanelor fizice

DISTRIBUIȚI

Deși legea prevede realizarea de studii de impact doar pentru actele guvernului și nu pentru inițiativele legislative ce intră în dezbaterea Parlamentului, șefii băncilor presează, preluând ideea aruncată de FMI pentru realizarea de studii de impact. Chiar se hazardează să afirme prin Președintele CEC și al Asociației Române a Băncilor, Radu Ghețea, că fără un studiu de impact, o Lege a insolvenței fizice nu se justifică. Niciun pic de empatie pentru cei care nu-și mai pot plăti creditele sau și le plătesc enorm de greu tocmai pentru a nu-și pierde locuințele. O lege a insolvenței pentru persoanele fizice i-ar pune la adăpost de creșterea nesimțită a dobânzilor care efectiv îi îngroapă pe bieții oameni. De altfel chiar Ghețea recunoaște că legea e normală pentru o țară UE dar, insolent, spune că unii români vor profita de ea, nejustificat. Și atunci să sufere cu toții!

„În cazul insolvenței persoanelor fizice, lucrurile se clarifică pe zi de ce trece. ARB are ceea ce se numește un dosar cu pozițiile exprimate vizavi de diversele inițiative legislative. Încă de când a apărut prima inițiativă legislativă privind insolvența persoanelor fizice am avut de la început o reticență. Ulterior, ne-am nuanțat poziția și am spus că este nevoie de o Lege a insolvenței persoanelor fizice, dar trebuie să vedem dacă există cadrul juridic necesar. Trebuie să avem grijă ca prin această lege să nu se creeze un hazard moral, în sensul că unii dintre împrumutați să nu profite nejustificat de această lege. Fără un studiu de impact, o Lege a insolvenței fizice nu se justifică. După ce va fi făcut acest studiu se va vedea dacă această lege, normală pentru o țară din Uniunea Europeană, trebuie adoptată”, a spus Ghețea.

Acesta a menționat, totodată, că în ceea ce privește restructurarea creditelor, ideea nu este respinsă de către ARB, dar este nevoie de implementare normelor de aplicare.

„Pentru restructurarea creditelor nu am respins această idee, dar am spus că implementarea ei necesită norme de aplicare. Acum lucrurile se pare că sunt pe un făgaș bun. Proiectul de modificare a Ordonanței a fost transmis la Parlament de ministrul Darius Vâlcov. În principiu, au apărut noi lucruri care simplifică niște semne de întrebare pe care le aveam. Eu sugerez că fiecare client trebuie să meargă la bancă și să încerce să găsească cu aceasta soluția cea mai potrivită (…) Ne găsim astăzi într-o situație destul de efervescentă care reflectă tocmai lipsa de cunoștințe și de informație care există în România la nivelul consumatorului, consumator care se vede în situația de față să aibă probleme în îndeplinirea angajamentelor pe care și le-a luat față de bancă. Pe de altă parte, există și foarte multe persoane juridice care au probleme de acest gen. Deci, ducem lipsă de informații în domeniul financiar. În afară de persoane fizice, și persoanele juridice au nevoie de multe informații financiare”, a afirmat șeful ARB.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.